maandag 12 augustus 2013

Nog een paar dagen en dan....

De laatste dagen van onze zomervakantie zijn aangebroken. Dagen waarin we o.a. bezig waren met het opruimen van diverse dingen. Het weer zat niet mee, sinds donderdagmiddag was het omgeslagen en was het vaak zwaar bewolkt en viel er veel regen. Het leek op sommige momenten wel herfst.
Tussen de regenbuien door hebben we nog wel een terrasje kunnen maken bij het kleine huisje. Hier is nu een mini terrasje van kleine pallets gekomen.
Zaterdag zouden we nog wat bomen in stukjes zagen maar met een vrij botte kettingzaag ging dat niet zo gemakkelijk en omdat het weer begon te regenen zijn we lekker binnen gebleven om te lezen en te breien (Helen had een hart om te breien van Yteke gekregen).

Zondag zijn we eerst begonnen met het maken van een aantal suikerbroden omdat we aan het eind van de middag op visite zouden gaan.
Daarna hebben we de stammetjes die nog wel gezaagd waren gekloofd en hebben we de boot op zijn winterplek neer gelegd.
Aan eind van de middag zijn we bij Martti en zijn vrouw op visite gegaan. Hij en zijn vrouw zijn pleegouders hun kinderen vonden het machtig interssant dat wij (buitenlanders) op visite waren. Martti past op ons huisje als wij er niet zijn en bij hem hangt nu ook onze brievenbus. Dus de post van ons komt daar in onze eigen brievenbus.(op de licht grijze staat onze naam en adres).

Vandaag (maandag) eerst maar een nieuwe ketting voor de zaag gehaald en nog wat andere boodschappen. We hadden bij de Taitokortelli (handwerkcentrum) in Juuka ook een prachtig schapenvacht gezien, echt iets voor in het huisje. Bij thuiskomst is Harmen weer aan de slag gegaan om wat stammen door te zagen en Helen heeft eerst het schapenvacht een mooi plekje gegeven en toen begonnen met het schoonmaken en wat opruimen in het huisje. Morgenochtend vertrekken we naar Turku om daar 's avonds met de boot naar Stockholm te varen en daarna verder te gaan met onze reis naar Trellenborg, overtocht naar Travemunde en dan op naar huis.
Onze zomervakantie zit er jammer genoeg weer op. We hebben het fantastisch gehad met veel bijzondere momenten en gebeurtenissen. Natuurlijk kijken we er ook weer naar uit om onze ouders, vrienden en kennisen weer te zien.

donderdag 8 augustus 2013

Hout-werk

De dagen vliegen voorbij, afgelopen maandag is Harmen bezig geweest met het in stukjes zagen van afval hout zodat deze in de grillplaats passen en zo ook nog dienst doen voor het bereiden van ons eten. We proberen namelijk als het weer het toelaat natuurlijk, wat buiten op onze grillplaats te koken. We maken dan een stoofpotje met de ingrediënten die we nog hebben liggen. Op de namiddag zijn we bij de buren Juussi en Brigitte op bezoek geweest, van hun hadden we al die lekkere vis gekregen. Juussi liet ons al zijn visspullen zien en vertelde dat hij zelf blinkers maakt.
Hij had er ondertussen al honderden gemaakt, prachtig gezicht al die blinkers die aan de wand geprikt waren. Hij vertelde ook dat een visvergunning hier wel noodzakelijk was, nou voor het geld hoef je het niet te laten. Voor de mensen die hier een huisje hebben zijn het prijzen vanaf twee euro per hengel en/of fuik, dit is natuurlijk per jaar. Dinsdag was het opnieuw een warme dag en nadat we boodschappen hadden gehaald zijn we begonnen met de 'tuin' wat op te ruimen, als je zo stuk grond hebt is er altijd wel wat te doen. Toen ons huisje gebouwd werd hebben we namelijk heel veel bomen/takken en struiken weg gehaald, dat lag er nog steeds. Het was ondertussen goed ingedroogd, en daarom hebben we bij het water een mooie grote vuurplaats gemaakt om het beetje voor beetje op te branden. Natuurlijk wel met een flinke emmer water erbij,want je weet het maar nooit. Ondertussen heeft Helen het huisje afgemaakt, een sierlijst langs de dakgoot en het raampje aangepast zodat het bij de stijl van het huis past.
Toen we op de namiddag even zaten bij te komen van het gesleep, kregen we een sms van Minna dat ons hout wat we ook nog te goed hadden (was nog van de houtruil, bomen halen en dan iets minder gekloofd en gedroogd hout terug krijgen) er aan kwam. Even later kwam er een grote trekker met twee kuub berkenhout de oprijlaan op rijden. De chauffeur sprak geen woord Engels maar we konden hem wel de plek aanwijzen waar we het hout wilden hebben, zo dicht mogelijk bij het houthok. Hoezo hebben we te weinig hout! Nou laat de winter maar komen, wij zitten er voorlopig nog jaren warmpjes bij. 's Avonds zijn we weer heerlijk in de sauna geweest, daar kom je echt weer lekker van bij. Ook zijn we die avond nog even met ons bootje gaan varen om naar de ondergaande zon te kijken en wat foto’s hiervan te maken. We waren iets te vroeg maar het gaf zeker een aantal prachtige natuur foto's.

