dinsdag 29 december 2015

We blijven genieten.

De winter begint er hier nu wel op te lijken, met de dag wordt het kouder, zo is het vandaag niet warmer dan -12 graden geweest.
Zoals we al schreven hadden we een uitnodiging om tweede Kerstdag bij Maria en Pekka te komen lunchen. Maar daar vooraf gaande was het eerst weer tijd voor Harm om nu een wat langere duurloop te lopen n.l. 16 km, dit keer zonder Helen. Het werden al wat barre omstandigheden, een harde wind en er viel sneeuw. Maar ja, wij willen een witte Kerst. Tegen enen zijn we naar Maria en Pekka gereden, zij hebben een huisje in Loma-Koli, vlakbij waar wij tijdens de bouw van ons huisje een appartement hadden gehuurd. Het zijn huizen die door de firma Honka zijn gebouwd voor hun werknemers om deze dan als vakantiehuis te kunnen huren, een aantal jaren gelden werden ze te koop aangeboden. Het zijn traditionele huizen van dik rond log hout. Leuk om deze ook van binnen te kunnen bekijken.
Maria had ook voor een echte Finse kerstlunch gezorgd, waarbij o.a. de ham, pruimen, doperwten, en brood niet ontbraken. We hebben gezellig gekletst over van alles en nog wat, leuke en spontane mensen die het en ook wij op prijs stelden dat we contact blijven houden.

De volgende morgen zagen we dat het 's nachts flink had gevroren waarbij het meer nog wel open was, maar langs de kant van het meer zag je hoe het water was bevroren op de stenen en aan diverse rietsprietjes. Een prachtig gezicht en leverde dus ook hele mooie foto's op. Na het hardloop rondje van ons beiden (Harm weer als personal trainer) hebben we er een heerlijk thuisdagje van gemaakt. Lekker breien, lezen, muziekje erbij en kacheltje aan, ach wie je doet je wat.
Maandag lag over het meer al een laagje ijs, maar ja zoals het spreekwoord  zegt, "je kan niet over één nacht ijs", geld die regel ook voor hier. Het was nog niet vertrouwd om er op te gaan staan. Natuurlijk wel even geprobeerd..!!
We moesten een paar kleine boodschappen halen en hiervoor zijn we naar Juuka gereden. Op de terugweg hebben onze brievenbus geleegd. We vinden het altijd erg leuk dat zoveel mensen er gehoor aan hebben gegeven om hun kaarten naar ons adres hier te sturen. Bij thuiskomst gelijk de sauna opgestookt. Jullie lezen het wel wij vullen onze dagen wel heel relaxed.
De temperatuur zakt elke dag verder naar beneden, zodat je nu  al op het ijs kan lopen. Kyla heeft het vanochtend gelijk uitgeprobeerd en konden wij uiteraard niet achter blijven. Je hoort af en toe het ijs geluid maken, kloink,kloink  dat gaat dan het hele meer over.

Vandaag was het tevens een wasdag, hiervoor hebben we een miniwasmachine waarbij jezelf het water erin doet en de wasmachine draait 15 min. heen en weer. Daarna zelf uitspoelen en gelukkig heeft het ook een minicentrifuge zodat je de was niet kletsnat hoeft op te hangen. Dit wassen neemt wel even wat tijd omdat je steeds zelf de handelingen tussendoor moet doen (spoelen etc.), maar ach we hebben vakantie en hoeven nergens heen. Terwijl we de kachel in de sauna opstoken droogt de was supersnel.
Vanmiddag nog een heerlijke wandeling richting onze brievenbus gemaakt bij -12 en als je dan thuis komt is het genieten van een glühwein of warme chocolademelk. Omdat we de serie "the fall" al helemaal gezien hebben kijken we nu hoe toepasselijk, de serie uit Zweden n.l. Wallander.






vrijdag 25 december 2015

Hyvää Joulua - Fijne kerstdagen

Dinsdagmorgen zijn we voor het ontbijt eerst even gaan hardlopen, Helen is net weer een beetje begonnen en heeft dus haar personal trainer bij zich. Die nadat hij met haar had gelopen natuurlijk ook zijn eigen ronde van een uur ging maken. Harm gaat begin januari mee doen aan de halve marathon van Egmond. Na het ontbijt zijn we rondom het huis gaan klussen. Van de sneeuw en ijs was ondertussen niet veel meer te zien en konden we alles even goed checken, bijv. de afvoer, de septitanken etc. Ook Kyla dacht de ze nu wel kon zwemmen en probeerde op de ijsschotsen te staan om het ijs te pakken. Volgens ons merkt ze niet veel van het koude water want ze was er niet weg te krijgen. 's Middags is Helen creatief bezig geweest met o.a. het maken van een kerstboom van vilt en een steen.
Natuurlijk werd in de middag ook de sauna weer lekker opgestookt en nadat we hier gebruik van hebben gemaakt gaf het een lekkere tv avond waarbij we nu de serie The Fall zien.

Woensdag begon het te sneeuwen en hebben wij onze kersttraditie uitgevoerd, n.l. kerstkoekjes bakken. Na enkele uren van kneden, bakken en proeven hadden we de volgende koekjes klaar: Fryske dumkes, chocodaalders, walnoot-rotsjes en allerhande. Ondertussen sneeuwde het flink door en toen we rond half 4 naar Martti (past op ons huis) gingen lag er al bijna 10 cm. We hadden o.a. enkele kleine kerstcadeautjes mee voor de kinderen, Martti en Tarja. Bij hun even gezellig gezeten en wat bleek, Joulupukki had bij hun wat voor ons gebracht. Terug gekomen mochten we eerst wel even sneeuw ruimen. De wind staat op ons huisje dus de sneeuw lag tegen de voordeur omhoog, het was weer een mooi gezicht. Was de dag ervoor nog alles groen, nu zag je geen groen takje mee maar was alles zwaar beladen door de sneeuw.

