maandag 29 april 2013

Lente?

Na een reis van bijna 11 uren (wacht-tijd en boodschappen-tijd mee gerekend) zijn we gister weer op ons vertrouwde plek in Finland aan gekomen. Elke keer vinden we het toch wel spannend hoe we het er aantreffen.Maar het zag er allemaal goed uit en alles werkt weer.
Zo kwam afgelopen zomer het water nog tot 5 meter van ons huisje en nu... onvoorstelbaar is het eind april en er ligt nog een dikke plaat ijs in. Dus na een saunagang afkoelen in het meer is er nog niet bij. De ijsdikte is wel 50 cm. dat duurt dus nog wel even voordat het gesmolten is. Wel kan je zien dat het water flink gezakt is. Gisteravond werd het tegen 22.00 uur schemerig.
Vandaag eerst maar eens een inspectie rondom het huis gedaan, en de motorzaag even uitgeprobeerd.
Er lagen namelijk nog een paar bomen om waaronder één op ons zelf gemaakte kweekkast.
In de Landleven van februari stond een artikel over zelf berkensap winnen en aangezien het nu de tijd is om dat hier te doen moeten we dit natuurlijk uitproberen. Dus een gaatje geboord en een tapje er in geslagen en nu maar afwachten of we deze week verse Berkensap kunnen drinken wat een beetje zoet smaakt en erg gezond is.
Vanmiddag een aantal bekende van ons hier opgezocht, waaronder Minna en Mikka. Bij de laatst genoemde heeft Harm afgelopen Kerst een dag in zijn restaurant gewerkt.

Mikka is ook beheerder van Koli-Activ en hij liet ons zijn nieuwe Kota zien. Een Kota is een huisje in de vorm van een tipi met in het midden een grote vuur/grill plaats. 
We zijn uitgenodigd om daar morgen de Vappu te vieren. (De Finse naam voor deze dag verwijst naar Sint Walpurgis wiens nagedachtenis werd gevierd op 1 mei.) Dit feest vieren ze in Duitsland, Zweden en Finland met eten en drinken, het is een nationale feestdag.Ook vertelde hij dat er a.s zaterdag in Joensuu een halve marathon wordt gehouden.
Jullie snappen het natuurlijk al......inschrijven dus !!
Vanavond beginnen wij met het zien van een Scandinavische thriller  "the Killing".