maandag 27 december 2010

Laatste morgen Outokumpu, op naar Helsinki

Zo vanochtend ging de wekker om 07.30 uur, want we vertrekken vandaag naar Helsinki alwaar we 1 dag verblijven om daarna op dinsdag 28 december weer met de boot terug te gaan. De boot vertrekt namelijk al om 17.30 uur en we wilden het niet riskeren om deze te missen. Dus hebben we er voor gekozen vandaag naar Helsinki te gaan en dan morgen rustig op ons gemak naar de haven te vertrekken. We werden nog even op een mooie zonsopgang getrakteerd.

Vanmiddag kwamen we om 14.30 uur aan bij ons hotel Grand Marina in Helsinki. Een mooi hotel alwaar we in de zomer van 2009 ook al eens zijn geweest.
Het ligt op loopafstand van het centrum.
In het Esplanade park zijn de bomen helemaal voorzien van lichtjes, een prachtig gezicht vooral toen het helemaal donker was.
Het is ons opgevallen dat de versieringen hier veel eenvoudiger, ingetogener zijn dan bij ons. Pas op Kerstavond wordt de boom in huis gebracht en versierd met houten figuurtjes en of enkele ballen. Geen slingers en e.d.
We hebben nog wat leuke Finse kerstspulletjes gekocht.
Morgen nog een boot dagje en dan zit onze vakantie er weer op. We hebben het heerlijk gehad met een aantal bijzondere gebeurtenissen.

Bijzondere Kerstdagen

Op Kerstavond/namiddag is er een Finse traditie dat men naar het kerkhof gaat om daar bij de dierbaren een kaarsje aan te steken. Wij waren mee gevraagd door Maaret en Jakko Kaksonen om dit gebruik mee te willen maken.
Zo gingen we tegen 16.00 uur naar de begraafplaats vlakbij Outokumpu. Onderweg zagen we dat nu bij elk huis wel een pad van lichtjes gemaakt was. Bij de begraafplaats aangekomen heerste daar een bijzondere sfeer. Meer dan honderd kaarsjes die op een met sneeuw bedekte begraafplaats branden. Je kreeg er een warm gevoel van om op deze manier de overledenen bij het Kerstgebeuren te betrekken. Daarna werden we weer naar het huisje gebracht en kregen we te horen dat we niet moesten schrikken als er die avond op de deur gebonsd zou worden.
Want ja, het is Kerstavond en dat is de avond dat Santa Claus kan langs komen.
Halverwege de avond hoorde we het klingelen van een bel en zagen we Santa Claus die ons huisje gevonden had. (Ook wij hadden ook een pad van lichtjes gemaakt).
Na drinken en koekjes voor de beste man klaar gezet te hebben vroeg hij of wij wel braaf geweest waren. Natuurlijk waren we lief geweest, en daarom haalde hij cadeautjes voor ons uit zijn zak. We vwerden verrast met enkele Finse artikelen waaronder, een kuksa, een boekje over Finland, glaswerk van Ittala en koekjes, geweldig. Hij mompelde nog wat Finse woordjes en wij knikten braaf van ja. Daarna vertrok hij weer in de duisternis, wel zonder Rudolf.(maar die had hij waarschijnlijk ergens geparkeerd)
We hadden ’s morgens geprobeerd om de auto te starten maar die vond het welletjes, ondanks de wollen deken die wij over hem hadden gelegd, veel te koud. Het was ook al de tweede dag met -31 C. graden en ja daar zijn Nederlandse auto’s niet op voorbereid. Gelukkig heeft de Fam. Kaksonen ons de volgende dag geholpen met het starten van de auto. Het zou de komende dagen niet zo streng meer vriezen, maar -17 C. graden. We hebben zelf de kou getrotseerd en een wandelingetje gemaakt. Maar je kan aan ons wel zien dat het héél koud was.
Tweede Kerstdag konden we voor het eerst even langlaufen, omdat de temperatuur dit toe liet. Heerlijk, de route ging over het bevroren meer wat voor ons huisje lag. Verder hebben wij lekker gelezen, de houtkachel goed opgestookt en naar de Kerst cd’s geluisterd. Dit is echt genieten.

donderdag 23 december 2010

Koud, kouder het koudst.

Zo we maken gelijk twee berichten omdat wij op ons adres geen internet hebben.
We zijn nu even in Joensuu om daar nog wat boodschappen te halen. Kerst en de kerstavond is hier erg belangrijk en de winkels gaan vroeg dicht dus we moeten even voor een aantal dagen wat inslaan.
We merkten gisteravond al dat het erg koud werd en ja hoor vanochtend protesteerde de auto even omdat het -31 graden C. was. Dus jullie begrijpen al, Kyla die als de bliksem snel een plasje deed en wij die heel wat laagjes kleren aan moesten trekken om ons hier tegen te wapenen.
Maar mensen wat is het hier prachtig, we voegen wat mooie plaatsjes toe.Het is te koud om te gaan langlaufen gelukkig hebben we voldoende leesvoer mee en de houtkachel maakt overuren.
Gister hebben we ons kerstboopmje gekregen en bij deze wensen wij een ieder hele fijne en bijzondere kerstdagen toe..

