dinsdag 30 december 2014

Passie of ......


De afgelopen dagen was de temperatuur flink gezakt, zo was het zondagmorgen bijna -22 graden, te koud om ook maar iets te doen. Ja, we hebben natuurlijk wel ons dagelijks wandeling gemaakt waarbij we zeker wat laagjes kleding aan hadden en onze sneeuwlaarzen met lamsvacht van binnen. Hierin gaan we met blote voeten, dit is beter dan wanneer je sokken aan hebt. De lamsvacht neemt je eigen lichaamstemperatuur aan en blijven je voeten warm. Het heeft wel iets hoor die kou, je krijgt                 wanneer de zon er bij is namelijk wel hele mooie plaatjes.


En als je na zo'n wandelingetje over het ijs weer binnen in je huisje zit waar natuurlijk de houtkachel brandt en je een heerlijk glaasje Glühwein of ook wel Glögi (Finse warme drank zonder alcohol)
drinkt dan geniet je nog meer. Tijdens die wandeling over het ijs is het prachtig om allemaal sporen van verschillende dieren te zien die ook hun ommetjes gemaakt hebben.

's Avonds zouden we buiten koken en heeft Harm dit ook gedaan. Dit was echt wel een passie maar ook flink afzien want wanneer je bij het vuur stilzit is het wel lekker voor je handen en bovenlichaam, maar ondertussen bevriezen je tenen. Het was de gehele dag vrij helder geweest dus hoopten we op het Noorderlicht te kunnen zien. Maar nee, sterren straalden volop, ook de Poolster was erg duidelijk, alleen geen Noorderlicht en om er op te wachten was het echt te koud voor.

Maandagochtend was nog kouder geworden nl. -24 graden en zijn we naar Joensuu geweest, we moesten nog een paar dingen regelen. Onderweg was het uitzicht weer zo mooi, zie de foto's.    
Vandaag was het met de temperatuur een hele ommekeer, onvoorstelbaar zo is het -24 en vandaag liep de temperatuur naar de -3 graden.
We konden vandaag dus wat meer buiten bezig zijn. Harmen heeft zijn rondje van 12 km weer even gelopen want ja, op zondag 11 januari loopt hij de halve van Egmond. Omdat het vannacht ook wel weer een laagje sneeuw had gegeven kon er opnieuw sneeuw geschoven  worden.      
Ook kon Harm de skidrager op het dak monteren en werd er vandaag Fries suikerbrood en muffins gebakken. Overdag hebben we steeds de trap omhoog dan kunnen we heerlijk de lekkere stoel vlak bij de kachel zetten waarin Helen dan zit te breien.
Bij het ophalen van de post (natuurlijk op de stepslee) kwamen we onze andere buren tegen, dus zitten we niet helemaal meer alleen.

zaterdag 27 december 2014

Dagelijkse bezigheden

Omdat de afgelopen dagen de temperatuur niet boven de -10 is geweest hebben we niet veel sportieve dingen gedaan, oké Harm loopt zijn rondje wel bij -17 graden, en we wandelen wel elke dag een stukje waarbij de stepslee natuurlijk meegaat. Maar na een half uur tot uur buiten in die kou voelt je neus knap bevroren en vinden we het heerlijk om binnen een lekker glas glühwein te drinken en warm te worden.
Verder vullen we onze dag heel relaxt, wat lezen, bakken, breien, in de sauna en kijken naar Scandinavische series. Echt vakantie!
Elke ochtend gaat als eerste (nadat de koffie is aangezet) de houtkachel aan, als dan boven op bed een kop koffie is gedronken wordt het beneden al aangenaam. Kerstmorgen werden we buiten verrast met een prachtig natuurspel. Een staande regenboog door de sneeuwkristallen heen. Prachtig!




's Avonds hebben we de grillplaats weer eens aangestoken om ons vlees daarboven lekker te kunnen grillen. De meegebrachte stoofpeertjes en eigen gemaakt chutney erbij en ons Kerstmaal was klaar.
Binnen een paar dagen was het meer ondertussen ook bevroren en gister was het ijs zo sterk dat we een wandeltochtje over het ijs hebben gemaakt. Hierbij kwamen we de buurman tegen die vertelde dat het ijs zeker 10 cm dik was.
Vandaag was het maar -8 graden en hebben we onze lange latten eens op gezocht om te gaan langlaufen. Toen we bij het parcours waren en de latten uit de zak haalden kwamen er allemaal lekkere rode besjes uit rollen, hmm.. ik denk dat nu wel iemand naar zijn wintervoorraad aan het zoeken is.
Na een goed uur en een mooi rondje langlaufen zijn we weer naar ons huis gegaan. Vanmiddag heeft Harm een gat in het ijs geboord om te ijsvissen en misschien wel een maaltje te vangen. Maar nee, dat wordt vanavond een stukje droog brood. (Al komt die nu wel net gebakken uit de broodbakmachine). De vissen hadden geen zin in een rubberen worm.


woensdag 24 december 2014

Kerst "special"

Zo even op de vooravond van Kerst een "special" van ons. Om jullie een sfeerimpressie te geven van waar wij vertoeven wordt dit verhaal vooral gevuld met foto's.

