maandag 7 januari 2013

Näkemiin

Zo wanneer we dit bericht schrijven zitten we alweer in het natte en trieste Nederland.
De laatste dagen hebben we nog allerlei diverse activiteiten gedaan. Zoals o.a. de kachel verplaatsten, langlaufen en een workshop geven aan Russen.Omdat wij nu onze trap omhoog kunnen zetten wilden we ook de kachel wat rechter hebben staan. We hadden bij Jogchum (JMO sfeerverwarming ) twee draaibare bochten meegenomen zodat we ten alle tijden de bocht konden maken van de kachel naar de muur. Dit was wel makkelijker gezegd dan gedaan, maar goed na heel wat passen, draaien en afzagen is het ons gelukt om de kachel nu rechter op de plaats te krijgen. Hierdoor staat hij ook vrijer en veiliger m.b.t. afgifte van warmte aan ander materiaal.

 We hadden afgesproken om in de namiddag te gaan langlaufen met Ron, Jonna en hun kinderen daarna met z’n allen uit eten te gaan. Zij hadden langlauf ski’s gehuurd bij Koli Activ ( bij de eigenaar van het restaurant), het leek ons leuk om in de schemering terwijl de loipe verlicht was te gaan langlaufen. Het was voor Ron en Jonna wel even wennen om na twee jaar weer op de lange latten te staan, en ja wanneer je dan ook nog eens eerst de moeilijke kant opgaat, het erg omlaag en omhoog gaat, is het zeker pittig. Na een goed uur lekker actief bezig te zijn geweest zijn we naar het Sokos hotel gegaan en hebben daar heerlijk gegeten.

Zaterdagmorgen zijn we eerst even naar het restaurant  “Allemaja”  gegaan om de eigenaar Mikka gedag te zeggen. Daarna reden we naar Minna, zij had vrijdagmorgen Helen gebeld om te vragen of ze nog een workshop wou geven aan een groepje Russen. Terwijl ik aan 4 Russen workshop gaf is Harm ondertussen terug gaan hard lopen naar ons huisje. Een duurloop van 17,5 km.
’s Middags hebben we de boel wat opgeruimd, gewassen en ingepakt. Het was deze dag wel weer wat kouder dan de dagen ervoor, het was nl -10 graden. In de avond kwam de Familie Jonkhout nog om samen met ons de vakantie af te sluiten bij het vuur.

De zondag zijn we om 9.30 uur naar het vliegveld van Joensuu vertrokken alwaar ons vliegtuig om 12.30 uur zou vertrekken. We hadden gerust wat later kunnen vertrekken want toen we daar aankwamen was er nog niemand en het toestel waar wij mee naar Helsinki vlogen was nog niet gearriveerd. Na navragen hoefden we voor zo’n binnenlandse vlucht maar een half uur tot uur van te voren aanwezig te zijn. Toen we naar Helsinki vlogen konden we nog genieten van een prachtige view over de besneeuwde bomen en grote ijs - sneeuwvlakten die Finland telt.



