donderdag 5 januari 2017

Koud klusje

Maandagmorgen is Harm alleen op verkenningstocht uit geweest om nu de andere kant van het meer op te gaan langlaufen. Het zou komende week met de dag kouder gaan worden dus dan wordt het langlaufen niet zo veel, omdat het dan gewoon te koud is. Er was al een spoor wat hij kon volgen, en het leidde hem om de punt van het schiereiland Hattusaari heen.
Dus wanneer je zou willen kan je een ronde maken om het hele eiland.'s Middags hebben we het traject samen gedaan. In de avond kregen we bericht van de timmerman dat hij de volgende morgen 08.00 uur bij ons kon komen om de garagedeuren te installeren.

Dinsdagmorgen even na achten kwam de timmerman en hebben we eerst maar bij een warm kop koffie het werk besproken. Daarna zijn we gedrieën aan het werk gegaan, omdat het nog niet helemaal licht was werk je dus met een mijnwerkerslampje op je hoofd. Het was nog wel een hele klus, Maar het resultaat mag er zijn.
De afwerklijsten moeten nog wit geschilderd en van binnen moet het nog afgewerkt worden, maar de temperaturen zijn te laag om het juiste materiaal hiervoor te gebruiken.
Gisterochtend heeft Harm zijn trainingsrondje gelopen en kwam hij be-ijst aan.
Omdat de temperaturen lager dan -20 graden is zijn we niet veel buiten maar als we een wandeling maken ziet de omgeving er zo mooi uit. Dus bij deze een kort verhaal maar des te meer mooie plaatjes.

 




zondag 1 januari 2017

Sportief het nieuwe jaar in.

Vrijdagochtend hebben we eerst onze trainingsrondje gelopen. Harm een goed uur en Helen 47 min. Voor vandaag stond er niet iets speciaals op het programma en hebben we er een relaxed dagje van gemaakt.
Wat spinnen, leren, lezen en natuurlijk in de sauna. We kregen vanochtend ook het bericht van onze timmerman Kari dat hij het erg druk had maar een maat van hem zou komende week onze deuren komen installeren. Fijn!
Zaterdag, oudjaarsdag, lazen we dat het de komende week flink kouder gaat worden (temperaturen van -20 en lager) en wilden we daarom nog wat boodschappen in Koli gaan halen. Ook hadden we voor Mikka van Koliactiv schaatsen meegenomen, de easy-gliders van Zandstra. Dit soort schaatsen kennen ze hier niet en voor kinderen zijn ze ideaal. Na de boodschappen zijn we naar het restaurant Alamaja gereden en troffen daar Mikka en Kateriina aan. Met beide even bijgekletst en de schaatsen laten zien, hij vond het erg leuk dat we die hadden meegenomen. Zelf had hij ook een nieuwtje n.l. dat hij boven bij de skipiste nog een pizzeria is begonnen en dat die nu door zijn dochter word gerund.
Omdat Harm nog bij Loma Koli wou langlaufen en Helen een sneeuwschoenwandeling wou maken is Helen met Mikka mee naar boven gereden om van daaruit via de bossen terug naar huis te lopen. (Dit scheelde voor haar wat kilometers en zat ze gelijk aan de goede kant van het meer). Vanuit Loma Koli is het zeker nog 11 km naar ons huisje. Via de bossen is het wat korter, maar........ wel veel zwaarder. Terwijl Harm 2 rondjes aan het langlaufen was ging Helen op pad m.b.v. instructies door een gids. Het eerste gedeelte van het traject was gemerkt met linten en een smal hazenpaadje leidde dwars door de bossen richting Hattusaari. Op een gegeven moment kon het pad niet meer gevolgd worden omdat je dan weer terug ging, dus zelf dwars door de bossen een pad gemaakt. Nou af en toe was het gevoel er wel van....waar ben ik .... dan denkend dat de op de telefoon google maps zit.... maar na een flinke poos kwam ik op een langlaufloipe die langs de steengroeve liep terecht bij de hoofdweg en op dat moment belde Harm waar ik was en of ik het laatste stuk ook mee wilde rijden...(daar was ik erg blij om) het werd ook al wat schemerig. Het bleek dat hij met de auto vlak bij mij was.
Beide hadden we een tevreden gevoel.
Na een glögi en glühwein ging de bakkerij open. Wij vinden het namelijk erg lekker om i.p.v. oliebollen, kwarkbolletjes te bakken. Ook de grillplaats ging aan omdat wij ons eten buiten wilde klaarmaken.
Al met al kijken we terug op een mooie oudjaarsdag/avond..

Vandaag, nieuwjaarsdag, zijn we sportief begonnen. Na ons trainingsrondjes te hebben gelopen en dit was af en toe best glibberig.
(de laatste 2 dagen was de temperatuur boven het vriespunt, het wegdek dus nat geworden en daarna weer gaan opvriezen) hebben we ontbeten. Toen onze langlaufers
ondergebonden en voor ons huisje op
gestapt. Vanochtend zagen we n.l. iemand voorbij langlaufen. En ja, dan begint het bij ons ook te kriebelen

Leuk om zo voor je huis op te stappen en dan een rondje te kunnen maken. Je kan naar beide kanten van het meer en wie weet over een aantal dagen zelfs naar het eilandje wat tegenover ons ligt. Met de verwachte temperaturen ligt dit in de mogelijkheid.  Vandaag zijn we eerst naar de brug gegaan en toen weer terug, met elkaar ben je dan een uurtje bezig. Morgen maar eens verder kijken. We hebben sporen van sneeuwscooters gezien die dwars over het ijs naar de andere kant gaan. We wachten nog wel even zodat we er zeker van zijn dat het vertrouwd is om ook zover uit de kantlijn te gaan.
We waren op tijd weer bij het huisje,want het begon daarna lekker te sneeuwen. Opgewarmd met een kop warme chocolade melk (natuurlijk met een tikje) en de sauna weer aangestoken....ach wie doet je wat.!!