woensdag 14 januari 2015

Terugblik

Hier nog een even een berichtje over onze laatste vakantie dagen.
Zoals we nieuwjaarsdag al schreven zou Harmen de skatelatten uitproberen en Helen een wandeling maken op sneeuwschoenen. Boven bij de skipiste is een winkel waar Helen de schoenen heeft gekocht. Deze schoenen lijken op tennisrackets, hiermee kan je door de sneeuw lopen zonder er diep in te zakken. En terwijl Harmen zijn rondje op de skatelatten deed, daalde Helen de berg af. Een route dwars door de bossen waarbij het te volgen pad ver te zoeken was. Alle witte paden lijken ook zo op elkaar. Soms dacht ze op een pad te zijn omdat er diverse sporen waren maar meestal was het ook op intuïtie waar ze langs moest. Maar ze kwam daar terecht waar we hadden afgesproken, restaurant Alamaja. Harmen merkte dat op deze manier langlaufen, waarbij je meer de schaatstechniek toepast nog niet zo makkelijk is en dat hij daar nog zeker meer op moet trainen.
Op vrijdag was er een flinke dooi aanval en hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om de boel vast op te ruimen. Maar goed ook want in de nacht van vrijdag op zaterdag begon het opnieuw te sneeuwen.
Op zaterdag 3 januari hadden we het eerste deel van de reis, met de bus van Kolinportti naar Joensuu om daar tegen de avond het vliegtuig naar Helsinki te pakken.
Mika (van Koliactiv een activiteitenorganisatie in Koli en zeker het aanraden waard) had aan geboden om ons naar Kolinportti te brengen. Om 11.30 uur stond Mika klaar om ons weg te brengen naar de bushalte bij Kolinportti.
Aan het eind van de dag kwamen we bij ons Hotel Sokos Albert alwaar we 1 nacht verbleven. Een leuk gemoedelijk hotel op loopafstand van het centrum van Helsinki.
Na een goede nacht en een lekker ontbijt liepen we zondagmorgen om 10. 00 uur al over de markt van Helsinki te slenteren. Om nog even de laatste souvenirtjes en natuurlijk Helen haar wol te kopen. Na twee  vluchten nl van Helsinki naar Kopenhagen en daarna naar Amsterdam zijn we weer goed in Nederland aangekomen.
En kijken we terug op een een fantastische vakantie.

donderdag 1 januari 2015

Oud en Nieuw

Het was gister een heerlijke dag om te gaan langlaufen en daarna de traditionele kwark of oliebollen te gaan bakken. Natuurlijk niet nadat wij eerst een telefoontje naar Nederland hadden gedaan want Helen haar moeder was jarig.
Het gaat ongelooflijk snel met de sneeuw wanneer de temperatuur iets boven het vriespunt licht, de sneeuw glijdt van de bomen af en de eerst sprookjesachtige bomen zijn weer groen (hier staan veel dennenbomen).
Terwijl Harm zijn langlauf rondje twee keer deed, jullie begrijpen wel hij doet het met een flink tempo, heeft Helen het één keer heerlijk rustig gedaan. Hierna zijn we even gaan koffie drinken bij Restaurant Alamaja. Mika en Kateriina waren er ook en hebben we even leuk met hun bij kunnen praten. Omdat wij nog de traditionele langlauflatten hebben heeft Harm een paar skatelatten van Mika te leen gekregen om ze is uit te proberen. Deze latten zijn een stuk korter en hier doe je vooral de schaatstechniek mee. Harm zal ze vandaag gaan uitproberen terwijl Helen een wandeling op sneeuwschoenen gaat maken.

's Middags eerst maar eens een was gedraaid en die te drogen gehangen in de sauna.
Wanneer je geen droger hebt doe je het dus op de volgende ouderwetse manier: was op het droogrek en boven op een saunabank plaatsen, daarna de saunakachel opstoken en binnen anderhalf uur is je was droog.
Ondertussen had Harm kwarkbollen beslag gemaakt en de grillplaats aangestoken.

Het begint hier wel 's middags rond 15.30 al schemerig te worden, wanneer dan ook alle olielantaarns die langs onze oprijlaan branden ziet het er heel sfeervol uit.

Om 24.00 uur Finse tijd hebben we op het Nieuwe jaar geproost en onze wensen de lucht in gelaten.

Wij wensen jullie een heel goed 2015 toe!