dinsdag 31 juli 2012

Alledaagse dingen

Zo, nou jullie zullen wel denken hoe is het met die H2 daar in Koli.
Het is alweer een paar dagen geleden, dus moeten we nodig weer even een verhaaltje maken.

Vrijdag hebben we eerst het kweekkastje af gemaakt (van het afval hout van ons terras, volgens bouwtekening van " Eigen huis en tuin", Lodewijk zou trots op ons zijn) en een mooie plek naast de waterbron gegeven. De kruiden die we thuis al hadden opgekweekt er in gezet, en nog zaadjes van de bosui en snijbiet. Dat laatste komt nu al op, ja kunnen we dan toch nog in de laatste week van onze eigen groente eten? Voor de avond hadden we Marja en haar ouders uitgenodigd om hier heerlijk Nederlands te komen eten. Ze hebben ons in het afgelopen jaar zo geholpen met van alles en nog wat, dus dat was wel het minste wat we voor ze konden doen. Eerst even een lekker bakje koffie met zelf gemaakte kwarktaart, en als warm eten hadden we o.a. lekkere gehaktballetjes gemaakt met pindasaus. Pindasaus kenden ze niet, dat vonden ze erg lekker. (gelukkig maar !!) Als toetje zelf gemaakte vanille ijs met eigengemaakte advocaat en we konden niet meer stuk. Zaterdag hebben we onze vlaggenmast met natuurlijk de Friese wimpel (nog dank hiervoor Bert en Jolanda) geplaatst. Mooi gezicht als je bij ons huisje komt aan rijden. Ook hadden we horgaas van Marja haar ouders gekregen en deze hebben we voor twee ramen kunnen plaatsen. Horren voor de ramen is nu echt wel nodig omdat het veel geregend heeft en het water hoog staat zijn er op dit moment veel neefjes, die ons wel lekker vinden. Gelukkig zijn er voldoende afweermiddelen te verkrijgen. Tip: koop het wel hier (Off)want onze eigen middelen zijn niet zo sterk als deze. We steken elke avond antimuggen wierook aan en dat helpt ook.
.Marja had ons vrijdagavond gevraagd als we de volgende dag mee wilde naar Nurmes, een plaats zo'n 90 km verderop die ook aan het Pielinenmeer ligt, daar was namelijk een groot dans festijn met een bekende band. "the Agents". Tijdens de zomermaanden gaan Finnen in de landelijke regio’s graag een avond dansen. Dit fenomeen wordt lavatanssi genoemd. De dansgelegenheid bevindt zich meestal in de nabijheid van een meer waar er ook mogelijkheid is tot het bestellen van een lichte maaltijd en een drankje.
We waren zeer verrast toen we om 21.30 uur het parkeerterrein op kwamen rijden, het was ontzettend druk. Eenmaal binnen was net of waren we weer op de dansschool van vroeger. Deze dansavonden zijn voor de Finnen echt een avondje uit. Het is dan op een gegeven ogenblik ook de bedoeling dat de vrouwen de mannen ten dans vragen. Erg mooi hoe sommige Finnen sierlijk de tango,foxtrot of de wals op de planken lieten zien. Goed 01.00 uur reden we weer naar huis, zodat we tegen tweeën thuis waren. Nog even een drankje buiten op de veranda, het was namelijk nog prachtig weer en toen heerlijk op bed.
Zondag werden we tegen 10.30 uur wakker, was het weer wat regenachtig. We hebben binnen wat klusje gedaan die er nog lagen te wachten.  Gister ( maandag ) was het erg warm, we hebben van Tuula een rubberboot te leen,dus zijn we heerlijk het water op gegaan. Tegen over ons ligt een eilandje, wij dachten laten we bij de overburen even een bakje halen. Wat bleek na een uurtje roeien was er niets te beleven op het eiland, onbewoond dus. Nou, ja hebben we maar gebruik gemaakt van het heerlijke zandstrandje wat er rondom het eilandje prachtig bij ligt. Wat een weelde lekker zonnen en lezen op een onbewoond eilandje. Na een twee uurtjes kregen we toch wel zin in koffie en zijn we terug gevaren. ‘s Avonds zitten we nog tot een uur of 11 buiten op de veranda. Meestal gooit Harm nog eerst een hengeltje uit, en vangt dan wat visjes die weer de vrijheid krijgen en dan nog even lezen. Ook het weer is tot aan de dag van vandaag prima. Gister was het dus tropisch warm met 31 graden. Maar met het grote meer voor ons en dan een frisse duik is het prima vertoeven.
Trouwens vandaag hebben eindelijk ook de Duitse kerstboompjes een plekje gekregen.

vrijdag 27 juli 2012

De drie C 's

Ja de titel zegt het al, drie C's. We beginnen met de eerste C, nl. Cultuur....
Marja (onze Finse kennis) is ook in haar möki en zij nodigde ons uit om samen met haar en Tuula (in haar huisje hebben we vorig jaar onze laatste week doorgebracht) naar Lieksa te gaan. Daar is op dit moment  Lieksa Brass Week. Finland kent een aantal bekende, sommige internationale, muziek festivals. Een hele bekende is het Opera festival in Savonlinna, een Rockfestival in Kuopio en ook de Lieksa Brass Week is daar één van.
Natuurlijk wilden we dit ook  wel eens meemaken en  horen. Per dag zijn er drie verschillende bands op ook drie verschillende locaties. Het optreden dat wij zouden bijwonen begon om 18.00 uur in het Cultuurcentrum. Er was een band speciaal uit Amerika overgevlogen n.l Boston Brass. Het concert duurde een goed uur, de muziek varieerde van Jazz, Klassiek tot Dixieland. Het was verrassend leuk. Wat ons opviel dat de leeftijd erg verschillend was van jong tot oud en het was ook uitverkocht. (+ 350).




