vrijdag 27 juli 2012

De drie C 's

Ja de titel zegt het al, drie C's. We beginnen met de eerste C, nl. Cultuur....
Marja (onze Finse kennis) is ook in haar möki en zij nodigde ons uit om samen met haar en Tuula (in haar huisje hebben we vorig jaar onze laatste week doorgebracht) naar Lieksa te gaan. Daar is op dit moment  Lieksa Brass Week. Finland kent een aantal bekende, sommige internationale, muziek festivals. Een hele bekende is het Opera festival in Savonlinna, een Rockfestival in Kuopio en ook de Lieksa Brass Week is daar één van.
Natuurlijk wilden we dit ook  wel eens meemaken en  horen. Per dag zijn er drie verschillende bands op ook drie verschillende locaties. Het optreden dat wij zouden bijwonen begon om 18.00 uur in het Cultuurcentrum. Er was een band speciaal uit Amerika overgevlogen n.l Boston Brass. Het concert duurde een goed uur, de muziek varieerde van Jazz, Klassiek tot Dixieland. Het was verrassend leuk. Wat ons opviel dat de leeftijd erg verschillend was van jong tot oud en het was ook uitverkocht. (+ 350).




De tweede C staat voor Creativiteit, dat begon gister met het bouwen van een nieuwe grillplaats. Er waren bij de bouw nog wat stenen over en die konden we natuurlijk goed hiervoor gebruiken.
Omdat onze andere grillplaats is verwoest door de Fins koning winter moesten we toch een andere maken. Wat is het dan heerlijk dat we tussen onze sauna-gangen zelf even een worstje kunnen grillen.
Vanmorgen hebben we een begin gemaakt ( en het is al bijna af ) voor een eigen kweekkastje. We willen een paar kruiden en groenten verbouwen, dus het kastje moet morgen ook af, anders zijn de groenten en kruiden klaar als we eind augustus weer naar huis gaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling.



Vanmiddag kwam Marja voor de derde C.- Consumptie.
Hoe bak je de goede Finse lekkernijen, kaneelbroodjes en de bekende Pulla? Wie kan dat beter uitleggen dan een Finse zelf. Ze kwam met alle ingrediënten en terwijl Harm alles bij elkaar voegde, kneedde en in de oven deed zijn Marja en Helen ondertussen creatief met wol en spagettigaren aan de slag gegaan. Ook werden de kaneelbroodjes en Pulla broodjes natuurlijk gekeurd. Heerlijk vers gebakken brood.



Het weer was vandaag ook erg lekker vooral vanavond ging de wind nog liggen en moest er nog even gevist worden.
Ja hoor..... we hebben ons maaltje gevangen. Met de nieuwe biologische rubber worm (ze schijnen net zo te smaken voor de vissen als echte!) wilde het wel bijten. Oogst, 3 kleine visjes en een wat grotere, ja wel 20 cm. Gelukkig zwemmen ze weer heerlijk vrij rond in het Pielinenmeer.
Tot nu toe hebben we elke morgen nog buiten kunnen ontbijten op de veranda, en zoals de vooruitzichten nu zijn kunnen we dat nog vele ochtenden doen.

4 opmerkingen:

  1. Ja hoi jullie gebruiken de 3 C's op een positiever wijze dan ik ze geleerd heb en....met afbeeldingen dat verduidelijkt het ook nog! Mooi hoor. Door de foto's erbij kwam het ook nog eens goed over. Ha ha alsof er ook negatief nieuws vandaan kan komen. Goed zo! Zal morgen weer even op 13 kijken de sticker helpt er lag gister niets. Verder erg warm hier en blij dat vannacht de regen komt. Hoi liefs pama.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mis dat geweldige BBQ rooster noch op de foto???? folle plesier noch de oankommende wiken en genietsje gr Alfred

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een heeele fijne vakantie toegewenst - Relax & Enjoy!
    Doei, Nico.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. he hoi het ziet er weer super uit daar. heel anders dan vorig jaar. mis het wel de rust die daar was. wij nog een weekje en dan ook lekker vrij. nu voor de olympische spelen. lekker genieten daar en nog fijne dagen. gr en x joma en kids

    BeantwoordenVerwijderen