donderdag 24 oktober 2024

De vorm is zichtbaar!

Ongelofelijk wat is er weer wat gebeurd bij ons op het erf afgelopen week. Even een wat chronologische volgorde hiervan.

Vrijdag kwamen de bouwinspecteur Dhr. Jorma Sarkinnen uit Lieksa, de bouwopzichter Jari en zijn vriendin langs om het hele bouwproject door te nemen. Bijvoorbeeld: wie waarvoor verantwoordelijk is, en welke stappen wanneer etc. Dit vindt de gemeente namelijk erg belangrijk, om zo ook op de hoogte te blijven betreffende de vorderingen.

Verder was het deze dag rustig op de bouw en konden wij in het weekend wat leuke andere bezigheden doen. Zo heeft Harmen weer gezaagd, gekloofd, heb ik 16 potten blauwe bosbessen jam en 8 potjes met vossenbes compote gemaakt alles uit eigen tuin. Heerlijk om alles later in het jaar te kunnen gebruiken.


Op zondag zijn we naar Marja gefietst, het was een heerlijke zonnige herfstdag en dan is zo'n tochtje heerlijk om te doen.

Maandagochtend waren de mannen al weer vroeg aan het graven, omdat de waterleiding en de elektriciteitskabel naar het huis gelegd moesten worden. Dit betekende dat de graafmachine achter de garage langs over 'mijn' moestuin naar de bestaande waterbron moest graven. 

We hadden alle bomen en bessenstruiken er al weggehaald, ook de moestuinbakken moesten er weg. Ondertussen kwam er een grote vrachtwagen waarop de bekisting lag voor het huis. Even na 12 uur kwamen er 2 mannen van een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van funderingen en zo ontstond er voor onze ogen de omtrek van het huis. Die de volgende morgen afgemaakt werd.

 Niet veel later arriveerden er twee betonwagens en een speciale wagen die het beton in de bekisting kon spuiten. Ja, en wij staan er natuurlijk met onze neus bovenop, om maar niets te kunnen missen.

De bekisting is maar liefst 90 cm hoog en er komt een betonrand van 20 cm dik, met daar tegen aan 30 cm dik isolatieschuim, dat zit dan weer aan de binnenkant. We zitten er dus warmpjes bij.


De volgende morgen, woensdag, kwamen de beide mannen weer en kon de bekisting er al afgehaald worden. Geweldig, nu zie je pas echt de vormen van het huis. Heel bijzonder om er in te lopen en je dan voor te stellen waar het één en ander komt. Ook best wel lastig hoor!

Vandaag was er volop bedrijvigheid. Het begon al vroeg met vrachtwagens die af en aan reden met steentjes. We schatten dat er nu ongeveer 20 vrachtwagens vol met steentjes zijn gebracht. De kraanmachinist schept al die steentjes weer in het huis en erom heen. Twee mannen die aan de buitenkant van de betonrand plasticbescherming timmerden en ondertussen kwam de drainage rond het huis die later weer aangesloten worden op de regenpijpen. 

Ook Jari kwam langs en konden wij mooi even een paar vraagjes stellen zodat ook wij aan de slag konden. Na onze wandel en loopsessie zijn wij begonnen om berkenboompjes die heel veel in het wild groeien een nieuw plekje te geven. Omdat er nogal is huisgehouden achter de garage hebben wij daar vandaag dus wat nieuwe boompjes geplant en hopen dat ze aanslaan. Ook de appelboompjes staan weer op een plekje wat wij denken dat goed voor ze is. Het ziet er nu nog wel wat triest uit, maar wanneer in het voorjaar daar gras gezaaid wordt krijgen wij een mooi mini boomgaardje.

Toen aan het eind van de middag iedereen behalve de kraanmachinist weg was, heeft deze voor ons een enorme steen naar de plek gerold waar we hem graag wilden hebben. Deze steen ligt nu bij de stenen waarin ook de buitenoven zit. Zo top dit.

Wat is het bijzonder fijn, wanneer iedereen weg is en ondertussen de sauna wordt opgestookt, om dan even over de bouwplaats te lopen. We verwonderen ons iedere keer weer opnieuw! 

En terwijl ik nu de laatste foto's op het blog plaats, zijn we in de sauna geweest en ruikt het hier heerlijk naar het vers gebakken brood wat Harmen gemaakt heeft. Wat een "rijkdom"!

