maandag 27 december 2010

Bijzondere Kerstdagen

Op Kerstavond/namiddag is er een Finse traditie dat men naar het kerkhof gaat om daar bij de dierbaren een kaarsje aan te steken. Wij waren mee gevraagd door Maaret en Jakko Kaksonen om dit gebruik mee te willen maken.
Zo gingen we tegen 16.00 uur naar de begraafplaats vlakbij Outokumpu. Onderweg zagen we dat nu bij elk huis wel een pad van lichtjes gemaakt was. Bij de begraafplaats aangekomen heerste daar een bijzondere sfeer. Meer dan honderd kaarsjes die op een met sneeuw bedekte begraafplaats branden. Je kreeg er een warm gevoel van om op deze manier de overledenen bij het Kerstgebeuren te betrekken. Daarna werden we weer naar het huisje gebracht en kregen we te horen dat we niet moesten schrikken als er die avond op de deur gebonsd zou worden.
Want ja, het is Kerstavond en dat is de avond dat Santa Claus kan langs komen.
Halverwege de avond hoorde we het klingelen van een bel en zagen we Santa Claus die ons huisje gevonden had. (Ook wij hadden ook een pad van lichtjes gemaakt).
Na drinken en koekjes voor de beste man klaar gezet te hebben vroeg hij of wij wel braaf geweest waren. Natuurlijk waren we lief geweest, en daarom haalde hij cadeautjes voor ons uit zijn zak. We vwerden verrast met enkele Finse artikelen waaronder, een kuksa, een boekje over Finland, glaswerk van Ittala en koekjes, geweldig. Hij mompelde nog wat Finse woordjes en wij knikten braaf van ja. Daarna vertrok hij weer in de duisternis, wel zonder Rudolf.(maar die had hij waarschijnlijk ergens geparkeerd)
We hadden ’s morgens geprobeerd om de auto te starten maar die vond het welletjes, ondanks de wollen deken die wij over hem hadden gelegd, veel te koud. Het was ook al de tweede dag met -31 C. graden en ja daar zijn Nederlandse auto’s niet op voorbereid. Gelukkig heeft de Fam. Kaksonen ons de volgende dag geholpen met het starten van de auto. Het zou de komende dagen niet zo streng meer vriezen, maar -17 C. graden. We hebben zelf de kou getrotseerd en een wandelingetje gemaakt. Maar je kan aan ons wel zien dat het héél koud was.
Tweede Kerstdag konden we voor het eerst even langlaufen, omdat de temperatuur dit toe liet. Heerlijk, de route ging over het bevroren meer wat voor ons huisje lag. Verder hebben wij lekker gelezen, de houtkachel goed opgestookt en naar de Kerst cd’s geluisterd. Dit is echt genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten