dinsdag 23 augustus 2016

De puntjes op de i

Zaterdagmorgen zijn we al vroeg vertrokken naar Kuopio. We wilden bij Ikea kasten halen voor in de schuur zodat onze spullen allemaal een georganiseerder plekje kon krijgen. Al met al ben je dan toch wel de hele dag onder de pannen waarbij de reistijd alleen al bijna 5 uur in beslag neemt.
Toen we aan het eind van de middag thuis kwamen konden we het natuurlijk niet laten om voor het eten al vast een paar kasten in elkaar te zetten. Na het eten de andere twee kasten zodat we een idee kregen van hoe het eruit komt te zien wanneer ook de binnenwand tussen de toilet en het schuurtje geplaatst is.
Zondagmorgen terwijl Harm zijn lange duurloop van 24 km deed ( voor je het weet is het weer begin november de marathon van Terschelling), is Helen vast begonnen met het voor de tweede keer verven van de garage. Het is n.l. belangrijk om dit nog voor de winter te doen als behoud voor het hout.
Nadat samen deze klus was afgemaakt konden we het niet laten het even te "stylen" om daarna ervan te gaan genieten hoe mooi het er nu uit ziet.
Ook in de schuur is het één en ander aan de wand komen te hangen maar daarna hebben we heerlijk zitten te relaxen.

Maandag zouden we niet veel meer doen, maar ja, het kriebelt dan wel wat als je ideetjes hebt en dan gaan we er toch voor. Dus verder met uitwerken van trap aan de kant van het toilet (deze was nog niet helemaal naar onze zin). Hierbij moesten er ook nog flink wat kruiwagens met zand en stenen geschept er verplaatst worden. Omdat we geen terras hout meer hadden zijn we gestopt. Daarna is Helen begonnen met het wassen van schapenwol die ze van Ulla had en Harm heeft hout gezaagd en gekloofd.
Vandaag zijn we toch nog maar even naar Juuka gereden om nog wat terrasplanken op te halen en hebben we het terras afgekregen zoals wij het graag wilden hebben. Terwijl wij bezig waren kon Kyla het ook niet laten om weer op haar favoriete plekje te gaan rauwdausen. Goh wat kan dat beestje zichzelf vermaken, heerlijk.
Morgen rest ons alleen nog de sneeuwstokken erin te zetten en dan is het weer voorbij deze zomer.
Wij kijken met trots en een voldaan gevoel terug op deze (bouw) periode.

vrijdag 19 augustus 2016

Werklijstje wordt kleiner....

Steven en Eveline waren dinsdag naar Joensuu geweest en hadden voor ons de metalen raamlijsten opgehaald en kwamen die voor het eten brengen. Na het eten konden de mannen het niet laten om toch nog even aan het werk te gaan, Terwijl Harm eerst Steven en Eveline naar hun huisje bracht begon Rob vast met de drainage. Even later waren beide mannen zo opdreef dat de drainage van de garage nu aangesloten is op die van het huisje. Flink wat kruiwagens met zand stenen erover en het lijkt gelijk een stuk mooier.
De volgende morgen heel vroeg, n.l. half 4 heeft Harm iedereen weer naar Joensuu gebracht. Rob naar het vliegveld die had een binnenlandse vlucht om 6 uur naar Helsinki en daarna naar Amsterdam. De jongelui werden op de trein gezet die zouden nog een paar dagen Helsinki verkennen. Na terugkomst eerst nog maar even bijgeslapen en daarna zijn we toch weer aan de slag gegaan. Terwijl Harmen alle overgebleven beton blokken netjes achter de garage stalde heeft Helen het beddengoed en handdoeken van de gasten gewassen Daarna hebben we de deurlijsten voor binnen nog af gemaakt en zijn we begonnen met het verlengen c.q. trap aan de zijkant van het terras.
Doordat de drainage daar nu klaar was konden we een trap maken om ook via de zijkant op het terras te komen. Het was nog wel een gepuzzel omdat er nogal hoogte verschil zit.
Maar we zijn tevreden over het eerste stuk.
Gister hebben we nog de binnenkant van de garage afgewerkt met board en heeft Harm eerst maar eens wat bouwmateriaal naar het milieuterrein gebracht. Daarna is de voorkant voor de tweede keer geverfd. Hierna hebben we heerlijk buiten kunnen grillen en lekker in de sauna geweest. Na het eten hebben we de zwarte metalen lijsten die onder de ramen zitten op maat gemaakt en er tussen gezet. Nu is het precies zoals bij ons huis.

