vrijdag 1 januari 2016

Echt een "winter-sport"

Ja, hier kan het wel ...... wat ..... een flink stuk schaatsen. Zoals we al eerder vermelden is het hier goed gaan vriezen, elke dag wordt het ijs dikker en dikker. Wanneer dan de zon op de eilandjes tegenover ons gaat schijnen is het een prachtig gezicht.                                                                                  
Donderdagmorgen kregen we al vroeg bezoek. Onze septictank van de toilet was vol en dat betekend dat je dus niet meer van je toilet gebruik kunt maken omdat hij anders overloopt. Je belt dan naar een bedrijf die dan zo spoedig mogelijk (in ons geval de volgende morgen) komt en dan met een grote tank de septictanken komt leeg zuigen. We vonden het wel toepasselijk, dat de oude troep van afgelopen jaar nu verdwenen was.

Hierna met het thuisfront gebeld, Helen haar moeder is deze dag namelijk jarig.
Opeens hoorden en zagen we een sneeuwscooter over het ijs rijden, dat betekende voor ons de oude houtjes, jawel de enige echte Friese doorlopers, die als decoratie aan het huisje hangen nu eindelijk te gaan gebruiken. We voegen van ons beiden even een filmpje toe want dit is natuurlijk veel te leuk om dit niet aan jullie te laten zien.
Want na wat gestuntel, we zijn het niet meer gewend om op houtjes te schaatsen en ook de maat was niet geheel goed,en echt scherp waren ze ook niet maar het lukte ons toch om een ronde te schaatsen. Oké af en toe met als extra houvast, want stel je voor je zakt er door, de Finse stepslee. Het was geweldig, een prachtige plaat, zwart ijs.

Kyla vond het ook geweldig, zij mocht meerijden!



Het heeft wel wat om op natuurijs te kunnen schaatsen. We hadden contact met Mika van Koliactiv hij zou er voor zorgen om Finse schaatsen te bemachtigen zodat we ze op
nieuwjaarsdag konden uit proberen.

Omdat het vandaag natuurlijk oudjaarsdag is moest er ook oliebollen/kwarkbolletjes gebakken worden. Nu was het ondertussen gaan waaien, de wind kwam van het ijs af dus het was wel koud om buiten te gaan bakken. Maar met een schapenvacht om als windstopper was het wel even uit te houden. Jammer genoeg waren de oliebollen erg vet en hebben we die niet gegeten maar de kwarkbolletjes gingen er zeker in.

Terwijl wij in de sauna zaten hadden we buitengrillplaats ook aan gestoken, om daar onze stukje vlees en zalm (de zalm hadden we als kerstcadeautje van de buren gekregen) te gaan grillen. Het was te koud om buiten te blijven dus hebben we het binnen opgegeten.
Tussen 21.30-22.30 uur werd er buiten al vuurwerk afgestoken, voor de Russen begint het nieuwe jaar 2 uren eerder dan bij ons.













Ook via deze weg wensen wij jullie allen

 EEN GEZOND EN LIEFDEVOL 2016!

Vannacht had het héél licht gesneeuwd, jammer natuurlijk maar we konden nog steeds schaatsen. We hadden met Mika rond 12.00 uur afgesproken op bij het restaurant Alamaja te komen en nadat Mika de schaatsen had gesteld hebben we deze kunnen uitproberen.
Ze zijn 55 cm lang en dat was zeker even wennen maar het was weer geweldig.
Heerlijk om zo ook een wintersport te kunnen beoefenen. Volgend jaar zorgen we er voor dat we echte goede Nederlandse schaatsen bij ons hebben. Het blijft een geweldig iets als je in het donker aan de kant van het /ijs staat in de oorverdovende stilte en je hoort dat het ijs geluid maken, kloink ...kloink  echt heel mooi. Je hoort het over het hele meer heen gaan....bijzondere momenten waar we geen genoeg van krijgen.