 

donderdag 17 oktober 2024

Op de bouwplaats

Tjonge, jonge wat wordt er hard gewerkt bij ons op de kavel. Elke morgen tussen half 8 en 8 uur komen er werklui om aan de slag te gaan. Meestal liggen wij dan nog even boven met een bakje en een broodje.

Vrijdag is onze visite weer richting Nederland vertrokken, het waren leuke dagen met als afsluiting gezellig uit eten in het dorp.

Vrijdagmorgen hadden we ook een teams sessie om ons elektriciteitsplan door te nemen. Het komt natuurlijk best wel nauwkeurig omdat er door de dikke balken in de fabriek al vast de gaten voorbereidt worden. Gelukkig kregen we goede tips en hulp van Jari en Leena, die zelf hun huis hadden gebouwd, en we kunnen nu beter 1 of 2 stopcontacten meer laten aanleggen dan als het huis klaar is.

Op zondag zijn we voor een kort uitstapje naar Oulu gereden. Hier hadden we op maandag een afspraak om de saunabanken etc. door te nemen. Het was een lange rit met onderweg prachtige verkleurde bomen. Vooral de lariks die we zagen was zo mooi goudgeel. Terwijl we op de route bij een meertje stopten was de weerspiegeling in het water prachtig. Deze tijd noemen de Finnen 'de Ruska'.

En ja, dat er bij ons nu echt wel veel rotsen/keien liggen ervaren we ondertussen maar al te goed. Eerst het plateau bij de plek waar het huis komt te staan en werd er een tweede plateau ontdekt terwijl de graafmachine een gat aan het graven was voor de septictank. 

Ook daar kon niet op de gewenste diepte gegraven worden i.v.m. een rotsplateau. Gelukkig kon de septictank wat verder wel op de goede diepte de grond in. We hebben ontzag voor de graafmachinist, want dat is echt af en toe millimeter werk.

Wanneer de graafmachine nu aan het graven is om de elektriciteit en waterleiding in de grond te krijgen, deze moeten op 1,5 meter diepte liggen, houden we af en toe ons hart vast wanneer we het schrapende geluid op steen horen. Maar het eind is in zicht, er moet nog ongeveer 10 meter gegraven worden. Dan zit alle drainage, leidingen, koperdraad, af en toevoer van buizen in de grond. We vinden het alle twee wel heel bijzonder om dit allemaal van dicht bij te kunnen volgen. Ja, we zijn ook wel blij dat er in het weekend niets gedaan wordt.

Elke morgen de frisse ochtendduik komt door de week een beetje in de knoei met de werklui, maar zodra ze weg zijn gaat de sauna aan en na elke saunagang gaan we heerlijk het water in. Het wordt nu echt wel steeds wat frisser en de watertemperatuur zakt ook behoorlijk.

Ook zakt het waterlevel nog steeds, we hebben ondertussen wel gehoord wat daar nog meer de oorzaak van is, buiten de weinig regenval die we tot nu toe hebben gehad. Het Pielinenmeer loopt over in het Saimaameer en aan dit meer liggen fabrieken die het water gebruiken als krachtbron. Ze laten nu vanuit het Pielinenmeer water lopen naar het andere meer zodat de fabrieken goed kunnen blijven draaien. Het heeft zo voor ons wel zijn voordelen, een groter strand is echt wel fijn.

Morgen hebben wij een belangrijk moment, dan komt de bouwinspecteur van de gemeente Lieksa, onze supervisor en zijn vriendin als start voor de officiële bouw langs. Dat schijnt hier een feestelijke gebeurtenis te zijn en hebben wij hiervoor de voorbereidingen klaar. We hebben namelijk appeltaart gebakken.

Maandag gaan ze met de fundering van start, weer een nieuwe stap in het proces.

H2 Bouw wordt vervolgd!

donderdag 10 oktober 2024

Er is gestart met .....

Het is alweer twee weken geleden dat wij een verhaal op ons blog hebben geschreven. Dit heeft diverse redenen gehad. Maar nu hebben we dan ook heel wat te schrijven.

Laten wij bij het begin beginnen. Onze wens, die al heel wat jaartjes in ons hoofd zat, was om op onze kavel een groter huis te kunnen laten bouwen. 

Na diverse stappen, opties, onderzoeken, praten en overleggen is het nu zo ver, ons droomhuis komt er!

