zaterdag 29 april 2023

In en om het huis

De dagen na ons laatste blog verhaal zijn voorbij gevlogen.

In het kort hebben we de volgende dingen gedaan:

Nadat we 's morgens eerst wat koekjes hadden gebakken, leek het Harm  toch leuk om nog even met de sneeuwschoenen aan een wandeling te maken. Langs de rand van het meer over het ijs lopend en dan halverwege de helling weer op het land, de heuvel op en dan via de andere kant weer over het ijs terug. Pittig wanneer de sneeuw niet meer zo goed is en het meer op slush-puppy ijs lijkt . Lyka vond het eerst prachtig, maar om steeds zo diep in de koude sneeuw weg te zakken was toch wel wat te gek voor haar. Halverwege dacht ze ik ga wel terug, na een telefoontje van Harm kon ik haar mooi opvangen.

Woensdag zijn we beide weer even sportief bezig geweest om daarna heerlijk rustig aan te doen. Aan het eind van de middag hebben we het vuur in de kota aangestoken om daar het eten klaar te kunnen maken.

Donderdag zijn we naar Juuka gereden voor een aantal boodschappen, zo mochten we ook even bij Nunnauuni langs. Dit is een bedrijf dat spekstenen kachels maakt en op nog geen kilometer afstand van de meer bekende Tulikivi kachelbedrijf staat. Beiden halen ze uit dezelfde steengroeve hun speksteen. Rob, collega van Harm, had iets stuk van zijn kachel en hoe mooi was het dat wij dit meekonden nemen en bij het bedrijf naar een nieuw onderdeel konden kijken. Fijn hoe hulpvaardig de dames hier waren en hebben we het onderdeel kunnen kopen.

Bij terugkomst zijn we met onze kweekbak aan de slag gegaan, we hadden namelijk aardbeienplantjes, knoflook en knoflook-bieslook van thuis meegenomen. De bak is wel aan vervanging toe, maar voor nu zit alles er in en wachten we hoe het er in de zomer voor staat. Vandaag ook weer heerlijk in de kota gegeten.

Gisteren heeft het de hele dag geregend met... af en toe natte sneeuwbuien ertussen. Wij hebben er een heerlijk thuisdagje van gemaakt. Lezen, breien aan het nieuwe project en geprobeerd een windspinner van lege blikjes te maken. Helen had er 1 op haar verjaardag gekregen en leek het leuk om zelf ook zo'n windspinner te maken. Op google gezocht en gevonden. Het probeersel zit er redelijk. Nog iets vaker maken voor een mooier resultaat.

Vandaag zou het mooi weer worden en nadat we onze sportieve heen en weertjes hadden gelopen zijn we aan de slag gegaan met de buitenoven. We waren nog niet helemaal tevreden over de dubbele oven. 

Na wat meer informatie te hebben  ingewonnen hadden we van thuis  vermiculite platen meegenomen en zijn we bezig gegaan om een nieuwe binnen oven te maken. Deze platen worden vooral bij kachels en pizzaovens gebruikt en kunnen heel goed tegen hele hoge temperaturen. Tussen de sneeuwbuien door (en het zou mooi en droog blijven) hebben we een binnen oven gemaakt. 

Natuurlijk hebben we hem gelijk ook uitgeprobeerd en heeft Harm twee stokbroodjes gebakken.

Ze waren nog niet helemaal zoals we ze wilden, dus dat wordt nog even wat meer oefenen.

Ondertussen waren er geweldige donkere luchten zoals op het filmpje te zien is. De sneeuw verdwijnt nu snel op het land en hiervoor in de plaats ontstaan talrijke kleine "beekjes".

1 opmerking:

  1. Wat heerlijk dat jullie nu ook in Finland zijn.
    Voor mij een verrassing om nu ook jullie mooie verhalen te kunnen lezen­čśŐgroetjes corrie

    BeantwoordenVerwijderen