Zeedag

De rit naar Travemunde verliep afgelopen zaterdag uitstekend. Op een paar gladde stukjes snelweg na ging het prima. We waren tegen elfen bij de haven van Travemunde. Na dat we hadden ingecheckt mochten we na een klein half uurtje de boot op. Heerlijk, konden we eindelijk onze hut op zoeken. We waren namelijk een klein beetje vergeten dat de klok een uurtje vooruit ging, dus toen we goed en wel in onze hut waren bleek het al ½ 2 te zijn. Dus maar snel onze kooi ingedoken. Na een prima nacht en een goed en stevig ontbijt hadden we vandaag een zeedag. We zaten namelijk de hele zondag op volle zee. Ondanks dat het een flinke boot is merkten we wel dat het buiten stevig waaide. De boot ging volgens Helen flink heen en weer. Verder is het heerlijk relaxt. Beetje lezen , winkelen en natuurlijk lekker in de sauna en whirlpool ( met zeezicht !!!) waar krijg je dat nog tegenwoordig. Na dat ik een ronde in de sauna was geweest ging ik even op het buiten dek afkoelen. Want ja, na een sauna gang moet je even afkoelen. Nou, daar was ik snel afgekoeld ( wat een storm en sneeuw ) Maar in dat korte stukje dat ik mij even buiten ging afkoelen en genoot van de geweldige ver gezichten realiseerde ik mij wel dat wij twee zeer bevoorrechte mensen zijn, zo zit je vorige week op de boot van Ameland naar Holwerd en nu zitten we op de boot naar Helsinki.We kwamen op Maandag 20 December om 07.30 aan in de nieuwe haven van Helsinki aan. Het duurde een klein uurtje voordat we van de boot mochten rijden in verband met het aantal vrachtwagens die ook allemaal van de boot moesten. De reis ging verder richting Outokumpo een kleine 5 uur en bijna 400 km rijden. De wegen waren prima. De rechter rijbanen waren schoon en de linker rijbaan was nog bedekt met wat sneeuw. Als dit in Nederland het geval zou zijn hadden we gelijk een weeralarm, maar hier is dat normaal. Om kwart over twee kwamen we iets vermoeid aan in Outokumpo, waar Maaret ( eigenaar ) ons stond op te wachten. Ze was blij dat we er waren. Die heeft ons het huisje laten zien waar we verblijven. Een prachtig houten huisje ( mokki ) aan het water . Met een heerlijke grote houtkachel en sauna. Nadat we onze spullen hadden uitgepakt zijn we nog even snel naar buiten gelopen. Het is hier namelijk om 4 uur donker. We zitten aan het water, dus zijn we nog even het water opgeweest. De eigenaar had al tegen ons gezegd dat het meer veilig was en dat was dus ook zo, wat een ijsvlakte!! geweldig om te zien en om op te staan. Heerlijk om hier een week te verblijven.
De temperatuur was inmiddels gedaald tot 12 graden onder nul. We hebben gauw onze spullen uitgepakt en de houtkachel aangedaan. Vervolgens de zelfgemaakte ( door onze beide moeders !!!) snert en linzensoep warm gemaakt. En dan denk ik dat we vanavond onze kooi maar lekker vroeg gaan opzoeken.

zaterdag 18 december 2010

Ja hoor, we weer gaan naar Finland

Deze keer kiezen we ervoor op met de kerstdagen in Finland te zijn i.p.v. de voorjaarsvakantie.
Ook hebben we voor een ander gebied gekozen nl. Koli en omstreken.
We zijn hier in de zomervakantie ook geweest en vonden het hier erg mooi.
Het is een gebied met vele mogelijkheden, zowel in de zomer als in de winter.
We hebben een huisje in Outukumpu gehuurd en vertrekken vanavond per boot naar Helsinki.
Hier komen we maandagochtend om 07.30 uur aan en dan is het nog een 450 km. rijden. Ja, we gaan namelijk met onze eigen auto en ook Kyla nemen we deze keer weer mee.
Voor haar hebben we wel een extra hondendekje moeten aanschaffen want de temperaturen variëren hier van -15 graden C. tot -30 graden C. Dus een alternatieve elfstedentocht kan hier makkelijk gereden worden. We zitten bij het Pielinenmeer en zoals we in ons zomerverslag hebben geschreven kan je dus nu met de auto erover heen rijden. Een hele bijzondere ervaringen denken wij. Of wij dat ook gaan doen????
Via ons blog houden we jullie weer op de hoogte van ons Fins avontuur.