De tweede C staat voor Creativiteit, dat begon gister met het bouwen van een nieuwe grillplaats. Er waren bij de bouw nog wat stenen over en die konden we natuurlijk goed hiervoor gebruiken.
Omdat onze andere grillplaats is verwoest door de Fins koning winter moesten we toch een andere maken. Wat is het dan heerlijk dat we tussen onze sauna-gangen zelf even een worstje kunnen grillen.
Vanmorgen hebben we een begin gemaakt ( en het is al bijna af ) voor een eigen kweekkastje. We willen een paar kruiden en groenten verbouwen, dus het kastje moet morgen ook af, anders zijn de groenten en kruiden klaar als we eind augustus weer naar huis gaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling.



Vanmiddag kwam Marja voor de derde C.- Consumptie.
Hoe bak je de goede Finse lekkernijen, kaneelbroodjes en de bekende Pulla? Wie kan dat beter uitleggen dan een Finse zelf. Ze kwam met alle ingrediënten en terwijl Harm alles bij elkaar voegde, kneedde en in de oven deed zijn Marja en Helen ondertussen creatief met wol en spagettigaren aan de slag gegaan. Ook werden de kaneelbroodjes en Pulla broodjes natuurlijk gekeurd. Heerlijk vers gebakken brood.



Het weer was vandaag ook erg lekker vooral vanavond ging de wind nog liggen en moest er nog even gevist worden.
Ja hoor..... we hebben ons maaltje gevangen. Met de nieuwe biologische rubber worm (ze schijnen net zo te smaken voor de vissen als echte!) wilde het wel bijten. Oogst, 3 kleine visjes en een wat grotere, ja wel 20 cm. Gelukkig zwemmen ze weer heerlijk vrij rond in het Pielinenmeer.
Tot nu toe hebben we elke morgen nog buiten kunnen ontbijten op de veranda, en zoals de vooruitzichten nu zijn kunnen we dat nog vele ochtenden doen.

maandag 23 juli 2012

We zijn er weer!


Zo, na een lange reis, (we zijn dit keer weer via Zweden gegaan (i.v.m. de hoge kosten van de veerboot tussen Travemunde - Helsinki), misschien krijg je nu wel van een gouden bordje te eten) maar goed dat vonden we een beetje te gek. We vertrokken vrijdagavond rond 20.30 uur naar Travemunde alwaar we na een uur wachten op de boot konden. Even Kyla uitgelaten op het hondendek en toen gauw op bed. Vanaf 10.00 uur konden we ontbijten en dat haalden we net, we werden nl. om 10.30 uur wakker. Tegen 12.00 uur meerden we in de haven van Malmö aan en konden we vrij snel onze reis voortzetten..
We moesten de boot van 20.00 uur vanuit Stockholm richting Turku halen, maar de reis van bijna 620 km liep voorspoedig zodat we ruim op tijd in de haven aankwamen. Ook hier mochten we weer een uurtje wachten (de boot moest nog binnen komen)en konden daarna weer onze hut op zoeken. Het mooie van deze vaartocht is wel de route, die gaat nl. langs de vele eilandjes die de Älanden heten een eilanden groep die tussen Zweden en Finland in liggen. Het weer zat mee dus we konden nog even op het zonnendek genieten. De volgende morgen kwamen we al vroeg in Turku aan, nu kwam het laaste stuk van onze reis nog een dikke 600 km rijden.

We kwamen tegen vieren aan bij ons huisje, tjonge dit was weer even wat anders dan alle keren dat we er zijn geweest. Het heeft hier de afgelopen tijd flink geregend en het water staat giga hoog. Ja, met een lange duikplank kunnen we bijna van ons terras in het water springen, het water begint ongeveer 5 meter van ons huisje af. Zelf de door onze vorige jaar m.b.v. Ron gemaakte grillplaats is niet meer te zien de winter en het hoge water hebben hem verwoest.( sorry Ron !! van al ons werk, volgend jaar maar weer opnieuw proberen? )

Het weer is op dit moment wat Nederlands, flinke buien afgewisseld met zonnenschijn, dat levert trouwens wel weer mooie plaatjes op.
's Avonds als de wind gaat liggen, pakt Harmen zijn hengeltje en genieten we weer volop. Het is nu wel heel anders dan een jaar geleden, bijv. zo als vanavond, eerst wat eten, ondertussen de saunakachel opstoken, dan de sauna in en daarna onder het genot van een kopje koffie en thee genieten van het vissen en het kijken ernaar. O ja Kyla heeft het hier geweldig, die helpt alweer met stenen sjouwen