maandag 13 juni 2011

Start project.....

Zo, het werd nodig weer eens tijd om een stukje te schrijven voor ons blog.
We zijn namelijk in de mei vakantie weer in Finland geweest.
Omdat we nu maar een week gingen zijn we vanuit Weeze ( Duitsland ) gevlogen en geland in Lapeenranta en vanuit daar was het nog 300 km rijden in onze gehuurde auto. Deze manier van vliegen en daarna met de auto is echt prima te doen. Terwijl wij reden viel en af en toe sneeuw, ja en dat voor 1 mei.
We hadden een appartement gehuurd in Koli zo’n kleine 10 km van onze kavel vandaan.
Natuurlijk zijn we een aantal keren naar onze kavel geweest, we hebben het nu ook voor het eerst zonder sneeuw gezien. Het ziet er geweldig mooi en groot uit. Het Pielinen meer was nog voor de grootste gedeelte bevroren. Je zag wel dat het ijs al langzaam begon af te nemen en dat leverde prachtige plaatjes met kruiend ijs op..
We zijn echt ontzettend blij dat we onze droom gaan verwezenlijken. Maar het blijft ook best wel spannend allemaal en er komt soms ook heel veel op ons af, waar we niet altijd rekening mee hebben gehouden.
Gelukkig hebben we alles goed door kunnen spreken met onze bouwopzichter Seppo. Met hem en zijn vrouw Minna hebben we heel wat uurtjes doorgebracht.
Tijdens onze bezoekjes aan de kavel hebben we ook kennis gemaakt met de buren rechts van ons. Een ouderechtpaar die een aantal maanden van het jaar (vanaf het voorjaar tot de herfst) in hun Möki verblijven. We mochten hun huizen bekijken, een sauna/gastenverblijf en hun grote woning die zij zelf gebouwd hebben. Na de rondleiding kregen we vers Berkenwater te drinken, je kan namelijk twee maanden in het voorjaar het sap uit een Berkenboom aftappen en gebruiken voor consumptie.
Het smaakte licht gezoet en het was heerlijk koud.

Zoals het er nu voorstaat beginnen ze volgende week met het rooien van de bomen die op het stuk staan waar de weg en het huisje komt. Daarna komt er zand op de weg en gaat het grondwerk beginnen.
Afgelopen donderdag is het huisje geleverd.
Dit gaf wel nog een probleem, de weg was namelijk nog niet vrijgeven voor zwaar vrachtverkeer door de gemeente Lieksa. Omdat het er zo lang winter is geweest heb je veel smeltwater, hierdoor heb je kans dat de weg gaat verzakken.
Gelukkig heeft Seppo wel toestemming gekregen voor het laten bezorgen van het huisje op onze kavel.