donderdag 10 oktober 2024

Er is gestart met .....

Het is alweer twee weken geleden dat wij een verhaal op ons blog hebben geschreven. Dit heeft diverse redenen gehad. Maar nu hebben we dan ook heel wat te schrijven.

Laten wij bij het begin beginnen. Onze wens, die al heel wat jaartjes in ons hoofd zat, was om op onze kavel een groter huis te kunnen laten bouwen. 

Na diverse stappen, opties, onderzoeken, praten en overleggen is het nu zo ver, ons droomhuis komt er!

We vonden bij Finnlamelli een huis die bijna aan al onze wensen voldeed maar gelukkig nog een  mogelijkheid bood om in het huis nog diverse aanpassingen te realiseren. Samen met Jukka de vertegenwoordiger hebben we de Katve 109 zo getekend dat wij er ontzetten content mee zijn. 

Toen was het zoeken naar een opzichter die ook Engels sprak en hebben we Jari en zijn vriendin Leena, een fijn stel, gevonden die ons op alle fronten helpt. 

Op dit stuk van het eiland staan veel vakantiewoningen en wij wilden
graag de mogelijkheid hebben om er ook permanent te kunnen wonen. Hiervoor moesten er een aparte vergunning aangevraagd worden en zijn er ook aan de isolering strengere eisen verbonden.

Twee weken geleden hebben wij alle vergunningen binnen gekregen die we voor ons huis nodig hadden en mocht er een start gemaakt worden met het bouwrijp maken van de kavel. Wij hebben in de tussentijd een keuken uitgezocht, apparatuur die we erin willen hebben en zijn we bij een interieurstyliste geweest. Bij de laatste hebben we alle tegels, vloeren en verf uitgezocht die in ons huis komen.

Zo startte de werkzaamheden op een regenachtige zondag met Enska de houthakker, wat een vak apart. In één dag heeft hij zeker 25 tot 30 bomen om en op lengte afgezaagd. Het was af en toe een flink geraas van vallende bomen die soms wel een lengte hadden van 30 meter.

De volgende dag kwam er een trekker die alle dennenbomen ophaalde, i.v.m. verkoop hiervan. Toen hij daarna alle berken op een grote stapel legde, die we in eerste instantie zelf zouden houden, schrokken wij van de hoeveelheid. In overleg met Jari hebben wij ervoor gekozen een aantal zelf te houden en de rest ook te verkopen. Nu liggen alle bomen van ons aan een doorgaande weg en worden ze door een houtfabriek opgehaald en betalen die ons hier geld voor. 


Hierna heeft de bouw even stil gelegen en ben ik voor een flitsbezoek van 5 dagen naar Nederland afgereisd om bij mijn moeder te logeren. Tussendoor gezellig met Jet en Tet de traditionele zondagavond kermis bezoek bezocht, waarbij er altijd een knuffel voor de hond wordt gegrepen en een oliebol gegeten. Ook even naar mijn schoonmoeder, ex collega's en de kinderen op school gedag gezegd. Dit voelde wel even heel apart. De dagen vlogen om en zo ben ik afgelopen vrijdag na een autorit, vlucht en treinreis van het station in Joensuu door Harmen opgehaald. Heerlijk om even in Nederlands te zijn geweest maar wat is het fantastisch om dan hier in de rust thuis te komen.

Zondag kregen we bezoek van mijn nicht Clari die samen met haar dochter Gabi een kleine week hier vlakbij in een huisje verblijven en ze waren nog nooit eerder in Finland geweest. Dus zijn we in de kota gestart met een Finse traditie namelijk een makara oftewel een worstje boven het vuur grillen, heel gezellig. 

De volgende dag werd er bij ons een grote graafmachine en wat materialen gebracht. Toen Clari en Gabi 's avonds na het eten naar hus huisje zouden gaan kregen we een prachtige schouwspel van Noorderlicht te zien. Wat super gaaf dat zij hier dit schouwspel hebben kunnen zien.

Dinsdag ging het hier echt los, de graafmachine heeft het hele stuk afgegraven en ondertussen kwamen er af en aan vrachtwagens aanrijden vol met stenen. Deze diverse soorten steentjes zijn voor de drainage en fundering.

Dat we hier op rotsachtige grond zitten, werd al snel duidelijk bij het afgraven. Er zijn weer heel wat grote keien opgegraven en opgegeven moment kon de graafmachine niet meer verder. 's Avonds kregen we bericht van de opzichter dan er een enorme rotsplaat in de grond lag en dit inhield of met springstof kapot maken of het huis met 20 cm verhogen. Wij hebben voor de laatste en is de  goedkoopste optiegekozen. Nu komt ons huis dus 20 cm hoger te staan dan gepland was. Och, een trede extra naar het terras toe en een nog beter uitzicht, is niet gek.

Terwijl ze hier lekker bezig waren zijn wij met ons viertjes en drie honden naar het Nationaal Park gereden en hebben hier heerlijk gewandeld en bij het Sokos hotel gezellig gezeten. Elke avond eten de beide dames gezellig bij ons en zo kregen we het over zagen wat Harmen de volgende dag wilde gaan doen. Gabi had dit nog nooit gedaan dus de volgende dag had Harmen een extra hulp die ging zagen en ondertussen kloofde hij de gezaagde blokken.

Dat het hier flink kan waaien weten we, zeker wanneer  het oostenwind is. Maar voor gisteravond was er een stormwaarschuwing met flinke windstoten en kans op tijdelijke stroomuitval afgegeven. Wij hebben heerlijk geslapen maar toen de werklui aankwamen werd verteld dat er door de storm een aantal bomen bij ons omgewaaid waren (wij hadden dit nog niet gezien) en dat er één onze auto licht geschampt had. Gelukkig valt de schade erg mee maar er ligt wel een stuk boom op een elektriciteitskabel. Jari onze opzichter is langs gekomen en heeft diverse instanties opgebeld zodat alles geregeld wordt. Wij volgen de werkzaamheden op de voet en vinden het heel bijzonder om alles van zo dichtbij te kunnen en mogen mee maken.