We vonden bij Finnlamelli een huis die bijna aan al onze wensen voldeed maar gelukkig nog een  mogelijkheid bood om in het huis nog diverse aanpassingen te realiseren. Samen met Jukka de vertegenwoordiger hebben we de Katve 109 zo getekend dat wij er ontzetten content mee zijn. 

Toen was het zoeken naar een opzichter die ook Engels sprak en hebben we Jari en zijn vriendin Leena, een fijn stel, gevonden die ons op alle fronten helpt. 

Op dit stuk van het eiland staan veel vakantiewoningen en wij wilden
graag de mogelijkheid hebben om er ook permanent te kunnen wonen. Hiervoor moesten er een aparte vergunning aangevraagd worden en zijn er ook aan de isolering strengere eisen verbonden.

Twee weken geleden hebben wij alle vergunningen binnen gekregen die we voor ons huis nodig hadden en mocht er een start gemaakt worden met het bouwrijp maken van de kavel. Wij hebben in de tussentijd een keuken uitgezocht, apparatuur die we erin willen hebben en zijn we bij een interieurstyliste geweest. Bij de laatste hebben we alle tegels, vloeren en verf uitgezocht die in ons huis komen.

Zo startte de werkzaamheden op een regenachtige zondag met Enska de houthakker, wat een vak apart. In één dag heeft hij zeker 25 tot 30 bomen om en op lengte afgezaagd. Het was af en toe een flink geraas van vallende bomen die soms wel een lengte hadden van 30 meter.

De volgende dag kwam er een trekker die alle dennenbomen ophaalde, i.v.m. verkoop hiervan. Toen hij daarna alle berken op een grote stapel legde, die we in eerste instantie zelf zouden houden, schrokken wij van de hoeveelheid. In overleg met Jari hebben wij ervoor gekozen een aantal zelf te houden en de rest ook te verkopen. Nu liggen alle bomen van ons aan een doorgaande weg en worden ze door een houtfabriek opgehaald en betalen die ons hier geld voor. 


Hierna heeft de bouw even stil gelegen en ben ik voor een flitsbezoek van 5 dagen naar Nederland afgereisd om bij mijn moeder te logeren. Tussendoor gezellig met Jet en Tet de traditionele op zondagavond de kermis bezocht, waarbij er altijd een knuffel voor de hond wordt gegrepen en een oliebol gegeten. Ook even naar mijn schoonmoeder, ex collega's en de kinderen op school gedag gezegd. Dit voelde wel even heel apart. De dagen vlogen om en zo ben ik afgelopen vrijdag na een autorit, vlucht en treinreis van het station in Joensuu door Harmen opgehaald. Heerlijk om even in Nederland te zijn geweest maar wat is het fantastisch om dan hier in de rust thuis te komen.

Zondag kregen we bezoek van mijn nicht Clari die samen met haar dochter Gabi een kleine week hier vlakbij in een huisje verblijven en ze waren nog nooit eerder in Finland geweest. Dus zijn we in de kota gestart met een Finse traditie namelijk een makara oftewel een worstje boven het vuur grillen, heel gezellig. 

De volgende dag werd er bij ons een grote graafmachine en wat materialen gebracht. Toen Clari en Gabi 's avonds na het eten naar hus huisje zouden gaan kregen we een prachtige schouwspel van Noorderlicht te zien. Wat super gaaf dat zij hier dit schouwspel hebben kunnen zien.

Dinsdag ging het hier echt los, de graafmachine heeft het hele stuk afgegraven en ondertussen kwamen er af en aan vrachtwagens aanrijden vol met stenen. Deze diverse soorten steentjes zijn voor de drainage en fundering.

Dat we hier op rotsachtige grond zitten, werd al snel duidelijk bij het afgraven. Er zijn weer heel wat grote keien opgegraven en opgegeven moment kon de graafmachine niet meer verder. 's Avonds kregen we bericht van de opzichter dan er een enorme rotsplaat in de grond lag en dit inhield of met springstof kapot maken of het huis met 20 cm verhogen. Wij hebben voor de laatste en is de  goedkoopste optiegekozen. Nu komt ons huis dus 20 cm hoger te staan dan gepland was. Och, een trede extra naar het terras toe en een nog beter uitzicht, is niet gek.