Woensdag hebben we eerst maar de twee kuub hout in een recordtempo opgeruimd, binnen een uur hadden we alles in het houthok. Toen zijn we weer verder gegaan met het opruimen van de takken en struiken. Dit was nogal een warm werkje daar bij het vuur en wat is het dan heerlijk dat je zo nu en dan een frisse duik kan nemen in het meer. We hebben al heel wat opgeruimd en de 'tuin' begint er al aardig netjes uit te zien.
Vandaag (donderdag) zijn we even naar Joensuu geweest om te shoppen, dat hadden we deze vakantie namelijk nog niet gedaan. Het weer zou vandaag wat minder worden dus hadden we een goede dag uitgezocht. Lekker even struinen…..

Aan het eind van de middag zijn we naar Eeva-Liisa en haar moeder geweest, die hadden gevraagd of wij voor ons vertrek nog een keertje langs wilden komen. Ze stonden ons met champagne, hamer en spijkers op te wachten. Eeva-Liisa had het lentewandkleed gekocht en zou het op prijs stellen dat we dat met een toast zouden willen ophangen. Nou voor zoiets zijn wij wel te porren, onder het genot van het glaasje heeft Harmen de spijker geslagen en Helen het wandkleed op gehangen. Het was gezellig, bijzonder en we hebben afgesproken contact te blijven houden. Bij thuiskomst kregen we een berichtje van Martti dat er post voor ons in zijn brievenbus lag, het bleek van onze beider ouders te zijn. Leuk! De post brengt nl. niet bij de vakantiehuisjes maar bij hem. We kunnen nu bij hem een brievenbus op gaan hangen zodat onze post daar bezorgd wordt. Het adres blijft hetzelfde.
Hieronder even twee prachtige foto's van  zonsondergang (21.00 uur Finse tijd) en zonsopkomst (04.20uur Finse tijd).