Vandaag hebben we nog wat andere klussen aangepakt. Omdat er nogal wat piepschuim over is heeft Helen het bronhuisje geïsoleerd en is Harm ondertussen begonnen om alle witte lijsten voor de tweede keer wit te schilderen. Hierna hebben we het hout wat nog buiten lag in de garage gelegd en de garage afgesloten.
Heerlijk we hebben weer heel veel gedaan, de garage hoeft nog maar voor de helft in de tweede verfbeurt gezet te worden en verder laten we het dan zo en zien we de volgende keer wel verder.

Nou, zullen jullie wel denken doen ze niets anders dan aan het werk zijn, genieten ze wel? Ja, hoor we genieten van wat we maken en doen maar we genieten ook van de bijzondere avonden en prachtige luchten die we vaak zien, bij deze even een impressie van twee mooie momenten.

dinsdag 16 augustus 2016

Raften en Rob's gouden handen

Voor vandaag, zaterdag, stond er raften op het programma, maar voordat wij naar Ruuna reden zijn er nog lekkere broden gebakken en een paar kleine houtklusjes opgeknapt.
Rond half 2 zijn we met z'n vijfen en Kyla naar Ruuna gereden, we pasten ook maar net in ons Rav-je. Omdat het niet droog zou blijven werd er afgeraden je camera mee te nemen dus jammer genoeg geen foto 's van ons wild-water avontuur.
Ruuna is een plaats die aan de andere kant van het Pielinenmeer en op zo'n anderhalf uur van ons af ligt. Vanuit Rusland stroomt de rivier die in totaal 200 km lang is en de eerste 100 km nog in Russische grondgebied door naar het Pielinenmeer. In totaal zijn er op Fins gebied 7 stroomversnellingen die je dus met een rubberboot of houten boot kan bevaren.
Wij zijn met nog 2 Finse jongens en de Big boss, de gids met een rubberboot gegaan. Eerst werd je met een busje waarachter ook de boot gekoppeld was naar een startplek gereden om dan na de instructie te starten. Helen mocht voor in de punt zitten, waarbij zij trouwens wel de eerste lading water elke keer over zich heen kreeg en de anderen mochten peddelen. Na de eerste stroomversnelling te hebben doorstaan, voeren we weer er tegen in en mochten we hem al zwemmend/drijvend nog een keer doen. Dat was een geweldige ervaring. Jammer genoeg regende het bijna de hele tijd maar ja nat waren we toch al.
Na twee en half uur kwamen we weer aan op de plek waar de auto stond en was het heerlijk om de droge kleren te kunnen aantrekken. De gids had zalm gerookt en met twee grote moten zalm zijn we weer terug gereden.
Zondagmorgen zijn Rob en Harmen eerst op paddenstoelen jacht geweest, met een zak vol verschillende paddenstoelen en een kaart erbij hebben ze geprobeerd te determineren welke wel en niet eetbaar zijn. Er zaten zeker eetbare bij maar we vonden het toch beter om het niet uit te proberen, want ja sommige kan je maar één keer eten.
Daarna zijn er weer heel wat klussen geklaard, zo zitten nu om de ramen in de garage al de afwerklijsten aan de binnenkant. Ging het bronhuisje op zijn kant want die komt nu ook op stenen te staan.


Wanneer je zoveel materiaal nog over hebt bedenk je gewoon wat om het te gebruiken. Zo wou Harm wel een aanrecht bij de waterkant hebben om daar de vis schoon te maken, dus is weer een bekisting gemaakt voor een betonnen aanrechtblad. De betonmolen moest toch draaien voor het metselwerk.
Het is maar goed dat het gemaakt wordt want terwijl Rob en Harmen bezig waren bracht de buurman een emmer verse ahven (baars).

Die gelijk door de beide mannen onder toezicht van Kyla werd schoongemaakt.

Maandagmorgen, we waren net weer aan het werk, kwam de buurman met een kuha (snoekbaars) die hij die ochtend net had gevangen. Het was een flinke jongen van wel 1,25 kg en bijna 45cm lang.
Jullie zien wel hoe Rob glundert, die is n.l. gek op vis.
Nadat de auto een "kleine" beurt had gekregen, de werktafel gemaakt en geverfd was zijn we met z'n allen naar het Nationaal Park gereden om daar een wandeling in te maken en een lavu op te zoeken. een lavu is een openbare grillplaats waar je vuur mag maken. Er is altijd een schuurtje bij met hout, bijl en vaak een waterpomp.