Maar eerst . . . even ons nieuw Fins vervoersmiddel de T7, een prachtige stepslee. Dinsdagochtend terwijl Harmen zijn rondje aan het hardlopen was, heeft Helen hem in elkaar gezet en haar eerste heuveltje af kunnen glijden.
's Middags zijn we samen ermee naar onze postbus gegleden en terwijl Harm stepte kon Helen voorop zitten. Geweldig wat genieten we hiervan. We zijn even bij Martti en zijn familie langs gegaan om hun te bedanken voor de goede zorgen betreffende ons huisje, tevens hebben we hun wat Friese lekkernijen gegeven. Hier had de Joulupukki voor ons warme sloffen gebracht.
Vandaag terwijl de temperatuur naar - 19 was gezakt zijn we naar een kerkdienst geweest, die buiten op Aka-koli plaats vond.
Hier werden we niet alleen stil van de dienst maar ook van het geweldige natuurschoon. D.m.v. de foto's willen wij jullie hiervan deelgenoot maken en wensen we jullie allemaal Fijne Kerstdagen.










maandag 22 december 2014

Winter in Koli

Heerlijk we zijn er weer.
Vrijdagavond zijn we vertrokken, via een vlucht vanuit Amsterdam naar Helsinki om 20.50 uur. We kwamen  even na 24.00 uur aan op het vliegveld van Helsinki. Onze volgende vlucht vertrok pas rond 07.30 uur zodat we op het vliegveld wat tijd moesten overbruggen.
Eerst natuurlijk de koffers opgehaald en toen naar een plekje gezocht waar we even konden vertoeven en overnachten.
Tja, we leken wel even op een stel daklozen, maar goed na wat uurtjes half wakend en slapend hebben we onze reis verder vervolgd. Wat een genot om zo'n 400 km in 1 uurtje af te kunnen leggen door middel van een binnenlandse vlucht, zaterdagochtend negen uur waren we op het vliegveld van Joensuu en konden we kijken hoe we het laatste stuk zouden afleggen. Het bleek namelijk dat de shuttle taxi van Koli niet op zaterdag van Joensuu naar Koli reed. Maar goed we hebben met wat handje klap een goede deal kunnen sluiten en de taxichauffeur (was trouwens zijn eerste rit in een gloednieuwe Honda) was ook nog zo vriendelijk om in Koli even bij de supermarkt te stoppen zodat we voor de eerste dagen een paar boodschapjes konden meenemen . Super!
We hadden tijdens de taxirit al gezien dat alles prachtig wit was, ook sneeuwde het licht.
Aangekomen bij ons huisje stond alles er nog steeds prima bij.
Eerst hebben we onze bagage opgeruimd en de accu van de auto aan de oplader gezet. Daarna konden we even bij komen van de reis.
Toen de accu vol was, en dat was heel snel, heeft Harm hem in de auto gezet en ja hoor. . . wat hebben we een top autootje, hij startte gelijk. (Komt vast door de goede vakman die hem heeft nagekeken)
Tegen 16.00 uur hield de stroom het voor gezien, na een poosje (uurtje later) zijn we maar op bed gegaan, we hadden tenslotte een nacht overgeslagen  We werden midden in de nacht wakker omdat de lampen branden, dus er was weer elektriciteit .
Zondag heeft Harm eerst een mooie boom uit ons bos gehaald
(gezaagd) en daarna de spijkerbanden onder de auto gezet terwijl Helen ondertussen het huisje in de kerstsfeer heeft gebracht. Ook zijn we nog even naar onze  brievenbus gelopen en de eerste kerstkaarten zaten weer in de bus, prachtig bedankt.

Wat is het dan fijn om aan het eind van de middag lekker in de sauna te gaan, al is het afkoelen in het meer wel erg koud brrr. Het water is nog niet bevroren er liggen wel ijsschotsen in die rond je enkels snijden. 's Avonds zijn we begonnen met het zien van de Bridge deel 2, een heerlijke Scandinavische thriller.
Vandaag zijn we naar Joensuu gegaan voor onze wekelijkse boodschappen, dit is toch wel een uurtje rijden, de auto met de spikes rijd top !!
We hebben ons zelf getrakteerd om een nieuw vervoersmiddel een echte
traditionele Finse  T7.
Wat dat is ... zien jullie de volgende keer.
Ook zijn de verlichte loipes gespoord en kunnen we dus morgen op de lange latten, ook de verlichte skipiste is open.
Terwijl we dit schrijven zakt de temperatuur ondertussen naar de -10 graden. Het is echt winter hier!