vrijdag 6 mei 2022

Laatste zonnige dagen en ... hotel open


Deze vakantie loopt alweer op zijn eind, zoals we in ons laatste verhaal al schreven zouden wij op citytrip naar Kuopio....

Afgelopen maandag vertrokken wij al vroeg richting Kuopio wat  hier ongeveer 135 km vandaan ligt en ongeveer 2,5 uur rijden is. De weg voert door bosrijke gebieden en is nog behoorlijk besneeuwd. Bijzonder was dat we een aantal kraanvogels tegen kwamen, grote statige vogels die door de sneeuw stapten.


We hadden een aantal dingen op het programma staan, waaronder bezoek aan Finnlamelli, Ikea en een nog een paar winkels die we wilden bezoeken.

Onze overnachting was op een boot die in de haven van Kuopio aangemeerd lag. Omdat ook hier nog een plaat ijs in het meer lag zagen we dat de boot aan het parcours van de alternatieve Elfsteden tocht lag. De baan zat er nog helemaal in en Harm kreeg gelijk de kriebels om ooit hier eens mee te kunnen schaatsen! 

Onze hut was klein maar meer heb je ook niet nodig, 's avonds nog een mooie wandeling langs de kade gemaakt.

Er was wel even een dingetje, de volgende morgen om 07.00 uur werden we al door de stofzuiger gewekt en leek het alsof ze naast ons bed stond te zuigen. (nu begrijpen we waarom er een zakje met oordopjes klaarlagen.)

Na een wat summier ontbijt zijn we Kuopio nog even in geweest. Het was ondertussen flink aan het sneeuwen en omdat we toch nog 2,5 uur terug moesten rijden zijn we op tijd weer terug naar huis gegaan. 

De hele route bleef het sneeuwen en we waren dan ook wel blij dat we thuis waren en hebben gelijk de sauna maar opgestookt zodat we daar heerlijk konden bij komen.

Hoe fijn is het dan ook om een vuurtje in de kota te stoken en daar een warme maaltijd klaar te kunnen maken. We hadden nog wat pizza deeg, wat erop ...heerlijk. Het zijn die kleine dingen waar we zo van genieten!

De volgende dag was het een stralende dag met een strak blauwe lucht. Nadat Harm weer zijn trainingsrondje gelopen had hebben we het insectenhotel afgemaakt en hangt deze nu op een  prachtig plekje. 
Dus voor elk beestje is er een kamer beschikbaar.

Onze Russische buren waren op maandag gearriveerd en toen we ze de volgende dag begroeten nodigde ze ons uit om bij hun wat te komen drinken. Ze zijn met veel moeite en met een enorme papierwinkel de Finse grens overgekomen om naar hun huis te kunnen gaan. We praten niet over politieke aangelegenheden maar horen tussen de regels door, dat ook zij het niet makkelijk hebben.

We zijn nog bezig geweest om wat stronken die vlak bij de boot in de grond  zaten er uit te  krijgen. Doordat de grond erg nat is was dit niet al te moeilijk en bij flink wat duw en trekwerk en rondspattende modder hebben we diverse stronken er uit gekregen. Hierover kunnen we niet meer struikelen.

Vandaag hebben we de buren bij ons uitgenodigd om in middag poffertjes te eten die ee in de kota op het vuur bakken. Deze oud Hollandse lekkernij kennen ze niet  het was gezellig.

De laatste dagen hebben we prachtig weer en schijnt de zon hier heerlijk. We zien dan dat het ijs op het meer aan het afnemen is. Langs de kanten komt het water te voorschijn en dat was voor Lyka wel even wennen. Ze vloog geregeld het ijs op maar merkt nu dat ze er meer inzakt. Het was voor haar zeker een prachtige speelplaats met geweldige ontdekkingen. 


We hebben zelf ook weer heerlijk genoten van ons verblijf hier en hopen over een week of 10 weer te kunnen komen.


  


1 opmerking:

  1. Hartstikke leuk om weer te lezen en fijn dat de eerste Finlandreid van Lyka zo goed ging. Het lijkt me een heerlijke plek. Goeie terugreis met zijn 3 en. Groetsjes AnnaMarjan

    BeantwoordenVerwijderen