vrijdag 6 mei 2016

Sportief en natuur

Omdat we de afgelopen dagen niet veel bijzonders mee hebben gemaakt komen er wat meer foto's. Al zijn we afgelopen dinsdag wel een dagje naar Kuopio geweest. We hadden het idee om er een paar dagen te blijven, maar aangezien het zo prachtig weer was en bleef, hebben we besloten maar 1 dag te gaan. De afstand naar Kuopio is ongeveer 150 km maar qua reistijd zit je al snel twee uur in de auto en vertrokken we dus ook al vroeg n.l. 08.30 uur. Natuurlijk kon ook een bezoek aan Ikea niet ontbreken, ook omdat Helen graag een nieuw en goed matras wou. Ikea zit in een enorm winkelcomplex tezamen met nog vele andere leuke winkels. Ja, het was een gezellig dagje shoppen en kwamen we rond 17.00 uur moe maar met een nieuw matras weer thuis.
De volgende dag hebben we eerst ons rondje hardlopen weer gedaan en daarna heerlijk bezig geweest met ditjes en datjes. De padden zijn druk bezig, omdat we op ons land wat stukjes ondergelopen land hebben zitten de padden daar heerlijk te brullen en eitjes te leggen. De dril lijkt niet op wat wij thuis in de sloot vinden nee deze eitjes zijn veel dikker en elk eitje heeft wel de grote van een knikker.
Harm heeft de viskoffer van Helen haar vader eens goed bekeken en daar zat warempel nog een visakte in van 1993, kostte toen wel 13 gulden. s 'Avonds hebben we een stuk gewandeld en wat van de bijgevoegde foto's geschoten.



Donderdag hebben we een heerlijke wandeling door een stuk van het Nationaal Park gemaakt, waarbij de verschillende uitzichten adembenemend zijn. Omdat het ijs steeds verder wegtrekt heeft Harm 's avonds maar eens een hengeltje uit gegooid, bijten deden ze wel, maar toehappen ... nee.


Die avond was onze filmavond, we hebben de Bridge deel 3 gezien maar hadden nog de film "de Revenant". Een prachtige film met veel mooie natuuropnames, heeft trouwens ook diverse Oscars gewonnen.

Ja, en vandaag was het eerst weer sporten geslagen, Harm heeft een lange duurloop (over een kleine 4 weken loopt hij de Slachtemarathon) gedaan van bijna 32 km en Helen is hem tegemoet gaan fietsen totdat zij 14 km had gefietst, daarna kwamen we elkaar tegen en zijn we samen weer naar ons huisje gelopen/gefietst.
Vanmiddag nog even kort op visite geweest bij Marja en haar ouders. Marja gaat morgen naar Joensuu en we kunnen met haar meerijden om daarna de trein richting Helsinki te pakken.


maandag 2 mei 2016

Zomers gevoel......

Wat treffen we het met het weer, de afgelopen dagen waren prachtig zodat we elke morgen ons ontbijtje buiten hebben kunnen eten. Heerlijk! Voelt als een mini zomervakantie.
Vrijdag hebben we de stammetjes die er nog lagen gekloofd en gestapeld, ja met die nieuwe kloofbijl is het ook voor Helen een makkie. Omdat het zo heerlijk weer was hebben we in de namiddag ons eten buiten op de grillplaats klaar gemaakt. Deze dag hebben we niet veel zwaar werk gedaan omdat Harm de volgende dag 32 km zou gaan hardlopen. 's Avonds zijn we begonnen met het kijken van de Bridge seizoen 3.

 Zaterdagmorgen heeft Harm dus lange duurloop van 32 km hard gelopen en Helen begeleide hem hierbij op de mountain bike. (Poeh heb wel respect gekregen hoor, terwijl Harm zo de heuvel oploopt, heb ik best veel moeite gehad om met de fiets de heuvel op te komen, moest af en toe naast de fiets lopen, maar ja, bij het afdalen . . . dan was ik er weer.) en kon Harm weer wat wat te drinken krijgen.
's Avonds kwamen Seppo en Minna een hapje bij ons eten en ondertussen hebben we de zaken m.b.t. de garage doorgesproken. Zoals het er nu voor staat begint Seppo eind juni met de fundering en als wij in de zomervakantie komen, gaan we zelf en met hulp van af en toe een dagje de timmerman de garage bouwen. De garage wordt zo goed geïsoleerd dat je er ook in kunt slapen.
Het bedrijf Finnlamelli levert het pakket met tekeningen etc. dus van de zomer is er een nieuw project.

Zondag 1 mei is het een landelijke feestdag in Finland Vappu genaamd een 'soort' Finse carnaval.
1 Mei is o.a. een belangrijke dag voor studenten, er worden grote festivals gehouden en ga je picknicken met vrienden en familie. Tijdens de feestelijkheden, is  er een traditionele niet-alcoholische drank Sima en Tippaleipä  (een Finse beignet of ook wel drabbelkoek)  is een traditionele zoete snack. Voor deze dag hadden wij dus een uitnodiging van Marja gekregen om bij haar dit te komen vieren. Omdat wij niet met lege handen wilden komen hadden wij een kwarkbrood gebakken. Marja had een picknick klaargemaakt waar het traditionele drankje Sima ( wat alleen rond deze dag te koop is) en ook de zoete snack niet ontbrak. Het was erg gezellig en hebben weer lekker kunnen bij kletsen.

Vandaag zijn we aan het snoeien geweest. Tussen de  stenen begint al weer aardig wat struiken te groeien en dit trekt in de zomer de neven aan dus is het verstandig om ze weg te halen. Het ziet er nu lekker opgeruimd uit.
Omdat het vandaag ook weer zonnig was konden we opnieuw lekker buiten eten koken, het geeft een heerlijk zomers gevoel.
Elke dag zie je dat er meer en meer ijs smelt en krijg je de prachtige weerspiegeling van de wolken in het water weer te zien.
Morgen (dinsdag ) zijn we van plan om even een dagje naar Kuopio te gaan.