maandag 10 augustus 2009

Dag Finland - Kiitos

Ja, en dan is het nu onze laatste vakantie dag in Helsinki. Vanmiddag kunnen we vanaf 14.00 inschepen en om 18.00 uur vertrekt de boot naar Travemunde. Wij willen jullie bedanken dat jullie ons gevolgd hebben en voor jullie reacties. We hebben op de gekste plaatsen naar ons blog gekeken en gemaakt. Bijv.: in een bibliotheek, hotel, infocentrum en in de auto bij een bezinepompstation. Het is voor ons een mooi naslagwerk geworden en we zullen thuis alles nog eens rustig doorlezen en waarschijnlijk nog foto's plaatsen. Wij hebben het met veel plezier gemaakt.
MAAR !!!!!!

Wat kunnen we over onze vakantie nog zeggen:

INDRUKWEKKEND

PRACHTIGE NATUUR

HEERLIJK GEKAMPEERD

RUST...

BIJZONDER

HEEL VEEL RENDIEREN GEZIEN

LEUKE ONTMOETINGEN

ZALIG.........

MOOIE DINGEN GEVONDEN

VEEL GELEZEN

VOOR HERHALING VATBAAR

TOT VOLGEND JAAR.

Porvoo, Olympia en de rotskerk

Onze laatste uitstapjes van deze vakantie ging o.a. naar Porvoo, deze kleine stad is de op één na de oudste stad van Finland (1346). De architectuur van de houten huizen is bijna nergens anders in Finland zo compleet en goed behouden. Langs de rivier staan de oude houten pakhuizen die er schilderachtig uitzien en waarin nu kleine winkeltjes, galerietjes en cafés zitten. De straten bestaan uit keien en af en toe heb je een prachtige doorkijk op mooie binnen-plaatsjes.
We waanden ons even in de middeleeuwen. In het midden van de oude stadskern staat de dom waarvan delen van een oudere kerk uit de 14de eeuw stammen.
Het weer was prachtig dus even lekker bij zo'n cafeetje wat gegeten en gedronken.
En ja, als je dan toch wat sportief bent aangelegd moet je natuurlijk nog even langs het olympische stadion van Helsinki. Het stadion is gebouwd voor de spelen van 1940 maar werd vanwege de oorlog pas 12 jaar later gehouden. (1952 Prachtig mooi stadion met een hoge toren waar je een geweldig uitzicht had over de stad Helsinki. Even op de foto met de bekende Finse atletiekwonder Paavo Nurmi die de grote trots van de Finnen is met negen olympische langeafstandsoverwinningen en verschillende wereldrecords op zijn naam zette.
Als laatste bezoek voor vandaag stond de rotskerk. Deze kerk is ontstaan doordat ze explosieven hebben gebruikt in een rotsheuvel en op deze manier hebben ze een ruimte gecreëerd die met een koepel van glas en koper is afgedekt. Nog steeds sijpelt er langs de natuurlijk gehouden wanden water binnen. Het is de ongewoonste kerk ter wereld. Er straalt een natuurlijke eenvoud en rust uit. Een kerk die ideaal is voor mediteren maar ook veel gebruikt voor concerten en trouwerijen. Hij was voor ons een indrukwekkend.

zondag 9 augustus 2009

Helsinki

Tja wat kunnen we van Helsinki zeggen, er zijn zoveel mooie dingen hier te bezichtigen dat twee en een halve dag eigenlijk veel te kort is om alles goed te kunnen bekijken. Dus doen we wat hap snap werk. Helsinki is een stad met veel Jugendstill -achtige gebouwen, fraaie gelvels en mooie groene stroken waarop heel wat mensen heerlijk liggen te genieten van de zon of maken muziek.In iedergeval het begon vrijdagavond al. Het hotel ligt dus bij de haven maar ook op een steenworp afstand van het bekende Esplanadi, ook wel winkelstraat van Helsinki genoemd. Hier vindt je alle bekende Finse designers bijelkaar. Marimekko, Iitalla, Aarikka en andere bekenden. Erg leuk om al die aparte dingen te bekijken. Van heel bewerkelijk servies (Iitalla) tot eenvoudige houtenfiguren (Aarikka). Zaterdag na een heerlijk uitgebreidt ontbijtbuffet zijn we over de markt gelopen die er elke dag is. We hebben heel wat winkels bekeken (bijna niets gekocht, want de prijzen zijn ook erg flink). Maar ook het bekende Senaatsplein met de dom.
We wilden graag de rotskerk bezoeken, en toen we daar naar enig speurwerk aan kwamen konden wij hem helaas i.v.m. 8 bruiloften niet bekijken. Dus dat wordt zondag of maandag nog even. Daarna naar de Uspensky Kathedraal, dit is de grootste Russisch orthodoxe kerk met vergulde koepels, uit 1868. Binnen was op dat moment een dienst gaande zodat we stil mee konden luisteren naar de gezangen en onze ogen uitkeken naar de prachtige iconen en schilderijen. Voor vandaag staat een bezoek aan het oude pittoreske stadje Porvoo gepland. Deze oude houtenstad ligt ongeveer 40 km van Helsinki.

