donderdag 28 juli 2016

Vervolg bouw

Dinsdagmorgen stonden we weer voor dag en dauw op. Het heeft zeker wat als je zo vroeg opstaat, je ziet de prachtige zonsopkomst en het water is heerlijk verfrissend. Maar goed we konden vandaag weer heerlijk aan het werk, al liep het allemaal wat anders dan we hadden gepland. Kari de timmerman wilde vandaag lange grote balken plaatsen voor het te bouwen terras Dus het pakket van het terrashout zoeken, nou we konden lang zoeken, die zaten er n.l. niet bij.
Kari vertelde ons iets in het Fins wat we niet helemaal, zeg maar helemaal niet begrepen en reed vervolgens weg.
Nou daar zaten we om kwart over 7 in ons werkkloffie te wachten en elkaar aan te kijken van wat doen we nu. Harm is maar eerst even gaan hardlopen en Helen begon maar met het schilderen van de onderkant van de garage aan de terraskant. Na ongeveer 2,5 uur hoorde we een auto aan komen, het was Kari met een aanhanger vol met terrashout.
Na het frame te hebben gemaakt kwamen de pilaren van het terras er op en konden we verder met de bouw van de laatste lange balken voor de garage. Ondertussen heeft Helen en later Harm ook de garage helemaal geverfd.

Woensdag kwam er nog een hulp bij, moest ook wel want de dakdelen werden erop geplaatst. Dit ging met nogal grof geschut. Eerst werden ze met de graafmachine opgehaald en later werden ze stuk voor stuk ophoog getakeld. Vooral de voor en achterkant kwam zeker erg precies, die moesten gelijk goed neergezet worden. Ja, dan komt het precieze werk, alles goed waterpas te krijgen. Kari is hier erg nauwkeurig in, fijn! Hij is zeker een ouwe rot in het vak (65 jaar), klimt en zit op het dak dat wij soms denken, dit zie je niet bij ons gebeuren zonder helm e.d.
Trouwens wanneer dan zo'n enorme machine bezig is hebben wij natuurlijk wel wat werk voor hem. Zo vond Helen het mooi om de 4 grote stenen op een rij langs het huis te krijgen en wou Harm graag dat er wat bomen omgingen. Ook die bewuste boom die tussen het huis en de garage stond ging nu om. Heerlijk wat hebben we alvast weer een voorraad hout voor de winter!!! En we hadden al zo weinig...!!!
Aan het eind van de middag hadden we afgesproken om naar De Nevalafarm te gaan waar Ulla en Jurkey wonen.
In de meivakantie had Helen contact met hun gehad i.v.m.  het kopen van Finse schapenwol. Na een prachtige rit door de natuur en echt in de middle of nowhere vonden we hun boerderij. Geweldig wat een leuke mensen en dieren. Ze hebben 4 paarden, 3 honden, 2 katten, 1 geit, kippen en niet te vergeten schapen. Deze waren zo mak als een lammetje, ze kwamen naar je toe en lieten zich aaien. Ulla had voor Helen al mooie wol aan de kant gezet (dus die is in haar nopjes!). Jurkey zijn hobby is natuur fotograferen, zoals beren, wolverine en andere dieren. Die beren komen hier nog steeds voor en het schijnt niet eens zover bij ons vandaan te zijn. Prachtige foto's hebben we gezien, maar de mooiste foto vonden wij het noorderlicht boven Koli. Dat was zo betoverend. Het was een gezellige middag en we beloofden om met hun in contact te blijven.
Vanochtend waren we er weer vroeg bij en kregen van Kari een taak voor vandaag n.l. wij mochten het terras leggen. Met z'n tweeën zijn we gaan passen en meten om het terras zo netjes mogelijk te leggen. In totaal is het ongeveer 8 vierkante meter en moet er ook een trapje komen. Samen hebben we het goed gedaan, en ze we erg trots op het eind resultaat . Vooral rond de pilaren moest er met de beitel gewerkt worden wat een compliment van Kari opleverde.
Als laatste mochten we de ramen er verder uit zagen, nou dat was een vervelende klus omdat je ook op de kop moet zagen.
Gelukkig bedachten we ons dat we een elektrische zaag hadden en daarmee was de klus snel klaar.
Morgen wordt het dak er op gezet.
En ja, onze hond Kyla is dikke vriendjes met Kari want van hem krijgt ze lekkere hapjes ven ook zijn auto is veel leuker om van binnen te bekijken dan de onze, vooral wanneer ze wat onweer in de lucht hoorde zat ze snel in zijn auto. Maar als het werk gedaan is staat ze weer met ons in het water of zwemt ze naar haar speeltje. Ja,gelukkig vermaakt zij zich ook goed.
En zo ziet het er tot nu toe uit. Een prachtig groot terras waar 's middags heerlijk de zon op schijnt.