Terwijl ze hier lekker bezig waren zijn wij met ons viertjes en drie honden naar het Nationaal Park gereden en hebben hier heerlijk gewandeld en bij het Sokos hotel gezellig gezeten. Elke avond eten de beide dames gezellig bij ons en zo kregen we het over zagen wat Harmen de volgende dag wilde gaan doen. Gabi had dit nog nooit gedaan dus de volgende dag had Harmen een extra hulp die ging zagen en ondertussen kloofde hij de gezaagde blokken.

Dat het hier flink kan waaien weten we, zeker wanneer  het oostenwind is. Maar voor gisteravond was er een stormwaarschuwing met flinke windstoten en kans op tijdelijke stroomuitval afgegeven. Wij hebben heerlijk geslapen maar toen de werklui aankwamen werd verteld dat er door de storm een aantal bomen bij ons omgewaaid waren (wij hadden dit nog niet gezien) en dat er één onze auto licht geschampt had. Gelukkig valt de schade erg mee maar er ligt wel een stuk boom op een elektriciteitskabel. Jari onze opzichter is langs gekomen en heeft diverse instanties opgebeld zodat alles geregeld wordt. Wij volgen de werkzaamheden op de voet en vinden het heel bijzonder om alles van zo dichtbij te kunnen en mogen mee maken.

donderdag 26 september 2024

Geen nieuws ... is ook nieuws

Deze keer hebben wij geen bijzondere nieuwe dingen om op ons blog te plaatsen. Vandaar een mini kort blogverhaaltje en de volgende keer meer.

Je merkt dat het hier nu echt volop herfst is. De berkenbladeren kleuren in prachtige goudgele tinten en de lijsterbesblaadjes in geel - rode tinten. Ook merk je dat wanneer de zon achter een wolk schuil gaat en dat het 's avonds nu flink afkoelt. We hebben nu twee keer de houtkachel aan mogen doen om dat het dan ook in huis frisser wordt. Wat is het dan heerlijk om binnen te zitten met een goed boek, leuke film of een breiwerkje of i.d.

Ja, en wanneer het dus nachts zo afkoelt merk je, dat wanneer we 's morgens onze "frisse" ochtendduik nemen en ik meestal ga zwemmen, dat dit ook al behoorlijk koud begint te worden. Van de week was het op een ochtend 3 graden, nou dan is het geen 20 minuten zwemmen meer, maar 10 minuten.


Gister heeft Harmen ons strand aangeharkt. Doordat er afgelopen dagen flinke golven waren worden daarmee wat grovere stenen op het strand gerold. Deze stenen heeft Harmen mooi in de beide pieren verwerkt. 

Wanneer we met Lyka gaan wandelen begint ze steeds vaker sporen te ruiken en zien wij ook uitwerpselen waarin bijv. allemaal rode vosbessen zitten. Harmen heeft zijn wildcamera nu in het bos hangen en nou maar hopen dat we een keer daarop wat wild krijgen te zien. Ja, zo scharrelen wij hier met z'n drietjes heerlijk rond.

donderdag 19 september 2024

In- en exterieur bezig

Onze dagen vloeien ineen terwijl wij hier aan het genieten zijn. Je merkt dat de avonden korter worden en dat de temperatuur 's avonds ook al meer daalt. 's Ochtends vormt dan het grondvocht fijne druppels die dan een mooi laagje geeft op het mos, gras en de groente.

Op dit soort dagen zie je dan prachtige luchten in de avond en wanneer je 's ochtends langs een meer rijdt, zie je de nevel boven het water drijven. Wat een rijkdom om dit mee te mogen en kunnen maken.

We merken nu dat het in ons huisje 's avonds sneller wat donker wordt, mede door onze houten luxaflex wat we tussen de ramen hebben. We vonden het een goed idee om deze eruit te halen en te vervangen voor vouwgordijnen. Ook in ons hok wilden we nog wat ruimte creëren door op al bestaande kasten twee soort gelijke kasten te plaatsen. Ja, en dan mogen we naar mijn favoriete winkel: Ikea.

Zo zijn wij afgelopen maandag naar Kuopio gereden, wat 150 km bij van ons vandaan afligt, maar waar je 2,5 uur overdoet. Een prachtige rit langs bossen, meren, velden en waarbij je misschien een stuks of 10 auto's tegen komt. Oké, in de buurt van Kuopio, de laatste 15 tot 20 km kom je er wel wat meer tegen.

Met ons lijstje zijn we heerlijk door Ikea gegaan en hebben alles kunnen vinden wat we nodig hadden. Na nog een paar boodschappen gehaald te hebben zijn wij weer terug gereden om thuis zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan en in de avond hadden wij alle vouwgordijnen hangen. Ziet er gelijk weer heel anders uit.