vrijdag 7 augustus 2009

Dagje kerken, kachels, luieren en weer verder trekken

Het is alweer een paar dagen geleden dat wij ons blog bijgewerkt hebben. Dinsdag was dus de weefdag en op woensdag hebben we diverse kerken met hun kloosters bezocht.
Vlak bij de camping liggen twee kloosters, een mannen (Valamo) en een vrouwen klooster (Lintula). Beide kloosters zijn nog in gebruik. In de wintermaanden maken de vrouwen in het klooster kaarsen van bijen-
was en andere handwerk-jes.
Bij het mannenklooster is een hotel en kun je kamers (voormalige cellen van de monniken) huren. Dit laatste kwam ons vreemd over, maar er wordt veel gebruik van gemaakt. De gasten kunnen op hun beurt de kerkdiensten dan bijwonen en de stilte opzoeken. (retraite) Het mannenklooster vonden wij erg mooi, veel iconen en de oude kerk met een gigantische kachel had zeker iets waar je stil van werd. Trouwens de gehele omgeving is daar prachtig. De camping ligt vlak bij een sluis/kanaal/rivier. In de rivier zitten 7 sluizen. Tijdens de zomermaanden kan je met een oude stoomboot een minicruise maken van Kuopio naar Savonlinna. Deze cruise duurt 2 dagen en hierbij ga je dus door alle kanalen, meren en sluizen. Jammer genoeg hadden we hier geen tijd voor, wie weet volgend jaar. Na het bezoek van de kloosters zijn we naar de volgende kerk gegaan. In Heinävesi staat de op één na grootste houten kerk van de wereld. Een imposante kerk, vooral het houtwerk en het magnifieke uitzicht.
Wat heel vreemd was dat er in deze kerk maar 1 schilderij hing en die was van Jezus met een engel. De kerk wordt trouwens alleen tijdens de kerstdagen gebruikt i.v.m. de hoge stookkosten, tijdens de andere maanden is er een kleinere kerk in gebruik. Daarna zijn we naar de keramiekfabriek kermasavi gereden. Hier wordt keramiek gemaakt voor kachels van Tulikivi en serviesgoed. Dit is één van de twee grote keramiekfabrieken in Finland. In de showroom stonden ook spekstenen kachels waarbij het ooo gehalte erg hoog was. (Ja Jogchum we hebben foto's gemaakt).
Nou na zo'n enerverende dag hebben wij de volgende dag heerlijk in de zon gezeten en wat gelezen. We hebben bijna al onze boeken uit. 's Avonds alvast begonnen om de boel voor de laatste keer in te pakken, want het camperen is voorbij. Vanaf vrijdag zitten we in een hotel Grand Marina in Helsinki.
Vanochtend de rest droog in kunnen pakken ( We snappen het niet maar de auto is een stuk leger geworden terwijl we toch ook: goud, amethist, mes/dolk, medaille, vloerkleed, mooie stenen en.... ja hoor een half gewei mee hebben). Maar goed de plaats was echt leeg en we hebben tot nu toe niets vergeten.
Vanmiddag kwamen we om 16.30 uur aan bij hotel Grand Marina. Een prachtig oud (voormalig pakhuis) gebouw aan de haven. De kamer ziet er prima uit. Heerlijk om op deze manier onze fantastische vakantie te beëindigen. Schrik niet.. we hebben er nu bijna 6000 km opzitten.