Na anderhalf uur kwamen we bij een lavu aan hebben we onze meegebrachte traditionele lunch klaargemaakt. Gezellig.
Aan het einde van de middag toen we weer thuis waren hebben we alle de ahven gerookt en de kuha gegrild. Omdat er een stevige bries stond konden de mannen het niet laten om nog even een rakje  te gaan zeilen. Omdat we met ons vijven waren hebben we daarna het bronhuisje weer op zijn plaats getild. Komende week hoeft hij alleen nog wat afgewerkt te worden en is hij weer top.

Vandaag is het alweer de laatste dag dat Rob bij ons is, we vinden het zo top wat we in deze week met elkaar allemaal gedaan hebben. Echt geweldig, en super gezellig. Heerlijk een paar extra rechter/gouden handen.
Vanochtend is er eerst nog brood en kwarkbrood gebakken, daarna nog een houtring is elkaar gezet, bomen gezaagd en gekloofd en niet te vergeten is het prachtige keuken-werkbankje bij de waterkant geplaatst.
Dat was nog wel een gewichtige zaak.
In de middag terwijl Harm nog aan het kloven was heeft Rob bijna 3 kilo rode bosbessen of wel vossenbessen gezocht en daar heeft Helen compote van gemaakt. Heerlijk!



 Hierna was het alleen nog heerlijk relaxen in de sauna. Nogmaals Rob super bedankt.


vrijdag 12 augustus 2016

Met elkaar en ......Skûtsjesilen


Nadat wij dinsdagmorgen nog wat kozijnen afgedicht hadden en het logeerbed voor Rob klaar stond, zijn we naar Joensuu gereden. Voordat we Rob zouden afhalen moesten we nog wat bouwzaken regelen. We hadden n.l. nog metalen vensterdorpels nodig, verf en andere kleine materialen. Voor de vensterdorpels zijn we naar een aantal bedrijven verwezen maar het is uiteindelijk gelukt, ze worden nu op maat voor ons gemaakt. Ook hebben we wat informatie ingewonnen betreffende de garagedeuren.
Even na 17.00 uur kwam Rob aan met de binnenlandse vlucht uit Helsinki, gauw nog wat boodschappen gehaald en bij thuiskomst heerlijk buiten onder het genot van een hapje en een drankje bij gekletst en het werk door gesproken.

De volgende dag, woensdag, hebben we met z'n drieën een flinke slag gemaakt. Het plafond boven de veranda zit er in en is geverfd. Na de sauna en het eten kon Rob het niet laten om toch nog even met ons vissers- annex zeilbootje aan de slag te gaan. Twee jaar geleden heeft Rob n.l. van ons bootje geprobeerd een "zeewaardig jacht" te maken, helaas is dat toen niet gelukt. 

Nadat hij een materiaal inspectie had gemaakt betreffende het hout wat we nog hebben liggen heeft hij 2 geweldige zwaarden gemaakt en een echt klaproer.

Omdat wij een aantal "Mickey Mouse" gereedschap hebben waaronder een accu schroefboormachine, zijn de mannen donderdagmorgen eerst maar naar Juuka gereden om naar beter gereedschap te kijken. Daarna zijn we begonnen met de omlijsting van de ramen en de deuren waardoor het geheel nu mooi afgewerkt is. Terwijl Harmen 's avonds Steven en Eveline ophaalde heeft Rob de "zeilboot" uit geprobeerd, en jonge, wat zeilt hij mooi.
Rond 22.30 uur kwamen Eveline, Steven en Harmen aan het hebben we met z'n allen heerlijk rond het vuur gezeten en bijgekletst.

