maandag 21 december 2015

Reizen naar de winter?

Vrijdagmiddag zijn we weer richting Finland/Koli vertrokken, eerst met de trein vanuit Heerenveen naar Schiphol om daarna op het vliegtuig te stappen dat ons naar Helsinki bracht. Het was maar goed dat we een uur eerder richting Schiphol zijn gegaan want het inboeken van Kyla nam deze keer erg veel tijd, bijna een uur! Na een vlucht van 2,5 uur kwamen we rond middernacht op Helsinki aan. Nadat we onze bagage en een hele blije Kyla hadden, hebben we een rustig plekje opgezocht om bij te komen en de nacht door te brengen. We zijn dus op de luchthaven van Helsinki gebleven.
Vervolgens hebben we om 06.15 uur de trein naar Tikkurila genomen en daar rond 07.30 uur op de sneltrein gestapt die ons naar Joensuu zou brengen. Omdat je met een hond reist heb je vaste zitplaatsen (kan je van te voren uitkiezen). We waren niet de enige die met een dier (hond of kat) reisden want toen we in onze wagon stapten zaten er al 5 honden en een kat. Dit was natuurlijk eerst een gezellige boel, de honden wilden graag aan elkaar vertellen waar de reis heen ging. Na een reis van 4,5 uur  en verschillende mooie landschappen met en zonder sneeuw te hebben gezien kwamen we tegen 12.00 uur in Joensuu aan.
Voor het laatste stuk hebben we een taxi genomen zodat we tegen 13.30 uur in ons huisje aankwamen, moe maar wel fijn om weer hier te zijn. Er lag wat sneeuw maar niet echt om te gaan langlaufen. Nadat we alles uitgepakt hadden en wat gegeten waren we zo moe dat we tegen 18.00 uur al op bed lagen.
De volgende morgen na bijna 14 uur te hebben geslapen regende het en zag je de sneeuw heel langzaam verdwijnen.
Na het ontbijt heeft Harm eerst de spijkerbanden om de auto gelegd, vanaf 1 december is men hier verplicht om met spikes te rijden. Daarna heeft hij een prachtige kerstboom van wel 3,5 meter uit het bos gehaald, natuurlijk ook even bij de brievenbus gestopt, en ja...hoor een flinke stapel kerstkaarten van vrienden/kennissen en familie. Ondertussen bracht Helen het huis in kerstsfeer.
Samen hebben we de boom versierd en buiten kerstverlichting aangebracht, daarna was het houtjes kappen en werd de sauna weer lekker opgestookt. Het afkoelen na een saunagang was wel heel bijzonder, sta je in het water terwijl de ijsschotsen rond je enkels drijven. Brrr.
 's Middags begint de schemering hier rond half 3 in te vallen en is het om 3 uur donker (Nederlandse tijd 2 uur). 
Vanochtend was er niet veel meer van de sneeuw te zien en regende het.
                                   

Vandaag zijn we naar Joensuu de grote stad geweest om voor de komende tijd boodschappen in te slaan, hiermee ben je al gauw een uurtje of 5 kwijt. Omdat je hier flinke stukken vlees inkoopt moesten die in porties gesneden worden en dan in het vriesvak. Nu zitten we heerlijk in de relax modus, houtkachel aan, kerstmuziek, en.... een heerlijk eigen gemaakt advocaatje. Genieten!!!!



5 opmerkingen:

  1. Zo dat ziet er heel goed uit, wat we lezen en de foto's die we zien onderstrepen het alleen maar!Tja korte dagen maar...... geniet er maar van liefs pama

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank dat we weer mee mogen genieten! Prachtige foto's ! En de sneeuw komt vast!⛄️☃❄️
    Fijne dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zalig Kerstfeest / Noflike Krystdagen!
    Veel liefs, Nico (+ aanhang) :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Helen en Harmen. Het ziet er weer gezellig uit bij jullie. Lekker genieten joh! En die gemiste sneeuw.....acht wat in het vat zit verzuurt niet zegt men......dus dat komt misschien nog wel goed.
    Fijne dagen daarginds......vanuit een warm hart.. Clari en Henk.xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  5. genietsje der fan jimme dreamplakje gr Alfred

    BeantwoordenVerwijderen