dinsdag 4 augustus 2009

Joensuu en weven

Omdat het weer gister niet zo goed was zijn we naar de stad Joensuu geweest. Een vrij grote stad die vooral bekend staat om zijn wetenschappen, botanische tuin en een prachtige kerk. Ook zijn hier aan de haven de bekende houten huisjes waarin tegenwoordig allerlei gallerietjes huisvesten. Ook staat Joensuu bekend om zijn handwerken en ja dat zijn we tegengekomen.
In een prachtig oud houten pand waren allerlei kleine shopjes waarin mensen hun eigengemaakte handwerken spullen verkochten. In een grote zaal stonden ongeveer 8 weefgetouwen waarachter enkele jongens een vloerkleed aan het weven waren van hun eigen oude kleding. Ook kon je hier materiaal kopen om zelf een kleed te weven in alle kleuren van de regenboog was er band te verkrijgen. Ja wat doe je dat als je dit ziet en van handwerken houdt? Je wordt helemaal opgewonden en dol enthousiast. Je kon zelf een vloerkleed weven als je dat wou en dat leek mij zeker wel wat en ja hoor vanochtend ben ik om 09.15 uur naar Joensuu gereden om daar mijn eigen vloerkleed te weven. Dit is wel even aanpoten als je tot 17.00 uur de tijd hebt maar het resultaat mag er zijn. (Al vind ik dat zelf). Harm heeft dus vandaag lekker kunnen lezen en met Kyla gewandeld om 18.00 uur kwam ik met het kleed thuis. 96 cm breed en 152 cm lang en natuurlijk helemaal in mijn kleuren, wat was dit een geweldige leuke ervaring.

zondag 2 augustus 2009

Kuopio en Karvio

Zo, vrijdagmorgen de laatste boel ingepakt, we hadden donderdagavond het grootste gedeelte al gedaan en om 10.00 uur vertrokken naar Kuopio. De reis zou volgens onze garmin (tomtom) zeker 7 uren duren. De afstand zou zo'n 525 km zijn. De route ging door het oostelijk deel van Finland. We merkten algauw een verschil van natuur op. De bomen zijn hier veel hoger en de takken zijn niet naar beneden gericht maar omhoog. Ook reden we nu door het allerbekenste Saimaa-meren gebied. Dit ligt in de streek Karelië. Toen we omstreeks 17.30 uur op de camping kwamen waar we in eerste instantie naar toe zouden gaan om hier 2 nachten in een trekkershuit te verblijven werden we opgewacht door een aantal groupies. Hoezo!!! Flinke jongens en grote wagens...
Wat bleek hier was een cape fear, bijeenkomst voor mensen die van Amerikaanse auto's houden en hiervan hun hobby hebben gemaakt. We werden vriendelijk onthaald en te woord gestaan maar moesten toch ergens anders een verblijfplaats zoeken. Hierna reden we naar de topcamping van Kupio en gelukkig hier was nog een "chalet" vrij. Dit is een hele grote camping voor zeker 260 caravanplaatsen en 83 huisjes. En dan natuurlijk nog de plaasten voor den tenten. Voor 30 euro per nacht in een stapelbed. Toch mocht dit de pret niet drukken.
De volgende morgen zijn we vanuit de camping met een rondvaartboot naar de haven van Kuopio gevaren. Dit is toch wel één van de grote steden. We kwamen via een mooi park waar een prachtige kerk stond de Turmiokerk (mooie iconen) op het bekende marktplein met zijn grote bekende gebouwen zoals de 'kauppahalli'. Na weer eens wat grote winkels te hebben gezien en lekker hebben gestruind zijn we om 16.00 uur weer met de boot terug naar de camping gevaren.
De volgende morgen (vandaag dus) zijn we vroeg vertrokken om naar onze laatste camping te gaan, hier kwamen we om 10.30 uur aan. Een rit van maar 70 km maar waar je toch nog anderhalf uur over doet. 'snelwegen'???
We staan nu op camping Karvio aan het Kermajarvi meer. We hebben weer eens geen buren, dus jullie begrijpen het wel het is weer eens heerlijk rustig. Gelukkig was het droog toen we de tent opgezet hebben daarna begon het te regenen. De vooruitzichten zijn hier tussen de 21 en 23 graden, lekker vakantie weer. O, ja Harm mocht nu de nieuwe pumppa gebruiken omdat de moter van het bed dus stuk is.