maandag 10 augustus 2015

Uitstapjes

Veel mensen die van ons horen dat we een huisje in Finland hebben vragen gelijk of je bij ons ook het Noorderlicht kan zien. Wij hebben het zelf hier nog niet gezien, maar bij navragen blijkt dat je ook hier dat prachtige schouwspel moet kunnen zien. Nu blijkt er een app te zijn die aangeeft wanneer en waar het zichtbaar is. Na installatie op één van onze telefoons bleek dat afgelopen vrijdagavond tussen 23.00 - 02.00 uur en later er kans was om Aurora Borealis ook boven onze horizon te zien verschijnen.
Deze kans wilden wij niet laten lopen, dus boot klaargemaakt, een flesje lekkere dessertwijn mee, wat lekkers en warme plaids. Zo zijn wij rond 22.30 uur richting een onbewoond eilandje in het meer gaan roeien zodat we aan alle kanten goed konden kijken. Het was een mooie avond, de zon ging onder, een prachtige rode maan kwam op, het hapje en drankje smaakte goed en we zaten heerlijk onder onze plaids te wachten...., te wachten....., te wachten tot we tegen 02.00 zeiden dat het wel mooi geweest was. Weer naar de app gekeken en het bleek dat de activiteit verminderd was, ach misschien een volgende keer wel geluk.
Zaterdag nadat we heerlijk hadden uitgeslapen heeft Harm zijn eerste lange duurloop van 20 km gedaan, hij traint namelijk voor de Marathon van Terschelling in november. Ondertussen is Helen weer opzoek gegaan naar de blauwe bosbessen omdat ze graag jam wil maken. Voor zaterdagavond was er een onweerswaarschuwing, wij hebben het niet gehad, maar de luchten die we te zien kregen waren erg mooi.
Afgelopen zondag hebben we een prachtige wandeling door een stukje van het Nationaal Park van Koli gedaan. Afgelopen zomer hadden we ook een stuk gelopen en nu wilden we een andere route maken.
We waren lekker vroeg op pad gegaan en het was uitstekend wandelweer, zon en wind.
Het pad leidde ons al gauw over geiten paadjes van boomwortels en rotsen. Het had de dag ervoor geregend dus het was erg oppassen geblazen, je gleed gemakkelijk uit op de gladde stenen. Ook waren er heel wat paadjes waar we doorheen moesten waden omdat die vol met water stonden
Maar het was weer prachtig, mooie uitzichten en een geweldige natuur. We hebben ook heel veel verschillende soorten paddenstoelen gezien. Na 15 km en 3,5 uur gewandeld te hebben zijn we met een welverdiende ijsco naar huis gegaan.

Vanochtend werd Helen vroeg wakker en heeft om 05.00 Finse tijd deze mooie opkomende zon gefotografeerd. Het beloofde weer een mooie dag te worden daarom hebben we al vroeg de boot ingepakt met koffie en andere versnaperingen en zijn we gaan roeien richting de overkant.

Zo op het gezicht lijkt dat niet ver, maar wanneer je roeit blijkt het toch nog wel wat verder te liggen dan gedacht, dus halverwege zijn we gestopt. Ons uitzicht is een klein onbewoond eilandje en daar hebben we heerlijk gelegen en koffie gedronken. Leuk om je huisje dus vanaf de andere kant te zien.
Vanmiddag heeft Helen haar jam kunnen maken en is Harm weer met zijn de jachtstudie bezig geweest. Jullie begrijpen het wel we genieten, trouwens wij niet alleen.
Kyla heeft ook weer de tijd van haar leven, wanneer je kan pootje baden, met stenen sjouwen, spelen met je frisbee of af en toe een beetje kan zwemmen dan heb je het als hond nog niet zo slecht.

donderdag 6 augustus 2015

Rustige dagen ... vervolg

Nou, ja het werd ook wel eens tijd dat we ons blog weer even up to date moesten maken zagen we.
Afgelopen vrijdag hebben we voor het laatst geschreven,  gister zeiden we nog tegen elkaar, we moeten ook niet schrijven om het schrijven. Maar onze trouwe lezers en volgers rekenen erop dat we om de 4 à 5 dagen wat van ons laten "horen". We moeten ook eerlijk zijn, het is net of hebben we vakantie gehad de afgelopen dagen. Rondom het huis hebben we niets gedaan.
Natuurlijk doen we wel onze vaste bezigheden. Harm gaat nog steeds om de dag 12 km hardlopen, Helen is behoorlijk bezig geweest om prachtige muisjes te haken voor het nieuwe schooljaar. Ach, we bakken zo nu en dan lekkere muffins of Friese dûmke's. Regelmatig bezoek aan de sauna natuurlijk, jullie lezen het wel, alledaagse dingen.
Maandagmiddag zijn we op bezoek geweest bij Martti en zijn familie, Martti past op het huis wanneer wij er niet zijn. De kinderen zagen er al naar uit dat wij kwamen en dit keer kon ook Kyla mee, hun hond hebben ze net moeten laten inslapen, heel sneu. Wij hebben weer even bij  kunnen praten en de kinderen vonden het leuk om met Kyla te gaan frisbeeën. Ook afgesproken dat ze natuurlijk bij ons op visite kunnen komen.
Dinsdagavond zagen we nog hoe vroeger en hier dus nou ook nog, hout via het water vervoerd wordt. Door middel van een kleine sleepboot (klonk als een stoomboot) waarachter met een lengte van wel bijna tweehonderd meter bomen getrokken werd.


Gister was het een prachtige zonnige dag, we stonden daardoor ook al vroeg op. Eerst een lekkere frisse ochtend duik genomen en blauwe besjes gezocht maar daarna hebben we een heerlijke luier-dag gehad, totdat Kyla heel raar begon te doen.

Ze was de hele tijd heerlijk in het water aan het spelen en toen we naar een andere plek verhuisde om daar verder in de zon te gaan liggen kwam ze bij ons. Nog geen 2 minuten  later begon het, ze werd helemaal raar, begon over de grond te rollen, overgeven, water poepen, liggen rollebollen, trillen, weer verstoppen en maar weer wrijven met haar hoofd over de grond. Dan dronk ze weer heel veel water en daarna weer braken. We zagen dat ze knap van slag was, maar waarvan??? Volgens ons is ze heel erg gestoken door neven of heeft ze een bepaald insect doorgeslikt, dus allergische reactie? Het leek allemaal echt vervelend, na een half uur aanzien toch geprobeerd contact met een dierenarts te krijgen maar we kregen steeds een voicemail. Dus maar natte doek om haar heen en rustig (!) afwachten. Weer na een half uur werd ze rustig en sliep ze. Het zakte gelukkig allemaal af en na weer een uur heeft ze een hondenkoekje willen eten.
Vandaag dus maar even heel rustig met haar gedaan al stond ze vanochtend al weer bij het water te blaffen om te gaan spelen ondanks dat het niet zo mooi weer was. Maar goed wij als baasjes waren er zelf ook even mee aan en er spookte van alles door ons hoofd.
Gisteravond kwamen Seppo (aannemer) en zijn vrouw nog bij ons eten. We wilden tegelijk alles van de garage goed doorspreken omdat dat een nieuw project voor volgend jaar wordt. Het was al met al (ondanks de vervelende gebeurtenis van de middag) gezellig en hebben we een goed gevoel over hoe en wat m.b.t. de garage.
Vandaag dus rustig aan gedaan, even naar Juuka geweest, gelijk gekeken waar de dierenarts zich heeft gevestigd en voor de laatste week wat boodschappen gehaald.