donderdag 3 januari 2013

Klussen of hobby

Afgelopen zondag zijn goede vrienden van ons, Ron, Jonna en kinderen uit Nederland aan gekomen. Ron en zijn familie hadden we in Lapland ontmoet en daar bleven we contact mee houden. Zij vinden Finland ook zo prachtig en in de zomer dat wij ons huisje mee mochten bouwen zijn zij ook bij ons een aantal dagen op bezoek geweest. Nu wilden ze ook eens de winter hier meemaken.
Oudejaarsavond zijn ze bij ons gekomen. We hadden onze oprij laan voorzien van kaarsen en olielampjes, het zag er sprookjesachtig uit. De gehele avond hebben we heerlijk bij onze grill-plaats buiten kunnen zitten, ook omdat de het rond de 0 graden was. Af en toe niet alleen van buiten de warmte maar ook in je lijf d.m.v. een glühwein/ glögi en de traditionele Finse worstjes. Ja, dan kan het niet stuk. Erg bijzonder!! Josien en Tim hebben binnen een kaartspel gedaan en tegen 24.00 uur (Nederlandse tijd 23.00 uur) het oudejaar afgesloten en kon het Finse vuurwerk de lucht in. 
Nieuwjaarsdag was het weer totaal omgeslagen, het was boven nul en er was een sneeuwstorm. Echt een dag om te klussen dus. Ron heeft een eigen timmerbedrijf en wou ons wel helpen bij onze trap. De trap staat nu halverwege in het huisje en wanneer je met meerdere mensen bent staat hij in de weg. We hadden diverse opties in gedachten om met de trap te doen, maar deze zoals die nu uitgevoerd is niet. Omdat het een mooie solide trap is was het beter om hem in één stuk te laten en niet te delen voor een vlizotrap. Nu schuift hij helemaal tot aan de nok toe en zet je hem met een pen vast, tegen het plafond zie je nu een klein stukje uitsteken. Al met al nam het toch nog wel wat tijd in beslag, zeker wanneer je niet het gereedschap hebt wat een timmerman ook heeft, maar het ziet er goed uit. Als tegen prestatie zal ik wat kerstballen breien. Ach ja, zo heeft ieder zijn eigen hobby.

Over hobby gesproken ook Harm mocht één van zijn hobby’s doen, koken. Bij een leuk klein restaurantje Alamaja mocht hij woensdag invallen voor de chef-kok. Wij hadden al eens kennis gemaakt met Mikka, hij is eigenaar van “ Koliactiv” . Een activiteiten organisatie die allerlei verschillende activiteiten organiseert zowel in de winter als in de zomer. Tevens is hij eigenaar van het restaurant. We hadden verteld dat Harm kok is geweest en nu kookleraar is. Hij vroeg of Harm ook één keer gast kok wou zijn, nou zo’n leuke uitdaging laat je niet lopen. Zo gebeurde het dat op woensdag 2 januari op het menu onder andere Hollandse tomaten soep stond en Fries suikerbrood die hij de dag ervoor gebakken had. Op facebook werd er melding gemaakt dat er een Hollandse gast kok zou komen koken. Dus terwijl Harm die dag werkte (van 10 tot 17.00 ) ben ik met Ron, Jonna en hun kinderen op sneeuwschoensafari geweest. De start van de wandeling begon boven bij het Sokoshotel. Hier kregen we onze schoenen aangemeten, het lijken net tennisrackets waar je op loopt en zijn we met 2 gidsen op pad gegaan. Geweldig om door de besneeuwde natuur te mogen lopen. Het was af en toe wel flink ploeteren door de sneeuw, zeker bij het naar beneden gaan heb je een bepaalde techniek nodig maar ook bij het naar boven klimmen moet je flink met je ijzers in de sneeuw trappen om grip te krijgen. Halverwege was er een lange pauze en kregen we lekkere warme glögi en de bekende pipparkukka (peperkoekjes). Jullie begrijpen het wel dat we allebei een top dag hebben gehad.

’s Avonds kwamen Seppo en Minna langs om nog over het één en ander te bespreken met betrekking tot ons huisje. We willen indien mogelijk a.s. zomer een garage bouwen en ook moet er wat met onze bron gebeuren. Doordat afgelopen jaar het grondwater zo hoog was gekomen is het vermengd met ons bronwater, hierdoor is het water niet meer te drinken. Nu is er vlak bij ons een springbron waar het water zuiver en schoon is. Van deze bron willen wij graag een leiding naar ons huisje hebben en daarvoor hebben we toestemming nodig. Seppo zal voor ons dit aanvragen en een offerte maken van wat dit gaat kosten. 

dinsdag 1 januari 2013

Gelukkig Nieuwjaar

                                
                             Wij wensen iedereen een heel gelukkig en stralend 2013 toe!