maandag 25 juli 2016

We zijn los!

Vrijdagmorgen dus geen bouwvakkers rondom ons huis en hebben we na onze gebruikelijke ochtend duik beide een rondje hardgelopen. Ook na het rondje lopen is het heerlijk afkoelen in het water. We nemen zeker elke dag wel even een duik in het meer wat een heerlijke temperatuur heeft, de bovenlaag is 20 graden.
We konden het toch niet laten op bezig te gaan.
Vlak bij de garage staan 3 bomen die eerder een gevaar vormen dan functie hebben en deze konden maar beter omgezaagd worden. Met twee bomen hadden we geen probleem, oké het was wel een punt om ze zo om te krijgen dat ze niets raakten maar dat ging goed.
De derde boom is een enorme en met deze hebben we zeker wat hulp nodig van Kari. Wanneer je twee bomen omhaalt moeten ze natuurlijk ook verwerkt worden, stukken zagen op ongeveer 30 cm en daarna kloven.
Met het kloven is Harm zaterdag aan de slag gegaan en ondertussen was Helen bezig met het opbranden van oud struikgewas en takken.
Zondag heeft Harmen een lange duurloop van 20 km gedaan en daarna hebben we heerlijk van het mooie weer genoten, Helen in de zon op het strand spinnen op haar reisspinnenwiel en Harm lekker lezen. We kregen rond het middaguur visite van Seppo (aannemer) en zijn vrouw Minna. Helen had voor haar kaarde-kammen meegenomen  omdat die in Finland niet te zijn. We hebben gezellig gezeten, bouw technische zaken besproken en kregen tevens de tekeningen hoe we het hout moeten gaan stapelen.

De avonden vullen we met lezen, turen naar een dobber of lekker genieten van het mooie uitzicht en niet te vergeten om de dag gaan we lekker in de sauna.

Maandag we zijn begonnen!
We waren al om 06.30 wakker en na de ochtend duik waren wij er klaar voor. Eerst de diverse pakketten uitpakken en even na 7 uur kwam Kari. Nadat er eerst een beschermlaag op de betonblokken werd gelegd konden we uit de tekening halen welke balken er op moesten liggen. Alle balken zijn voorzien van een letter en een nummer die weer corresponderen met de plek waar ze komen te liggen. Op zich  niet zo'n moeilijke puzzel ware het niet dat de balken over verschillende pakketten lagen en het dus steeds zoeken was geblazen waar ze lagen. Maar als je dan een beetje weet waar ze liggen gaat het snel.
Wat het meeste tijd nam waren de koppellatjes. Na elke tweede balk en/of volgende laag werden er houtjes door de balken geslagen zodat ze stevig met elkaar verbonden worden.
We hebben heel wat balken mogen tillen, op hun plaats leggen en Harm heeft heel wat latjes door balken mogen timmeren. Het werd steeds wat moeilijker om de volgende balk er weer op te krijgen hoe hoger we kwamen. De krukjes en op het laatst werd ook de trap er bij gehaald. Kari moest om half 2 weg en het begon te onweren dus hebben we alles onder zeil gelegd en zijn we gestopt op laag 12.
Morgen gaan we verder, ook de grote boom gaat morgen om.
Nadat Kari weg was en het weer toch wel meeviel hebben wij alle nummers, die met nietjes vast zaten, verwijderd. Daarna was het voor ons ook mooi geweest, want poeh poeh het was erg warm (het bleef af en toe donderen), benauwd en dus behoorlijk zweterig. We zijn zelfs onder de baas zijn tijd even het meer in gedoken om af te koelen. Het is geweldig om op deze manier mee te helpen om je eigen garage/atelier te bouwen.

donderdag 21 juli 2016

De basis is klaar!

