donderdag 4 augustus 2016

We werken nog steeds!


 Dinsdagmorgen heel vroeg was Kari weer van de partij, het dakleer kwam er op, fijn want het plastic hield niet alle regen tegen. Grote rollen met dakleer werden bovenop het dak uitgerold en vast genageld. Terwijl Harm de laatste nagels er in sloeg ging Kari verder met het plaatsen van de raamkozijnen.
Tjonge, jonge wat leren wij veel. Heel mooi om te zien dat hij eerst wigjes maakt van houtjes en daarmee dan het kozijn zo waterpas kan stellen voordat het vast geschroefd wordt. Wij hebben ondertussen, Helen op halve kracht, windboard mogen vastzetten. waar achter weer isolatiemateriaal komt. dit alles kom je niet te zien want het geheel wordt nog weer afgedekt met hout.
Omdat Kari ons het één en ander wou uitleggen en hij bijna geen Engels spreekt hebben we onze Finse buurvrouw Eija opgehaald, met haar communiceren wij in het Duits, zij heeft voor ons als tolk gefungeerd.
We begrepen dat woensdag zijn laatste dag bij ons was en dat het isoleren volgens de Finse bouw/wetgeving moesten gebeuren. Dit isoleren is nogal een klus en we hebben afgesproken dit door Kari te laten doen.Hij zal wanneer hij weer tijd heeft zich hierover ontfermen. Ook kan hij voor ons de garagedeuren maken.
Eija vond het ook beter dat Helen van haar de antibiotica ging innemen omdat haar arm nog niet helemaal oké eruitzag.
Nadat Kari weg was gegaan hebben wij nog enkele bouwzaken opgeruimd en afgemaakt. Niet veel later verscheen er een onbekende auto op ons erf waaruit Dhr. Teuvo Kuivalainen stapte. Hij is vertegenwoordiger/architect van Finnlamelli die ook ons huis heeft getekend.

Er was n.l. een foutje in de levering gekomen, de daksingels waren grijs i.p.v. zwart zoals op ons huis. We hebben Eija weer even gevraagd of ze wou komen helpen bij het vertolken. Heel plezierig allemaal, zo krijgen wij nu de bouwtekeningen in het Duits of Engels en wist hij wat er nog ontbrak. Er werd afgesproken dat hij de volgende dag het materiaal zou brengen, fijn deze service want de fabriek is deze week nog gesloten.
We hebben Eija bedankt met een paar flessen La Fattoria Vialla wijn. 's Avonds hebben we heerlijk op de veranda gelezen en genoten van het uitzicht.

Woensdag was het dus Kari zijn laatste dag dat hij ons zou komen helpen dit i.v.m. andere afgesproken werkzaamheden. Terwijl hij nu de deuren ging plaatsen en de ramen met pur dicht maakte hebben wij speciaal vogelboard en andere kleine tijdrovende zaag en timmerwerk afgemaakt. Tegen de middag kwam Teuvo met de juiste bitumensingels en een metalen daklijst.
Kari heeft samen met Harm de eerste rij gelegd en daarna zat het werk erop voor Kari. Na een stuk te hebben gelegd vonden wij het voor vandaag ook genoeg en hebben we de grillplaats aangestoken om daar een heerlijk worstje te grillen. In de avond kregen we weer bezoek van Teuvo omdat hij dacht dat we misschien niet genoeg materiaal hadden bracht hij nog wat extra materiaal tevens had hij voor ons maar ook voor Eija een cadeau mee. Wij kregen 2 prachtige grote sauna handdoeken, wat een service van hem. Gezamenlijk gingen we naar de buren om daar eentje te brengen. Eija vroeg gelijk aan ons waar die heerlijke wijn vandaan kwam en wilde ook wel bestellen. Wordt nog gezellig op de buurt !!
Nadat we weer terug waren in ons huis kleurde de lucht zo bijzonder dat Helen er bijgaande foto van heeft genomen. Prachtig.
Vanaf vandaag doen we het bouwen alleen totdat de volgende hulptroepen komen in de vorm van een collega van Harm nl Rob en nog een stel goede kennissen Steven en Eveline.


Harm is vanmorgen gelijk het dak weer op gedoken en heeft één kant helemaal kunnen bedekken met singels totdat de nagels op waren. Vanmiddag zijn we hiervoor en nog wat andere kleine benodigdheden naar Juuka gereden.
Nu terwijl we dit schrijven regent het flink en gaan we morgen weer verder met de werkzaamheden, die vooral op het dak zullen plaats vinden.


2 opmerkingen:

  1. Gunst , ik moet steeds opnieuw schrijven! Maar ik zet door! Ik geniet van jullie verhalen! Niet meer bloed laten vloeien, dat is minder. Maar, waar gehakt wordt, vallen spaanders.
    Dank dat ik mee mag genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sjocht der moai út Helen en Harmen. tusken tiden wol fakânsje halde. hé.
    bist aansens noch breder ynsetbaar TECHNIEK??
    gr Alfred

    BeantwoordenVerwijderen