zaterdag 16 augustus 2014

Vakantie epiloog

Maandag zijn we nog even naar Joensuu geweest. Samen met Marja hadden we uitgezocht en gebeld waar we goede, betaalbare winterbanden met spikes inclusief velgen het beste konden kopen. We vonden een geschikt bedrijf namelijk TT Rengas. We hadden ze een aantal dagen geleden al besteld en ze lagen dus op ons te wachten.Omdat we zelf Joensuu nog niet in waren geweest hebben we er gelijk maar een dagje shoppen aan vast gekoppeld.
Heerlijk over de markt gestruind, waar heel veel kraampjes met groenten en fruit stonden. Vooral veel verschillende soorten bessen, zoals, aalbessen, kruisbessen, zwarte bosbessen, maar ook lakka, aardbeien en frambozen. De bessen en aardbeien worden niet per kilo aangeboden maar gaan per liter maat voor 5 liter blauwe bosbes betaal je 35,- euro. Ook een klein emmertje lakka is erg duur. Maar goed het is wel hand geplukt, en ze zijn er niet altijd. Op de terugweg de banden opgehaald en wat informatie gevraagd wanneer we ze het beste eronder kunnen doen. Bij thuiskomst bleken onze Finse buren te zijn aangekomen. Zij waren gelijk benieuwd wat er met de springbron gebeurd was en waren geïnteresseerd naar onze ervaring met drillen. Natuurlijk hun het adres gegeven zodat zij er over kunnen denken om het misschien ook een gedrilde bron aan te leggen
Dinsdagochtend heeft Helen eerst nog een 6 tal potten met lekkere blauwe bosbessen jam gemaakt, (we hebben ook wat jam in plasticbekers gestopt zodat we thuis ook hebben ) Ondertussen heeft Harmen al het hout afgedekt, de sneeuwstokken in de grond geslagen, omdat de volgende keer dat wij hier weer komen hopelijk winter is.Want ja, onze vakantie zat er bijna weer op. Een vakantie waarin er weer heel wat geklust, geschilderd en gedaan is. Maar alles met heel veel plezier.
Voor de lunch hadden we afgesproken met Marja, ze heeft ons deze vakantie met diverse zaken erg goed geholpen en vonden wij het leuk om haar op deze manier te bedanken. We hebben genoten van een heerlijke lunch in Restaurant Ryynänen in Koli. Daarna zijn we naar Rest. Alamaja geweest waar Helen nog haar expositie heeft. Wat leuk te vermelden is, Helen is gebeld door een Finse dame die erg gecharmeerd is van  haar werk.en tot nu elke keer wat gekocht heeft, ze heeft nu zelfs een opdracht gekregen van deze mevrouw. Helen mag namelijk volgende zomer van schapenwol een berenvacht maken die bij de berenkop past die deze mevrouw in de zomer van 2013 gekocht heeft. Een uitdaging dus.
Woensdagmiddag konden we met Marja meerijden naar Joensuu alwaar wij om 18.17 vertrokken met de intercity naar Helsinki. We dachten even een hondencoupé voor ons zelf te hebben maar vlak voor vertrek kwamen er nog twee honden en een kat binnen. Het was een geblaf en gehijg maar gelukkig na over en weer aftasten verliep de reis voorspoedig en kwamen even voor 23.00 uur in Helsinki aan. Ons hostel lag niet ver van het treinstation af en vonden het gelukkig snel.
Het werd wat een onrustige nacht, het hostel lag namelijk midden in de stad en tussen twee café's in en ja, die sluiten niet om 24.00 uur. s ' Ochtends vroeg waren we om half 9 al op de grote markt om te ontbijten en nog wat laatste inkopen te doen. Om goed 11 uur pakten we de bus die naar het vliegveld reed, waar we om 14.00 terug naar Amsterdam vlogen. Rob en Els hebben ons op gehaald van Schiphol, en na een gezellige terugreis waren we om 18.30 weer thuis in Joure. En nu . .. . terwijl we dit schrijven hebben we beide onze eerste vergaderingen op school alweer gehad, en kijken we uit naar ons volgend (werk) bezoek aan Finland.


zondag 10 augustus 2014

Relaxen

Vrijdagmorgen, wat een genot overal hebben wij nu helder water, Ondertussen is ook de warm water boiler schoon en komt daar ook helder heet water uit. Omdat ons bronhuisje nog niet helemaal zo stond als voorheen hebben we die eerst weer op zijn plaats gezet. Alles staat weer waterpas en op de juiste plaats . Dit was nog wel even een klus. Maar fijn hij staat er weer mooi bij. Ook het kweekkasje was aan de kant gezet dus die mocht ook weer opnieuw zijn plekje krijgen.

Bij het drillen is nogal wat steenstof vrij gekomen en werd ons verteld dat dit goed voor de tuin is. We hebben het o.a. maar een beetje als decoratie materiaal gebruikt voor ondergrond onder de steentjes die we rondom het huisje willen hebben. Natuurlijk zit er ook een klein beetje in de kweekkast, hopelijk doen de kruiden het volgend jaar weer. Verder hebben we de middag heerlijk nog bij het water gezeten totdat de lucht begon te betrekken en er een korte onweersbui overkwam.