We hebben "weekend", de afgelopen dagen stonden we elke dag vroeg op omdat de bouwvakkers er even voor 7 uur al waren en ja dan kan je natuurlijk echt niet op bed blijven liggen. Zelf kunnen we nog niet echt met de bouw aan de slag, máár we hebben natuurlijk wel onze eigen klusjes! Zo zijn we met de grastrimmer bezig om een stuk riet/gras te trimmen.
Dinsdag hebben we eerst eens in het fuikje gekeken die Harm maandag uit had gezet en ... er zaten wel 4 kleine ahvennetjes is, dus nog even laten zitten zodat er wat groters in kan komen.
Vanwege de harde wind hebben we de fuik tot nu toe nog niet aan wal kunnen slepen.
Met de bouw was het dinsdag een zand dag, in de bekisting kwam eerst een laag grofzand wat daarna werd aan getrild en daarna kwam er een laag fijn zand dat ook weer werd aan getrild. Daarna kwamen er enkele lagen isolatiemateriaal (piepschuim) op en als afsluiting kwam het frame van betongaas te liggen op staandertjes. Ondertussen hadden we van Marja bericht gekregen dat de schoorsteenveger bij haar was. Die komt om de 3 jaar de schoorstenen bij hun vegen.
Bij ons is dat tot nu toe nog niet gedaan, dus kwam deze man ook bij ons, het gaat trouwens wel een beetjes anders dan bij in Nederland. Deze schoorsteenveger heeft gelijk een zuiger bij zich die van boven af alles gelijk opzuigt en wegblaast. Later ging hij ook nog via de kachels alles schoonmaken, in ieder geval kunnen we weer volop veilig stoken.
Het was een prachtige avond om lekker buiten te koken dus de grillplaats werd aangestoken om hierop onze maaltijd klaar te maken.
Woensdagochtend waren de werklui nog vroeger en we begrepen al gauw waarom, want even later kwam er een betonwagen aan die het beton ging storten. Er bleef beton over en werd ons gevraagd of wij er nog iets mee wilden doen c.q. maken want het zou binnen een uur hard worden. (Kari, die ook bij ons werkte tijdens de bouw van de sauna had toen natuurlijk gezien dat wij alles konden gebruiken.) Ach en dan bedenk je gauw even wat, dus ligt er nu een betonvloertje in ons eerst gemaakte schuurtje en een laagje ligt er op de plek waar de huisvuilcontainer staat.
Omdat het erg warm was moesten we van Kari het beton af en toe nat maken anders zou het te snel drogen en kunnen gaan barsten.
Nadat we heerlijk aan het eind van de dag in de sauna zijn geweest konden we daarna nog even naar Hattusaaren Rantamajat lopen om naar een huisje voor Steven en Eveline te kijken. Zij komen ons tegelijk met Rob bezoeken.
Onderweg kwamen we buren tegen, waarmee we tijdens onze meivakantie hadden kennisgemaakt, en die nodigden ons uit om hun eigen ontworpen huis te bekijken. Zij zijn ook van plan er nog een garage bij te bouwen en indien mogelijk hun saunahuisje te vergroten.
Hun huis is op de traditionele Finse manier gebouwd, n.l. boomstam op boomstam. Hun ligging is ook erg mooi met dit verschil wij hebben vooral in de ochtend en middag de zon, zij hebben die op middag en avond. Het was leuk om even bij andere binnen te mogen kijken en eventueel ideeën op te doen.
Je merkt wel dat de Finnen qua inrichting het vrij sober hebben met alleen het hoogst noodzakelijke.
Wij vinden het leuk om er ook wat sfeer in te brengen met diverse accessoires.
Van Rantamajat horen we nog of en welk huisje er beschikbaar is.
Vandaag (donderdag) was het de drainage dag en hoe toepasselijk het weer was er ook naar, druilerig.
Omdat wij niets nuttigs konden doen zijn wij voor de wekelijkse boodschappen naar Joensuu gereden om daar gelijk ook maar de verf te halen en .......zijn wij geslaagd met een buitentoilet. Maar voordat we van het eiland afreden kregen we nog een prachtige jonge reebok te zien die warempel gewoon bleef staan en nog even naar de auto toeliep tot dat hij Kyla hoorde blaffen en vervolgens verdween in het bos. Prachtig!
Het is wel geweldig, alle spullen inclusief de toilet paste in onze auto. Bij thuiskomst waren de mannen bezig om de pakketten van Finnlamelli bij de garage neer te leggen zodat we maandag los kunnen.


