dinsdag 27 december 2011

De donkere dagen rond Kerst

Zo, wat hadden wij hier enorm naar uitgekeken om weer naar ons huisje te gaan.
In de zomer en in de herfst ( met hulptroepen ) hard aan gewerkt en nu eindelijk Kerst, oud en nieuw door brengen in Koli. En genieten van onze “droom”.
Seppo ( onze opzichter ) had ons beloofd dat echt alles klaar zou zijn als we zouden aankomen.
Na dat we donderdag avond zijn weggereden uit Joure richting Travemunde en vervolgens op de boot zijn gegaan, kwamen we afgelopen zaterdag om 8.00 in Helsinki aan. Na een lange reis ( veel sneeuwval en veel sneeuw op de weg )kwamen we aan het eind van de middag ( bijna ) bij ons huisje aan.
Ja….. bijna, want na een lange reis ging het op de laatste 500 meter van ons huisje een beetje mis. De weg , richting ons huisje was niet goed schoongemaakt, en omdat de weg wat omhoog loopt kwamen we ondanks de winterbanden niet boven. Maar ja, jullie snappen natuurlijk wel dat ons wagentje ook behoorlijk vol geladen was.

Dus maar in de achteruit en langzaam weer naar beneden laten rijden en opnieuw proberen natuurlijk.
Maar dit mislukte opnieuw en gleed de auto uit zichzelf naar beneden, we konden sturen en remmen wat we wilde maar de auto gleed maar door. Gelukkig konden we hem op de weg houden en bleven we in de bocht zonder verdere schade staan.
Na dat we beide een beetje waren bijgekomen van de schrik hebben we Seppo gebeld voor hulp. Die kwam na een half uurtje, ondertussen hadden we Kyla en wat zware spullen al lopend door sneeuw naar ons huisje gebracht, natuurlijk al even snel gekeken naar het prachtige eindresultaat.
Uiteindelijk is het gelukt na veel steentjes te hebben gestrooid ( er stond namelijk een grote bak met steentjes en schep ) om de weg wat stroever te maken, zodat we naar boven konden rijden.
En konden we eindelijk met de schrik nog in de benen ons nieuwe huis bewonderen.
Het is echt fantastisch mooi geworden, we zijn er echt ontzettend blij mee. De sauna/douche ruimte zijn we helemaal lyrisch over, zo mooi, ook de keuken en het toilet zijn prachtig geworden.
Nadat we zaterdag alles hadden uitgepakt zijn we 1e en 2e Kerstdag heerlijk aan het decoreren geslagen. Natuurlijk de kerstboom ( die Minna voor ons had gehaald ) opgetuigd, en binnen de nodige decoratie opgehangen. Het weer is nog niet zo geweldig, er ligt wel sneeuw maar we kunnen niet langlaufen of skiƫn. De temperatuur schommelt wat rond het vriespunt. De verwachtingen zijn wel weer een stuk frisser. Nu ik dit verhaaltje schrijf hebben we al een paar uur geen stroom door een harde storm is er waarschijnlijk ergens een boom op de stroomkabel gevallen, en tik ik dit verhaaltje met een zaklamp (je) in de mond. (goed dat de laptopbatterijen ook nog vol waren).
Maar is het in huis wel heel gezellig met al die kaarsjes aan, het hoeft van ons niet te lang te duren want de kachels doen het nu ook niet. En onze houtkachel en saunakachel zijn nog niet aangesloten. Gelukkig komt daar zeer binnenkort verandering in, nl. in de vorm van bezoek van JoMa.

Verder vermaken we ons uitstekend en genieten we volop van ons prachtige huis.

8 opmerkingen:

  1. Heel veel plezier beiden. Hopelijk gaat de storm snel liggen.
    Betsie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi jullie met de kaarsjes.
    Natuurlijk al een paar keer gekeken of er al een bericht was....(buiten het telefoontje natuurlijk) Ja die bibbers in de knieen komen mij bekend voor maar goed dat is weer voorbij en....toch wel fijn dat jullie zoveel brandhout klaar hebben staan. Nu nog even.....de kachel aansluiten en dan verder genieten. Fijn dat je zo happy bent met de afwerking. Veel plezier pama.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. he 2 h dat ging dus maar net goed. jullie mogen wel op rally cursus daar. Of spijkerbanden onder de auto.Wij zijn bijna klaar voor morgen en hebben heel veel zin om naar finland te komen. We hopen dat het nog wat kouder wordt en er nog wat meer sneeuw valt. Tot gauw gr en x joma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Harm en Helen,
    Heel toevallig kom ik weer op jullie blog uit, wat een bofkonten zijn jullie met zo,n prachtig mooi huis in Finland. Jullie droom is dus uitgekomen, heel verstandig, ik hoop dat jullie de komende tijd er van genieten en wens jullie een goede jaarwisseling. Binnenkort kom ik weer eens langs in Joure, als het goed is liggen er nog patroontjes van de kerststal. Beetje laat maar dan maar voor 2012.
    Een hele moie tijd daar.
    Groetjes Margreet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi, dat wordt dus nog een setje sneeuwkettingen. Gelukkig goed afgelopen. Veel plezier de komende tijd en een goede jaarwisseling toegewenst. Groetjes JJRA

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hai Harm en Helen,

    Geniet van elkaar, kruip elkaar maar lekker aan! Moeten we de sneeuwkettingen even brengen? Wat ziet het er gezellig uit. We wensen jullie fijne dagen.

    Liefs Bert & Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Harm en Helen,
    Ik hoop voor jullie dat de storm weg blijft en dat jullie toch nog even op de lange latten kunnen. Ik wens jullie een gooede jaar wisseling en een behouden thuis komst toe.

    Tjitske van der Meulen-Geertsma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wij wensen jullie een heel goed 2012 toe
    met vr gr. johan van noordenburg

    BeantwoordenVerwijderen