Zaterdagmorgen werd Helen om 5 uur (Ned. tijd 4 uur) wakker en maakte de foto van (achter blog-titel) mooie zonsopkomst. Ook vandaag zouden we niet veel doen, alhoewel er zijn toch nog wat kleine klusjes gedaan. Harmen heeft de auto op de krik gezet om te kijken of hij zelf de banden kan verwisselen. In de winter rijden de Finnen n.l. op spijkerbanden die wij ook aanschaffen.  Verder zijn er wat grote spullen in het meer gewassen zoals een vloerkleed en een stoelhoes.

Zaterdagmiddag was weer een relaxmiddag waarbij vooral het water heerlijk is als afkoeling. Voor de avond stond er een easy-listening-muziek avond op het programma. Samen met Marja zijn we 's avonds naar Koli gereden om te luisteren naar Folk muziek. In het plaatselijke restaurant Kolin Ryynanen was er een één-mans optreden. Om half 9 werd er muziek gemaakt op een Banjo. Hij bespeelde één met 4 snaren en één met 5 snaren. Ierse, Franse en Amerikaanse nummers werden gespeeld voor een 20 - 25 koppig publiek. Het was leuk en gezellig.
Vandaag hebben we weer lekkere Finse producten gebakken en zijn er heel wat blauwe bosbessen tot jam verwerkt. (6 potten)
En voor de rest een lekkere rustige zondag.







donderdag 7 augustus 2014

Zomer en water

Maandagmorgen, ja hoor de vloer was droog en zag er prachtig uit. Na de frisse ochtend duik is Harm gaan hardlopen terwijl Helen de huisraad weer herinrichtte.
Het beloofde opnieuw weer een prachtige mooie dag te worden zoals we al heel veel dagen hebben gehad. Samen hadden we dan ook afgesproken om tot 13.00 uur te werken en daarna heerlijk te genieten van het prachtige weer. Zo gezegd zo gedaan. Maandag was dus een echte relax dag. Oké er is nog wel een boom uit het bos gehaald (nr. 6) en wat andere kleine dingen maar na 13.00 uur hebben we heerlijk bij het strand gezeten/gelegen. We zien nu elke dag hoe het water meer en meer zakt, dus ons strand wordt ook steeds groter.
Dinsdagochtend zoals jullie op de foto kunnen zien was het weer prachtig en genoten we eerst (zoals elke morgen) van ons kop koffie en ontbijt aan het strand. Ook voor vanochtend stonden er eerst nog wat kleine klusjes op het programma want 's middags zouden we naar Marja om het één en ander te bespreken.
Met Marja hebben we het over onze bron gehad en hebben we diverse offertes bekeken. Onze waterbron was n.l. nog steeds niet goed, we hadden ondertussen ook de lab. analyses binnen en ons water bevat veel mangaan, ijzer, smerige grond en nog wat andere zaken die niet goed waren. De allerbeste oplossing was om een gedrilde bron te laten maken. Ja, wat moet je dan.
We zijn ontzettend blij met alle hulp van Marja, want alles was natuurlijk in het Fins.
's Avonds hebben we onze boot gepakt en heerlijk een paar uurtjes op het water gedobberd en gevist. Hierna een strand-kampvuur gemaakt en worstjes gegrild. Heerlijk deze prachtige zomeravonden.

Woensdagmorgen is Harmen gaan fietsen terwijl Helen een ander klusje wilde doen, ze had n.l. van René gezien hoe je van een schijf hout een leuk krukje kan maken. Dus met de gatenboor werden er in een stam rondjes gezaagd die er daarna met de beitel uit gehaald werden.
Op timmervrouws-oog werden de stammetjes op maat gezaagd en geloof het of niet alles past en is het zo sterk dat ze er op zitten kan. (René het patent erop blijft wel bij jou hoor)
Omdat bij ons zoveel blauwe bosbessen groeien bedenken we allerlei lekkere recepten ermee. Voor vanochtend stonden de muffins weer op het programma maar nu ook zelfgemaakte blauwe bosbessen vanille-ijs.
's Middags zijn we samen met Marja naar Juuka gegaan. Hier hebben we een aantal panden bekeken die op de werelderfgoedlijst staan. Nu zitten er allerlei kleine ateliertjes in van diverse kunstenaars uit de buurt.
Na thuiskomst heerlijk genoten van het lekkere zelfgemaakte ijs, zalig.
Gisteravond nog tot goed 22.00 uur buiten kunnen zitten lezen.
Vandaag hebben we heel wat mannen over de vloer gehad. We kregen vanochtend het bericht dat vanmiddag het bedrijf wat zal gaan drillen zou komen (we hebben besloten om onze eigen waterbron aan te passen zodat we niet meer afhankelijk van andere waterbronnen/mensen zijn) om even na 12 uur kwamen twee enorme grote vrachtwagens. Het was maar goed dat we het bronhuisje al leeggehaald hadden want niet veel later lag hij er zo bij.
Het grove werk (met veel lawaai) kon beginnen, eerst werd er een metalen buis in de rotsen gedrild van 9 meter. Vervolgens werd er in die metalen buis, 10 buizen van 6 meter de grond in gedrild. Op 30 meter kregen we het eerste water maar dat was nog niet goed genoeg vonden de experts dus drilden ze voor de zekerheid tot 60 meter diep.
We waren natuurlijk reuze benieuwd wanneer er water uit de pijp zou komen, we zaten er met onze neuzen boven op. Bij 40 meter kwam er beter water en kregen we het advies om toch nog 20 meter verder te gaan zodat de pomp op 40 meter zou komen.
We zijn erg blij en opgelucht dat ons water probleem verleden tijd is, en dat we vanaf nu heerlijk koud en schoon bronwater hebben, vanavond zijn er twee andere jongens gekomen om de pomp te installeren. En om de leidingen om te zetten naar ons huisje.
Terwijl we dit blog schrijven zijn ze nog bezig, hopelijk hebben we binnen een half uur water, wordt vervolgd.
Na gekomen bericht: Er komt super, mooi en helder water uit al onze kranen!