Donderdagmorgen was het eerst weer tijd voor ons rondje hardlopen maar wilden we ook op tijd naar Koli gaan omdat om 12.00 uur een buiten kerkdienst op Akka-koli werd gehouden. (We staan meestal niet voor 09.00 uur op, het is nl. daarvoor nog donker). Toen we tegen 12.00 uur aankwamen was het al behoorlijk druk op de berg, met elkaar geluisterd naar de preek, gezongen en Hyvää Joulua  gewenst.

We raakten aan de praat met een Fins koppel en besloten  samen koffie te gaan drinken in het Sokoshotel. Hij, Pekka, is een gepensioneerd journalist en zij, Maria, was werkzaam in de reiswereld. We hebben erg gezellig met hun gepraat over de Finse kersttraditie zoals de grote hammen die dan gegeten worden en andere wetenswaardigheden. Natuurlijk waren ze ook erg benieuwd hoe wij in Koli verzeild zijn geraakt. We vinden het altijd erg leuk om dit avontuur aan andere mensen  te vertellen. We vonden het zo leuk, dat je tijdens een Finse kerkdienst in gesprek komt, met deze mensen dat we ze hebben uitgenodigd voor een kopje koffie bij ons thuis. Natuurlijk hebben we aan het eind van de middag de sauna weer aangedaan en konden we heerlijk buiten eten. Lekkere gegrilde Finse worstjes, de temp. was net boven nul dus dat was prima vol te houden.

Vandaag hebben we een heerlijk kerstontbijt gemaakt en kwamen rond de klok van 11.30 uur Pekka en Maria het erf op rijden. Ze keken hun ogen uit hoe mooi ons huisje is, ze waren erg onder de indruk, vooral hoe praktisch we elke kleine ruimte hebben besteed. Ook de creativiteit van Helen vonden ze erg mooi. We hadden een lekkere Nederlandse kwarktaart gemaakt met Finse blauwe bosbessen uit eigen tuin. We hebben gezellig over van alles en nog wat zitten te praten, echt leuk. Toen ze weggingen kregen we de uitnodiging om 2e kerstdag bij hun op visite te komen om te lunchen, op deze manier komen wij de kerstdagen wel door en houden we er weer leuke contacten aan over.

maandag 21 december 2015

Reizen naar de winter?

Vrijdagmiddag zijn we weer richting Finland/Koli vertrokken, eerst met de trein vanuit Heerenveen naar Schiphol om daarna op het vliegtuig te stappen dat ons naar Helsinki bracht. Het was maar goed dat we een uur eerder richting Schiphol zijn gegaan want het inboeken van Kyla nam deze keer erg veel tijd, bijna een uur! Na een vlucht van 2,5 uur kwamen we rond middernacht op Helsinki aan. Nadat we onze bagage en een hele blije Kyla hadden, hebben we een rustig plekje opgezocht om bij te komen en de nacht door te brengen. We zijn dus op de luchthaven van Helsinki gebleven.
Vervolgens hebben we om 06.15 uur de trein naar Tikkurila genomen en daar rond 07.30 uur op de sneltrein gestapt die ons naar Joensuu zou brengen. Omdat je met een hond reist heb je vaste zitplaatsen (kan je van te voren uitkiezen). We waren niet de enige die met een dier (hond of kat) reisden want toen we in onze wagon stapten zaten er al 5 honden en een kat. Dit was natuurlijk eerst een gezellige boel, de honden wilden graag aan elkaar vertellen waar de reis heen ging. Na een reis van 4,5 uur  en verschillende mooie landschappen met en zonder sneeuw te hebben gezien kwamen we tegen 12.00 uur in Joensuu aan.
Voor het laatste stuk hebben we een taxi genomen zodat we tegen 13.30 uur in ons huisje aankwamen, moe maar wel fijn om weer hier te zijn. Er lag wat sneeuw maar niet echt om te gaan langlaufen. Nadat we alles uitgepakt hadden en wat gegeten waren we zo moe dat we tegen 18.00 uur al op bed lagen.
De volgende morgen na bijna 14 uur te hebben geslapen regende het en zag je de sneeuw heel langzaam verdwijnen.
Na het ontbijt heeft Harm eerst de spijkerbanden om de auto gelegd, vanaf 1 december is men hier verplicht om met spikes te rijden. Daarna heeft hij een prachtige kerstboom van wel 3,5 meter uit het bos gehaald, natuurlijk ook even bij de brievenbus gestopt, en ja...hoor een flinke stapel kerstkaarten van vrienden/kennissen en familie. Ondertussen bracht Helen het huis in kerstsfeer.
Samen hebben we de boom versierd en buiten kerstverlichting aangebracht, daarna was het houtjes kappen en werd de sauna weer lekker opgestookt. Het afkoelen na een saunagang was wel heel bijzonder, sta je in het water terwijl de ijsschotsen rond je enkels drijven. Brrr.
 's Middags begint de schemering hier rond half 3 in te vallen en is het om 3 uur donker (Nederlandse tijd 2 uur). 
Vanochtend was er niet veel meer van de sneeuw te zien en regende het.
                                   

Vandaag zijn we naar Joensuu de grote stad geweest om voor de komende tijd boodschappen in te slaan, hiermee ben je al gauw een uurtje of 5 kwijt. Omdat je hier flinke stukken vlees inkoopt moesten die in porties gesneden worden en dan in het vriesvak. Nu zitten we heerlijk in de relax modus, houtkachel aan, kerstmuziek, en.... een heerlijk eigen gemaakt advocaatje. Genieten!!!!