De volgende dag zijn we na ons gebruikelijke ochtend programma, zwemmen, wandelen/hardlopen  of e.d. in het hok bezig geweest om daar de kasten boven op de al bestaande kasten te plaatsen en de spullen weer te herschikken. We zijn al een echt Ikea stel aan het worden, zonder tekening de kasten in elkaar gezet. 

Vandaag waren we weer eens aan het stenen sjouwen omdat het water dus zo laag staat kwam ons piertje meer en meer boven water te liggen en vonden we het leuk om deze wat breder en beter te maken. De grote steen aan het eind lag er al en is een flinke, tussen in waren wat openingen en deze zijn nu gevuld met stenen die we soms met gemak maar soms ook met z'n tweeën moeten tillen of rollen. Ook de boot moesten we toch van plek veranderen door het lage water. Bij ons voor is het uitgegraven en is de bodem met zand. Daar waar we de boot eerst in het water laten, ligt het vol met stenen. Ach, misschien moeten we hier ook maar eens wat stenen weg halen, we zijn en blijven toch zo lekker bezig en we blijven er ook nog fit bij !!.


 

donderdag 12 september 2024

Leuke klusjes

Wat een prachtige dagen hebben wij tot nu toe, onvoorstelbaar, ook voor de Finnen! Tot op de dag van vandaag hebben wij elke morgen terwijl wij de ochtend duik nemen nog geen regen gehad. Het water is sinds dat wij hier zijn in totaal zeker 2 meter gezakt en zien we rotsen boven water komen die wij nog nooit eerder hebben gezien. Echt een top zomer !! Op de foto een bijzonder stukje natuur, een schimmelsoort die zomaar uit een murw stuk hout tevoorschijn kwam. Prachtig het lijkt wel een anemoon, het staat op een heel dun steeltje en door wind wiegt het heen en weer.

Omdat het zo mooi weer bleef hadden wij het plan opgevat om onze vloer in de kamer weer een keer te behandelen met Osmo. 

Op sommige plekken was de kleur wat versleten en kon de vloer wel weer een toplaag gebruiken. Dus alles werd op de veranda gezet (wat een uitdragerij) en konden we bezig. Dit hield wel in dat we tot de volgende dag niet op de vloer konden lopen. Nou was dat voor het koken niet zo'n punt, dit deden we in de kota. Maar ja, hoe kom je dan 's avonds in je bed? Ook daar hadden we een prachtige oplossing voor bedacht, gewoon buitenom via een ladder tegen het huis, de hor wat losmaken en dan via het raam naar binnen. Nou, was dat in het donker met een mijnwerkerslampje op wel even een dingetje, maar het is gelukt. Ja, en ondertussen hebben wij heerlijk genoten van het mooie weer door te gaan suppen, brood te bakken en 's avonds lekker in de kota te zitten.

De volgende ochtend konden we de vloer voorzien van een toplaag en deze was gelukkig binnen 10 uren droog en mochten we er voorzichtig weer op lopen. We hebben gewacht tot de volgende dag toen hebben we de spullen er weer in gezet zodat de vloer ook echt goed uitgehard was.

Omdat we zo lekker bezig waren hebben we gelijk ook maar onze tuintafel, bank en krukken onder handen genomen en ze na licht schuren weer voorzien van een nieuwe verf laag.

Je merkt dat het herfst wordt, er vallen wanneer het waait veel dennennaalden en het regent goudgele berkenblaadjes. Ik vond dat het tijd werd om een herfstkrans te maken terwijl Harm met de quad het bos inging om berkenstammen die daar liggen op maat te zagen en in de bak van de quad mee te nemen. Je mag wanneer er bomen gerooid zijn de stammen die blijven liggen,  voor eigen gebruik meenemen. Harm had al wat stammen gezien en met de kettingzaag in de koffer ging hij op pad om na een half uur terug te komen met een big smile op zijn gezicht. Ik weet niet wat hij leuker vind, het zagen of op de quad rijden of toch beide....

Ik heb materiaal op ons land gezocht en hiermee een mooie herfstkrans gemaakt die nu bij de voordeur hangt.