Vandaag is er weer lekker geklust maar ook gezeild. Eerst moest er in de garage i.v.m. isolatie het plafond bedekt worden met plastic folie. Rond koffietijd kwamen Eveline en Steven en was het ook lekker gaan waaien dus gingen de mannen gedrieën het water op en zeilden ze voor het vaderland weg.
's Middags hebben we een kleine oprit gemaakt
van beton voor het achterste schuurtje.
Met zelfgemaakte bekisting, betonmolen die er nog stond en het cement wat er ook nog in overvloed was is dat een prachtige plaat geworden.
En wat is het dan gezellig om aan het einde van de dag met elkaar buiten het eten klaar te maken en op te eten

maandag 8 augustus 2016

Wat zijn we trots

Vrijdagmorgen stond Harm alweer op het dak, want één kant was af dus de andere kant moest natuurlijk ook nog.
Het weer zat even niet mee, dus tussen de buien door elke keer weer een stuk verder bedekken met singels. Eerst een stapel singels naar boven brengen, want 1 pak is te zwaar en te onhandig om even op het dak te leggen dus ging het in gedeelten.

Omdat Helen vandaag wat rustiger aan zou doen (wanneer ze teveel druk op haar arm krijgt gaat de wond open en dat moet niet!) heeft zij blauwe bosbessen gezocht. Dit gaat met een soort kambakje en daarmee haal je de besjes zo van de struiken.
Na een goed kilo te hebben gezocht heeft ze ze samen met de besjes die ze eerder had geplukt heerlijke jam van gemaakt. Dus onze wintervoorraad is weer aangevuld.
Tot aan het eind van de middag is Harm bezig geweest, toen de sauna in gegaan en daarna de laatste rijen afgemaakt totdat hij geen nagels meer had om ze vast te maken.
Aan het eind van de avond zaten we heerlijk te genieten van weer een mooie avond met prachtige luchten. Ook werd het fuikje even opgehaald en daar zat zeker wel voor 2 dagen aan vis in, maar ...... die ...... zwemmen alweer vrolijk rond.


Zaterdagmorgen is Harm eerst maar even naar Juuka gereden om nog wat nagels en terrashout te kopen. We hebben vooraan een trapje maar het lijkt ons ook leuk om op de zijkant een verlengde trap te maken.

Daarna gelijk weer het dak op om het karwei af te maken en daarna hebben we de metalen daklijsten op maat gemaakt met de flex (ja, we zijn van alle markten thuis) en bevestigd waardoor het nu één mooi geheel is. Het kost trouwens ook een paar sokken.

Hier eerst maar even een kort verslagje van wat onze hond in de tussen tijd doet wanneer ze weinig aandacht van ons krijgt.
Tijdens het werk met de graafmachine hadden ze voor ons ook twee dode bomen om gedrukt en deze liggen met wortel en al in het wat sompige gedeelte van ons land. Wat is het dan voor een hond en zeker die van ons fijn om hier tussen te kunnen wroeten, te kauwen en zoekend naar wortels, kluiten modder en weet ik niet al wat meer om er mee te spelen en proberen om op één tak te balanceren.Jullie zien op de bijgevoegde collage wel dat ze niet meer helemaal wit is.
Heel fijn dat ze hierna ook nog wel wil zwemmen in het meer zodat ze er weer wat schoner uitziet.

Zondag heeft Harm ondanks dat hij zijn lichaam aardig voelde een rondje hard gelopen.
Daarna hebben we nog wat kleine dingen aan de achterkant van de garage gedaan.
Vandaag hebben we weer een flinke slag gemaakt. De beide zijkanten moesten nog verhoogd worden met twee loglagen zodat het lijkt alsof het doorloopt, daarboven op komt een afwerklijst. Deze afwerklijsten  komen langs elke kant evenals een witte houten daklijst.
Omdat de garage van 90x180 mm loghout is en het bovenstuk wat dunner kom je dit zonder die lijsten te zien. Tevens is het een soort isolatie/beluchtingswijze.
Ons project wordt elke dag mooier en zijn wij er ook heel trots op door te zeggen dat wij hem "bijna" helemaal alleen hebben gebouwd. Natuurlijk heeft Kari onze timmerman de belangrijke zaken zoals het uitmeten, waterpas zetten, de kozijnen en de uitleg gegeven maar elke balk, lat en wat dan ook hebben wij aan mee gewerkt.

Het geheel ziet er al mooi uit. Morgen gaan we Rob een collega van Harm ophalen, die blijft weer een week bij ons en helpt mee met klussen. Op donderdag komen Steven en Eveline en die gaan ook een dag mee helpen met verven, gezellig! Maar we gaan natuurlijk ook leuke gezellige dingen met elkaar doen, en ze zeker wat van het prachtige Finland/Koli laten zien.




donderdag 4 augustus 2016

We werken nog steeds!


