donderdag 17 oktober 2024

Op de bouwplaats

Tjonge, jonge wat wordt er hard gewerkt bij ons op de kavel. Elke morgen tussen half 8 en 8 uur komen er werklui om aan de slag te gaan. Meestal liggen wij dan nog even boven met een bakje en een broodje.

Vrijdag is onze visite weer richting Nederland vertrokken, het waren leuke dagen met als afsluiting gezellig uit eten in het dorp.

Vrijdagmorgen hadden we ook een teams sessie om ons elektriciteitsplan door te nemen. Het komt natuurlijk best wel nauwkeurig omdat er door de dikke balken in de fabriek al vast de gaten voorbereidt worden. Gelukkig kregen we goede tips en hulp van Jari en Leena, die zelf hun huis hadden gebouwd, en we kunnen nu beter 1 of 2 stopcontacten meer laten aanleggen dan als het huis klaar is.

Op zondag zijn we voor een kort uitstapje naar Oulu gereden. Hier hadden we op maandag een afspraak om de saunabanken etc. door te nemen. Het was een lange rit met onderweg prachtige verkleurde bomen. Vooral de lariks die we zagen was zo mooi goudgeel. Terwijl we op de route bij een meertje stopten was de weerspiegeling in het water prachtig. Deze tijd noemen de Finnen 'de Ruska'.

En ja, dat er bij ons nu echt wel veel rotsen/keien liggen ervaren we ondertussen maar al te goed. Eerst het plateau bij de plek waar het huis komt te staan en werd er een tweede plateau ontdekt terwijl de graafmachine een gat aan het graven was voor de septictank. 

Ook daar kon niet op de gewenste diepte gegraven worden i.v.m. een rotsplateau. Gelukkig kon de septictank wat verder wel op de goede diepte de grond in. We hebben ontzag voor de graafmachinist, want dat is echt af en toe millimeter werk.

Wanneer de graafmachine nu aan het graven is om de elektriciteit en waterleiding in de grond te krijgen, deze moeten op 1,5 meter diepte liggen, houden we af en toe ons hart vast wanneer we het schrapende geluid op steen horen. Maar het eind is in zicht, er moet nog ongeveer 10 meter gegraven worden. Dan zit alle drainage, leidingen, koperdraad, af en toevoer van buizen in de grond. We vinden het alle twee wel heel bijzonder om dit allemaal van dicht bij te kunnen volgen. Ja, we zijn ook wel blij dat er in het weekend niets gedaan wordt.

Elke morgen de frisse ochtendduik komt door de week een beetje in de knoei met de werklui, maar zodra ze weg zijn gaat de sauna aan en na elke saunagang gaan we heerlijk het water in. Het wordt nu echt wel steeds wat frisser en de watertemperatuur zakt ook behoorlijk.

Ook zakt het waterlevel nog steeds, we hebben ondertussen wel gehoord wat daar nog meer de oorzaak van is, buiten de weinig regenval die we tot nu toe hebben gehad. Het Pielinenmeer loopt over in het Saimaameer en aan dit meer liggen fabrieken die het water gebruiken als krachtbron. Ze laten nu vanuit het Pielinenmeer water lopen naar het andere meer zodat de fabrieken goed kunnen blijven draaien. Het heeft zo voor ons wel zijn voordelen, een groter strand is echt wel fijn.

Morgen hebben wij een belangrijk moment, dan komt de bouwinspecteur van de gemeente Lieksa, onze supervisor en zijn vriendin als start voor de officiƫle bouw langs. Dat schijnt hier een feestelijke gebeurtenis te zijn en hebben wij hiervoor de voorbereidingen klaar. We hebben namelijk appeltaart gebakken.

Maandag gaan ze met de fundering van start, weer een nieuwe stap in het proces.

H2 Bouw wordt vervolgd!

4 opmerkingen:

  1. Spannend allemaal ! Wordt een paleisje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel fijn even wat van jullie horen, Groetnis Obe en Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel veel succes met de bouw van jullie droomhuis….groetjes Anneke van de Haak

    BeantwoordenVerwijderen