We hadden namelijk via Minna gehoord dat Kari zijn moeder van 84 is overleden en dat de begrafenis dit weekend is. We hebben hem sterkte toegewenst.

Dus vandaar dat we nu al weekend hebben...heerlijk eindelijk uitslapen.



maandag 18 juli 2016

Start nieuw project

Vrijdagavond zijn we weer vertrokken richting ons huis in Finland, rond 22.30  uur kwamen we op Helsinki aan. Marja onze Finse kennis zou een halfuurtje na ons aankomen maar haar vlucht had wat vertraging en werd het tegen 24.00 uur dat we elkaar op het vliegveld zagen. We zijn gelijk die avond door gereden naar het andere huis van de Familie Hokkanen in Pertunmaa, daar kwamen we rond 02.00 uur aan. Na een korte nacht en een goed ontbijt zijn we met ons drieën en twee honden verder gereden richting Koli. Onderweg hebben we een heerlijke high tea genomen in een oude verbouwde boerderij, erg gezellig. Lekkere verse thee en lemoncurd meegenomen.
's Middags tegen half 5 waren we bij ons huisje. Het zag er allemaal heel groen en weelderig uit vergeleken na de meivakantie. Ook waren ze waren al druk aan de slag geweest met het klaar maken van de grond voor ons nieuw te bouwen project n.l. een garage annex atelier. De contouren waarop straks de garage wordt gebouwd stonden al in het beton en verder op de weg lag het hele pakket hout van Finnlamelli.
We hebben gelijk 's avonds wat gras en onkruid weggehaald en natuurlijk niet te vergeten een hengeltje uit gegooid.
Zondag nadat Harm eerst had hardgelopen hebben we verder opgeruimd. In het bronhuisje zat een kleine wespenkolonie, deze hebben we heel voorzichtig eruit gehaald en naar het bos gebracht. Omdat ze voor de garage weer een paar bomen hadden neergehaald lagen al er behoorlijk wat takken te wachten totdat ze afgevoerd werden naar het bos.
We hebben zo onze motto we krijgen wat van de natuur en we geven ook weer terug in de natuur.Wat dus inhoudt dat alle takken en andere struiken in het bos wat aan de andere kant van de weg ligt wordt gebracht. Omdat het af en toe regende en dan weer de zon scheen kregen we een prachtig natuurverschijnsel te zien. Je kon door de regenboog naar het eiland kijken, prachtig.
Aan het eind van de middag zijn we heerlijk weer in de sauna geweest daar waren we wel aan toe.
Vanochtend, maandag werden we al om 07.00 uur gewekt doordat Kari de timmerman en nog een ander koppel kwamen werken. De laatste cementblokken werden op de fundering gemetseld en werd er een laag steentjes in de bak gebracht. Hierop komt dan betongaas, isolatiemateriaal en wordt er als laatste beton gestort.
Omdat we hierbij nog niet konden helpen zijn wij de tuin maar weer in gedoken. Het rietgras tussen de stenen staat heel hoog en ook mochten er nog stammetjes gezaagd en gekloofd worden. Ja,hoor we zitten natuurlijk ook weer eens in het hout. Maar na zo'n dagje buiten in de natuur bezig zijn is het heerlijk om dan weer in de sauna te gaan en daarna in de relax stand. Jullie lezen het wel we vermaken ons weer prima.
Rond half 3 gingen Kari en zijn helpers weg en zag de fundering er zo uit.