 Dinsdagmorgen heel vroeg was Kari weer van de partij, het dakleer kwam er op, fijn want het plastic hield niet alle regen tegen. Grote rollen met dakleer werden bovenop het dak uitgerold en vast genageld. Terwijl Harm de laatste nagels er in sloeg ging Kari verder met het plaatsen van de raamkozijnen.
Tjonge, jonge wat leren wij veel. Heel mooi om te zien dat hij eerst wigjes maakt van houtjes en daarmee dan het kozijn zo waterpas kan stellen voordat het vast geschroefd wordt. Wij hebben ondertussen, Helen op halve kracht, windboard mogen vastzetten. waar achter weer isolatiemateriaal komt. dit alles kom je niet te zien want het geheel wordt nog weer afgedekt met hout.
Omdat Kari ons het één en ander wou uitleggen en hij bijna geen Engels spreekt hebben we onze Finse buurvrouw Eija opgehaald, met haar communiceren wij in het Duits, zij heeft voor ons als tolk gefungeerd.
We begrepen dat woensdag zijn laatste dag bij ons was en dat het isoleren volgens de Finse bouw/wetgeving moesten gebeuren. Dit isoleren is nogal een klus en we hebben afgesproken dit door Kari te laten doen.Hij zal wanneer hij weer tijd heeft zich hierover ontfermen. Ook kan hij voor ons de garagedeuren maken.
Eija vond het ook beter dat Helen van haar de antibiotica ging innemen omdat haar arm nog niet helemaal oké eruitzag.
Nadat Kari weg was gegaan hebben wij nog enkele bouwzaken opgeruimd en afgemaakt. Niet veel later verscheen er een onbekende auto op ons erf waaruit Dhr. Teuvo Kuivalainen stapte. Hij is vertegenwoordiger/architect van Finnlamelli die ook ons huis heeft getekend.

Er was n.l. een foutje in de levering gekomen, de daksingels waren grijs i.p.v. zwart zoals op ons huis. We hebben Eija weer even gevraagd of ze wou komen helpen bij het vertolken. Heel plezierig allemaal, zo krijgen wij nu de bouwtekeningen in het Duits of Engels en wist hij wat er nog ontbrak. Er werd afgesproken dat hij de volgende dag het materiaal zou brengen, fijn deze service want de fabriek is deze week nog gesloten.
We hebben Eija bedankt met een paar flessen La Fattoria Vialla wijn. 's Avonds hebben we heerlijk op de veranda gelezen en genoten van het uitzicht.

Woensdag was het dus Kari zijn laatste dag dat hij ons zou komen helpen dit i.v.m. andere afgesproken werkzaamheden. Terwijl hij nu de deuren ging plaatsen en de ramen met pur dicht maakte hebben wij speciaal vogelboard en andere kleine tijdrovende zaag en timmerwerk afgemaakt. Tegen de middag kwam Teuvo met de juiste bitumensingels en een metalen daklijst.
Kari heeft samen met Harm de eerste rij gelegd en daarna zat het werk erop voor Kari. Na een stuk te hebben gelegd vonden wij het voor vandaag ook genoeg en hebben we de grillplaats aangestoken om daar een heerlijk worstje te grillen. In de avond kregen we weer bezoek van Teuvo omdat hij dacht dat we misschien niet genoeg materiaal hadden bracht hij nog wat extra materiaal tevens had hij voor ons maar ook voor Eija een cadeau mee. Wij kregen 2 prachtige grote sauna handdoeken, wat een service van hem. Gezamenlijk gingen we naar de buren om daar eentje te brengen. Eija vroeg gelijk aan ons waar die heerlijke wijn vandaan kwam en wilde ook wel bestellen. Wordt nog gezellig op de buurt !!
Nadat we weer terug waren in ons huis kleurde de lucht zo bijzonder dat Helen er bijgaande foto van heeft genomen. Prachtig.
Vanaf vandaag doen we het bouwen alleen totdat de volgende hulptroepen komen in de vorm van een collega van Harm nl Rob en nog een stel goede kennissen Steven en Eveline.


Harm is vanmorgen gelijk het dak weer op gedoken en heeft één kant helemaal kunnen bedekken met singels totdat de nagels op waren. Vanmiddag zijn we hiervoor en nog wat andere kleine benodigdheden naar Juuka gereden.
Nu terwijl we dit schrijven regent het flink en gaan we morgen weer verder met de werkzaamheden, die vooral op het dak zullen plaats vinden.