zondag 23 december 2012

Koud! en..witte Kerst

Hier hebben we weer een aantal maanden naar uit gekeken, allereerst natuurlijk naar de verdiende kerst vakantie maar ook zeker naar een schitterend mooi winters Finland met temperaturen die we in Nederland zelden of nooit meemaken. Toen we in het vliegtuig zaten gaf de buiten temperatuur -69 C aan ja, dat is het gelukkig niet, maar toen we gister aankwamen was het wel -28,9 C.


We vonden de reis wel spannend niet omdat wij gingen vliegen maar omdat Kyla nu voor het eerst mee vloog. Op schiphol na het inchecken moesten we haar afgeven en hebben we haar pas in Joensuu weer terug gekregen. Wel hebben we haar diverse malen met hulp zien overstappen en op het laatste traject van Helsinki naar Joensuu ook gehoord. Ze zat namelijk dicht bij ons en op een gegeven moment hoorden we haar even janken, "gelukkig maar" zeiden wij, ze leeft nog en heeft de goede vlucht genomen. Bij aankomst werd ze door een medewerker gelijk uit het ruim gehaald en was ze nog eerder dan ons binnen in de aankomsthal.

Onze gehuurde auto (een leuke nieuwe witte VW up ) stond klaar en hiermee hebben we de laatste 70 km afgelegd. Gelukkig zagen we ook nog een ABC station onderweg, dit is een tank-restaurant-winkel die 24 uur per dag open is, hier konden we nog de noodzakelijke boodschappen voor de avond en de volgende morgen halen.
We waren erg benieuwd hoe we het huisje aan zouden treffen. Nou, dat was prima, Martti had de kachel wat omhoog gezet en alles functioneerde goed. Harmen heeft gelijk de houtkachel aan gestoken, en na een warme kop soep hadden we het bijna wel gehad en zijn we dus heerlijk vroeg op bed gegaan.Vanochtend hebben we eerst maar eens de koffers uitgepakt en buiten de boel bekeken. Voor ons hebben we een magnifiek uitzicht, sneeuwduinen en alleen maar een witte, prachtige wereld.
Daarna moesten we natuurlijk de Friese wimpel in de top hijsen zodat iedereen weet dat we er weer zijn. Nou ja, iedereen, we zijn op dit moment alleen in de straat. Geen buren te bekennen, maar... wel heel wat sporen van dieren die even langs zijn geweest, maar ja, toen waren we er nog niet.

Vanmiddag in Juuka de laatste kerst inkopen waaronder ook een vers potje rode Finse maden voor het vissen, staan nu heerlijk in de koelkast, wel met het dekseltje erop ( moest van Helen) gedaan en het huisje in kerstsfeer gebracht.

De temperatuur bleef vandaag zo rond de -24 graden dus wanneer je buiten loopt voel je het in je neus bevriezen. Voor Kyla is het ook even wennen maar gelukkig heeft ze wel even een winterdekje aangetrokken.

Wij wensen jullie allemaal vanuit een sprookjesachtig Koli fantastische kerstdagen.

7 opmerkingen:

  1. Hoi H2
    Frisjes maar.......plaatjes mooi mooi!!!
    Kyla staat er prachtig op! En een prima achtergrond voor de Fryske wimpel! Geniet er van.
    Liefs pama

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé H2 ,wat een mooie wereld daar. Gelukkig zijn jullie goed aan gekomen. We wensen jullie een fijne kerst. Groetjes fam Zoon

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er fraai uit. Hier kan bijna de korte broek weer aan met hardlopen. Hoe bevalt de UP? Prettige kerstdagen. Groetjes JJRA

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Helen en Harmen, wat een prachtige foto's , al spreekt de temperatuur me minder aan.
    Geniet er lekker van. Fijne feestdagen. Betsie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zalig Kerstfeest en veel plezier toegewenst vanuit Z-Duitsland!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Harmen en Helen,

    Leuk om jullie weer te volgen.
    De wereld ziet er bij jullie wel weer heel kersterig uit, mooi hoor.
    Hele fijne kerst en tot het volgende berichtje.
    Gr. L. en A.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. He h2 wat ziet het er weer super uit daar. We denken met weemoed terug aan vorig/dit jaar. Lekker koud daar had het graag mee willen maken -28. Hier weer eens nat en harde wind bah bah. Fijne dagen nog en maar lekker genieten van die mooie wereld daar.X en gr joma kids en joppe

    BeantwoordenVerwijderen