maandag 24 april 2017

We zijn weer begonnen met.....

Vrijdag zijn we weer vertrokken richting Finland. Op Schiphol was het een enorme drukte. Het was  goed dat we ruim op tijd waren, we hebben zeker meer dan een uur in de rij gestaan om door de douane te komen. Gelukkig hadden we thuis online al ingecheckt en hadden we Kyla deze keer ook niet meegenomen.. Door de vertraging op Schiphol ging ons vliegtuig ook later weg en de gevolgen waren dat (we hadden n.l. een tussenstop op Kopenhagen) er contact werd opgenomen met onze vervolg vlucht. De piloot was zo aardig om op ons te wachten. We moesten er stevig tegen aan rennen om deze vlucht te halen en zodra we instapten werden de deuren achter ons gesloten. Het hotel wist dat we na 24.00 uur zouden aankomen.
Na een goede nacht en een heerlijk ontbijt zijn we zaterdagmorgen, via de markt waar Helen haar bestelde wol producten ophaalde, nog even door het centrum van Helsinki gegaan om daarna de trein naar Joensuu te nemen.
Tijdens onze treinreis, waarin we een heel leuk voor 2 personen-coupeetje hadden, zagen we al dat de winter nog behoorlijk aanwezig was, af en toe hadden we zelfs een sneeuwbui onderweg Bij aankomst bij ons huisje was het meer nog bevroren en ligt er een centimeter of 40/50 ijs-sneeuw op het land.
De wegen zijn trouwens wel goed schoon.
Dat werd toch nog eerst even sneeuwruimen om bij het hout te komen.
Zondagmorgen is Harm eerst even gaan hardlopen en daarna zijn we wat bezig gegaan rond om het huis en hebben we alvast de garage leeg gehaald omdat we de garage deze vakantie gaan isoleren. Natuurlijk kon een bezoek aan onze sauna vandaag ook niet ontbreken, heerlijk.
Vandaag, maandag, en de komende dagen komt  Andrei ons helpen. Hij heeft ons ook bij het plaatsten van de garagedeuren geholpen. We zouden tegelijk ook de elektricien krijgen maar omdat er nog te veel sneeuw en vorst in de grond zit wordt deze naar de zomer verschoven.
Vandaag dus gestart met het plafond van de garage, ook dit gaat weer volgens Finse gebruiken. Zo komen er twee lagen gipsplaten van  bijna 1,5 cm dik op elkaar, daaronder zit dus het plastic. Dan komt er nog 25 cm dik glas/steenwol op. Ja, ja hij wordt flink geïsoleerd. Maar voordat we hier mee begonnen zagen we een dier over het ijs lopen, Na goed kijken (ook met de verrekijker) bleek het om een veelvraat te gaan, heel bijzonder!
De veelvraat is familie van de marterachtigen, en lijkt op een wasbeerhond.
We hebben vandaag  heel wat werk verzet en gaan morgen verder. al heeft Helen ook even geprobeerd om 5 minuten van de zon te genieten. De gipsplaten moesten we toch echt met z"n drieën tillen. Ze werden tegen het plafond aan gedrukt en dan snel een paar gipsschroeven erin terwijl de andere twee hem goed op zijn plaats hielden.
Lastig werk omdat het allemaal boven je macht moest gebeuren.
Ja, straks zijn we van alle markten thuis.
Eigen huis en tuin op zijn Fins zeg maar..!!!


1 opmerking:

  1. Mooie foto,s en een duidelijke start van de werkzaamheden. Verdorie wat ziet het er mooi uit in de sneeuw!! Fijn dat jullie die extra man er bij hebben. Zelf ook druk gedoe met de motor van de garagedeur. Kan de klacht niet vinden sorry nog verhelpen bedoel ik. Verder hier alles ok. Zie je daar in die relaxstoel liggen. Mooi ook dat kan.Goed ga naar beneden, fijn dat het zo lekker gaat met die hulp erbij. Liefs en nog een fijne avond! Pama

    BeantwoordenVerwijderen