zondag 3 augustus 2014

Expositie

Vrijdag hebben we eerst eens alle spullen die weg mochten, zoals nog een paar oude dakplaten, huisvuil, lege emmers van de verf etc. verzameld omdat we 's middags naar Koli zouden gaan. In Koli is een klein milieuterreintje waar je dus je afval heen kan brengen. Ook de trap die we van Martti hadden geleend kwam weer op het dak van onze auto (de auto is af en toe een ideaal klein vrachtwagentje), zodat  die ook weer terug kon.
's Middags was het zover dat Helen haar kunstwerken mocht ophangen in het restaurant Alamaja, hier mocht ze afgelopen zomer ook al exposeren maar toen hingen er wandkleden van haar die van wol waren gemaakt. Nu waren haar kunstwerken van geschept papier aan de beurt, een ambacht die ze van Siska Ruiter geleerd heeft. (voor haar werk kunt U kijken op www.ruitervorm.nl ) Het thema van de expositie is: Elanden. Nu hangen er een 9 tal grote en kleine werkstukken en we zijn benieuwd of er ook reacties in het gastenboekje geschreven wordt.

Zaterdag zijn we eerst weer gaan bakken, Marja  zou die middag bij ons op bezoek komen en dan is het natuurlijk wel lekker om wat bij de koffie/thee te hebben. We hebben de Finse Pulla broodjes gemaakt en natuurlijk weer de overbekende blauwe bosbes muffin. 
Ze blijven lekker.
Tussen het bakken is er weer hout gezaagd en is er een leuke natuurlijke Finse schutting gemaakt van stammen. Nu zullen jullie wel denken alweer in het hout, gaan ze zo langzaam? 
Maar jullie moeten begrijpen dat de bomen die om zijn gegaan een goede twintig meter hoog zijn, een diameter van ongeveer 40 cm. hebben en dus in parten van 30 tot 60 cm. doorgezaagd worden omdat ze anders niet te tillen zijn. Er zit ondertussen al een 5de ketting om de zaag (dus Johan er zijn weer wat kettingen die geslepen mogen worden).

's Middags en 's avonds hebben we erg gezellig met Marja gezeten en heeft ze ook genoten van het ¨oerkoken".                                                     

Vandaag hebben we eerst een kleine interne verhuizing gehad, alle spullen die beneden op de vloer staan moesten eruit omdat Helen de houten vloer wilde behandelen met Osmo. 
Het lijkt wel een Kirpis (rommelmarkt op zijn Fins), maar goed het zou toch weer een mooie dag worden. Dus Helen de klusjurk maar weer aan en nadat ze de vloer licht afgeschuurd heeft, en hier en daar de kleur weer bij gewerk, is de vloer opnieuw van een laag Osmo voorzien.


Dit betekende trouwens wel dat we vandaag verplicht buiten moesten blijven/spelen.
Daar hebben wij geen probleem mee.
Harmen heeft ondertussen de stammen die jullie hieronder op de foto zien staan gekloofd en samen hebben we ze in het houthok bijgevuld. Tja daar kan niet veel meer in, maar om nog één erbij te maken. . . .



We hebben ons eten wat we van gisteren nog overhadden even op het vuur buiten opgepiept en wanneer we dit schrijven mogen we bijna heel voorzichtig op de vloer lopen.Eigenlijk willen we hem vanavond nogmaals in de laag zetten, dat wordt dan wel met wat kunst en vliegwerk want we slapen boven. We dachten eerst om via een ladder buitenom naar boven door het raam te klimmen maar we hebben voor een andere optie gekozen n.l. om de vloer zo in de laag te zetten dat we bij de trap naar boven uitkomen en dan maar boven te blijven. Ja, handig is anders. 
Maar dan droogt hij vannacht nog even goed en kunnen we morgen alle spullen weer binnen zetten.Hier even een sfeerplaatje als afsluiting van hoe we ons blog vanavond hebben mogen bijwerken.