zondag 4 augustus 2013

Finse culinaire hoogstandjes


Donderdagmorgen kwam Juussi (Finse buurman) langs. Hij had die avond daarvoor nogal wat vis gevangen en bracht ons Ahven, Kuha en Hauki ook wel baars, snoekbaars en snoek genoemd. De kuha en de hauki had hij al voor ons gefileerd, maar de ahven en een kleinere hauki niet. (hij had er in zijn tas 5 zitten, dat vonden we echter wat te veel en met 1 waren wij ook al heel tevreden). Gelukkig had hij ook deze vis al voor ons schoongemaakt. Afgelopen woensdagavond hadden wij al in onze fuik gekeken maar bij ons zat er niets in. Harmen mocht wel raad aan Juha vragen. (Dit gaan we ook zeker doen)want de Frolic leverde nog geen vis op.. Maar goed hier kregen we aardig wat maaltijden aangeboden.
Dus ’s avonds zouden we de hauki en ahven roken, maar toen we goed en wel het vuurtje er voor aan hadden kwam er een prachtige onweerslucht aan en gevolgd door een fikse regenbui dus hebben we eerst de hauki filet gebakken in de koekenpan . Dit smaakte zeker niet gek. Vrijdag hebben we wat kleine klusjes gedaan, in de sauna hebben we een balkje aan de wand bevestigd alwaar nu een sauna doek aanhangt. Ook hebben we de trapleuningen weer een keertje kunnen verven en de lijsten van het kleine huisje.
Deze avond gingen we dus de volgende vis ahven en hauki roken. Na eerst even wat kruiden (takjes van de jeneverbes , bast van een dennenboom ) onder in de rookoven te plaatsen en een paar suikerklontjes konden de vissen erin gelegd worden en terwijl wij ondertussen een saunagang deden rookte het oventje ons maaltijdje lekker. Een paar aardappelen in het vuur en ons eten was klaar. Zowel de ahven en de hauki smaakte goed. Goh, we leren steeds meer vis te eten. Zaterdag zou Marja met haar moeder en Tuula even bij ons visite komen. Marja zou daarna terug gaan naar Pertunmaa. Ja, en wij vinden het toch erg leuk om hun te verrassen met eigen gebakken producten. Harmen heeft dus heerlijke suikerbollen gebakken en muffins.


Voordat de visite kwam wou Harmen de fuik ophalen omdat die nu al een tijdje (met Frolic-hondenbrokjes) in het water lag. Niets vermoedend toog hij er heen en toen hij de fuik ophaalde spartelden daar nogal wat vis in. Een flinke hauki (snoek) en wat kleinere ahvens. De snoek wat zeker 50 cm., ja en daar stonden wij, hoe nu? Dus de hulp ingeroepen van buurman Jouko (naaste buren) en hij heeft Harmen laten zien hoe je zo flinke vis onderhanden neemt. Hij heeft bij het water een kleine Finse visafslag gemaakt. Er liggen nu dus weer prachtige haukifilet lapjes in onze koelkast i.p.v. in de pan.

We hadden nl. bedacht om die avond geen vis te eten maar weer lekker een stoofpot te maken op het open vuur. Terwijl de visite ons verhaal te horen kreeg ving Kyla als een echte zeehond de ahven die wij terug gegooid hadden. Dit was niet de bedoeling, dus toen wij die vis weer terug gooide voor in het water zodat de meeuwen een lekker hapje hadden, haalde Kyla hem er weer uit. (De vis was al overleden voordat zij ermee aan de haal ging!) Door deze trekjes merk je toch dat Kyla in een zwembadje geboren is, ze is een echte zee-hond!
Vandaag, maar ook de afgelopen dagen, was het prachtig weer dus zijn we vroeg vertrokken met onze boot, eilandjes hoppen. Dus picknickmand gevuld en daar gingen we. Tegenover ons huisje is een redelijk eiland, dit wilden we graag van dichtbij bekijken. Het bleek op een goede kilometer roeien van ons af te liggen en bestaat alleen maar uit stenen en wat bomen. Daarna naar het volgende eilandje richting de houten brug die naar het eiland van ons gaat. Dit bleek een lange landtong te zijn die met een rotspad vast zat aan het land. Hier hebben we heerlijk van onze lunch, de zelfgebakken suikerbrood, genoten.

Verder ging onze reis onder de brug door naar de andere kant van ons eiland. Het werd al flink warm dus na een lekkere duik en een glaasje rosé, ja die hadden we ook meegenomen zijn we weer langzaam richting ons huisje gegaan. Heerlijk een kleine 4 uren op het water geweest. We hebben hierdoor zeker een vakantie gevoel gekregen, wel apart omdat we hier alweer vier weken zijn. Maar .... dat zal wel komen door dat de klussen die we graag deze vakantie wilden doen klaar zijn!
Het weer lijkt de komende dagen geweldig te worden,dus kunnen we nog heerlijk genieten van de warme dagen en de lange avonden waarbij we 's avonds vaak tot heel laat lekker op de veranda zitten en genieten van het uitzicht, de springende visjes en een goed boek.