In de moestuin groeit de kool zo hard dat het nodig is om deze te verplanten en moesten hiervoor een bak halen. Voordat wij hiervoor naar Juuka reden zijn wij vlak voor Koli even gestopt bij het kerkhofje om daar een kaarsje aan te steken. (i.v.m. mijn vaders verjaardag). In Juuka hebben wij een mooie houten moestuinbak gekocht en nog wat boodschappen gehaald zodat wij weer 14 dagen vooruit kunnen.


Thuis gekomen gelijk de kolen verplant, nu maar hopen dat het aanslaat, de rode bietjes hebben het moeilijk, we wachten af.

donderdag 5 september 2024

Noorderlicht en 'ambachten markt'

Wat hebben wij een heerlijke nazomer, terwijl we dit blog schrijven is het 25 graden en is Harmen nog bezig met wat stenen aan de kant te rollen, schuiven of hoe dan ook om de trailer van de boot wat meer bij het water te krijgen. Het water is nog nooit zo laag geweest als op dit moment. Afgelopen zomer was het water ontzettend hoog en kwam de boot heel ver op ons land te liggen voor de winter. Nu hebben wij de trailer al een paar keer verder naar het water moeten tillen om de boot in en uit het water te krijgen. Bijna ons gehele 'strand' bestaat uit rotsen en ook in het water liggen natuurlijk stenen, hierdoor moeten wij goed kijken hoe en waar de boot het water in kan. Natuurlijk kan dat voor bij ons waar een stuk is afgegraven en de stenen als een soort pier bij elkaar liggen, maar wij vinden het mooier dat de boot een eigen 'haventje' heeft. Ach ja, en zo blijven wij dus heerlijk bezig, al zijn die stenen soms behoorlijk zwaar (behalve onder water) maar met z'n tweeën lukt het vaak wel.

Maar goed nu eerst van het Noorderlicht vertellen. Vrijdagavond kregen we een melding, via de app die op mijn telefoon staat, dat er kans was om het Noorderlicht te zien. Wij zijn op ons terras aan het water gaan zitten en zagen voor ons het Noorderlicht. Met de camera op de telefoon heb ik wat foto's kunnen maken waarbij je de kleur van het Noorderlicht ziet die je niet altijd met je ogen kunt waarnemen. De vlammen in de lucht, de bewegingen bleven maar doorgaan en we wisten gewoon niet waar we moesten kijken. Na een half uur en bijna een stijve nek gingen we naar binnen om niet veel later nogmaals te gaan kijken, omdat de melding nog sterker geworden was. Ja en toen zagen we toch wel wat kleuren in de lucht, wat een prachtig schouwspel is dat dan. De lucht achter ons huisje kleurde geel, rood en groen en het bleef erg lang actief. 

Op 31 augustus werd de zomer afgesloten in het dorp Koli met een 'ambachten markt', een muzikale avond en om 22.00 uur vuurwerk. Wij waren erg benieuwd naar de markt en zijn hier naar toe gegaan. In Koli is een sculpturen park en hier waren een 6 tal kraampjes opgezet waarbij je deel kon nemen aan mini workshopjes om kennis te maken met de ambacht. Harmen heeft een hele platte brood pannenkoek gemaakt waar na het bakken een rijstvulling in kwam, ik heb met berkenbast gevlochten en hiervan een sleutelhanger gemaakt. Ook konden we nog kruidenthee zelf samenstellen, groenten in het zuur maken en hebben we een soort knol geproefd die in het vuur gepoft was. Hierna zijn we nog naar een lokaal restaurantje geweest. Bij het Sokoshotel waren ondertussen standup comedians aan het optreden en kon je er later nog dansen.

De andere dagen hebben zich gevuld met o.a. vossenbessen plukken, die groeien ook op ons land en hiervan is compote gemaakt. Natuurlijk is er weer gebakken, brood, kruidkoek en appeltaart ,dus ligt de diepvries weer vol voor 14 dagen. Alles wel onder toezicht van Lyka. Gesport, elke ochtend goed 20 min baantjes zwemmen en oefeningen in het water. Fietsen, wandelen, hardlopen en ook suppen.

 Bij het suppen gaat Lyka mee, wel heeft ze een zwemvest om, die vindt het steeds leuker worden om dan in het water te springen en een stukje te gaan zwemmen. Wie weet zwemt ze over een poosje met me mee 's ochtends.

Gisteravond zijn we nog een rondje met de boot geweest. Het water was zo stil en de zon ging bijna onder. Dan is het heerlijk om daar nog even van te genieten.