donderdag 31 juli 2014

Räsävaara fietstocht en . . . .

Voor  maandag stond er een fiets-toertocht op de planning van ong. 45 km. Het eerste stuk van de tocht ging over onverharde wegen richting Koli. Het volgende stuk ging over het nieuwe geasfalteerde fietspad. Voor het laatste stuk moesten we nog wel even flink op onze tanden bijten want de onverharde weg naar de uitkijktoren Räsävaara was nog wel een flinke klim. Op deze kleine berg Räsävaara staat een houten uitkijkpost waarbij je een geweldig uitzicht hebt over het gebied van Koli en het Nationaal Park.  Zoals jullie op de foto wel zien, zagen we dat er flinke donkere wolken aan kwamen. Even later begon het ook flink te regenen en onweren, dus dat werd snel wat foto's maken en weer op de fiets. In Koli konden we mooi even schuilen.

Ondertussen was Helen bezig met het schuren van de tuinset. De bovenlaag was grijs gebeitst, maar doordat de set in weer en wind buiten staat vonden we het beter om de bovenlaag in dezelfde verf te zetten als het huis. Ondertussen had het hier ook even kort maar hevig geregend. De mannen kwamen even later moe maar voldaan thuis. 
Dinsdag zouden we weer gaan klussen dus, terwijl de Jogchum en Harmen aan het boodschappen halen waren ging Helen aan de slag met het dak van het waterhuisje. We hadden van het thuisfront opmerkingen gekregen dat dat nog niet gedaan was, (ja, ja die goede oplettende ouders). Afgelopen voorjaar was er een boom half op gevallen en had in zijn val een stuk van het dakje meegenomen. Dus met wat hout en zaagwerk werd het weer gerepareerd. Nadat H. en J. thuis gekomen waren (met wat lekkers voor bij de koffie) Heerlijk, al is eigen gemaakt ook lekker.
Zijn we verder gegaan met: Jogchum verven - volgende deel van de overkapping, Helen en Harmen met het laatste stukje van het waterhuisje en natuurlijk mocht de tuinset weer geverfd worden en kon Harmen weer verder met het hout. Het weer was wisselvallig, af en toe onweerde het, waren er dikke buien en daarna scheen de zon weer volop. 's Avonds hebben we lekker op de veranda naar de prachtige luchten gekeken en gelezen.

Woensdagmorgen ging om half 5 weer de wekker, Jogchum moest de trein van 6.17 halen in Joensuu (net als een week geleden bij Rob) om daarna in Lappeenranta op het vliegtuig naar huis te stappen. Harmen heeft Jogchum naar Joensuu gebracht en is daarna nog even terug in bed gegaan. Het was nog  ook wel erg vroeg.
Wij zijn verder gegaan met schilderen, totdat de verf op was en wij nog heel vlug naar Juuka zijn geweest om daar bij de K Rauta (bouwmarkt) verf te halen. Het leuke bij deze bouwmarkt is dat ze ons nu al zo goed kennen dat wij zelfs korting krijgen, leuk hé.
Vandaag was het weer een verfdag, maar . . we hebben alles nu in de verf. Alle overkappingen zijn nu twee keer geverfd, alle witte daklijsten zijn ook nu twee keer in de verf gezet. Het was nog wel een klus om in al die rare hoekjes met de kwast te komen maar we zijn er nu voor heel wat jaartjes af. 

Ook het tafeltje wat bij het bankje hoort is nu klaar en waar we nu na al dat verven heerlijk op      kunnen bijkomen. De vakantie kan beginnen !! O Ja we vergeten bijna Kyla, die moest zich de afgelopen dagen maar een beetje zelf vermaken, had dus een stranddagje.
Maar af en toe vonden we wat tijd om voor haar de frisbee in het water te gooien, gelukkig vond zij het uitzicht ook erg mooi en geniet ze op haar manier.


zondag 27 juli 2014

Verven en bakken

Na een avond waarbij we hebben genoten van een prachtige lucht en bijpassende zonsondergang heeft er de volgende ochtend eerst een verhuizing plaats gevonden op de minicamping. Het tentje stond 's ochtends vroeg al in de volle zon dus Jogchum kon er wel uit zwemmen. Gelukkig was er op de minicamping genoeg plek om de tent te verplaatsen, deze heeft nu een plekje achter ons huis, waar 's morgens eerst nog wat schaduw is.
Na eerst wat rustig aan gedaan te hebben zijn we weer met diverse werkzaamheden aan de slag gegaan. Jogchum houdt van schilderen en daar hadden wij gelukkig wel wat werk voor. Onder de kap van het huis was nog maar 1 keer geschilderd en moest nog een keer gedaan worden. Jogchum is vrijdag vast met de zijkant begonnen en Harm hoe kan het ook anders was weer actief als een echte  Friese houtsjouwer.


Helen heeft de bank nogmaals geschuurd en voor de tweede keer in de grijze verf gezet, van splinters in de billen is nu geen sprake meer.
Tot nu toe zijn alle dagen behoorlijk warm, de temperaturen lopen hier ook richting 30 graden en hoger. Dus nemen we geregeld even een frisse duik in het water, al loopt ook de water temperatuur aardig op.
's Avonds koken we buiten bij de grillplaats en lezen, vissen of genieten van het uitzicht. Vrijdagmiddag zijn we bij Martti en Tarja langs geweest, nadat we koffie hadden gedronken en bijgekletst hebben we de grote ladder van hun meegenomen omdat we anders niet in de nok van ons huis kunnen komen voor het schilderen.
Zaterdag zijn we eerst weer naar Juuka gereden om onze proviand weer aan te vullen en nog  langs de bouwmarkt voor nog wat verf.
Daarna werd er weer geverfd, gesjouwd, geschuurd, blauwe besjes geplukt en gezwommen kortom onze dagelijkse bezigheden.








Harmen en Jogchum hebben vanmorgen eerst weer even hun trainingskilometers gemaakt. Want ja, we moeten natuurlijk ook op het loopgebied wel een beetje op conditie blijven.Voor zondagmiddag hadden we een uitnodiging bij de familie van Eeva-Liisa, hun möki (huis) bestaat
dan 30 jaar en dat werd feestelijk gevierd.

Bakkerij H2 ging aan de slag, nadat de cake klaar was gingen onze favoriete: de mosterd broodjes de oven in. We vinden het erg leuk om eigengemaakte spullen mee te nemen als we op visite gaan. Helen had nog een hart gemaakt en daar deden we een paar broodjes bij. Jogchum is lekker gaan lopen in het Nationaal Park en wij werden met champagne ontvangen, en hebben weer prachtige mooie contacten gelegd met mensen die ons met van alles en nog wat kunnen assisteren. Echt een waardevol bezoek.

donderdag 24 juli 2014

Nog niet moe en mini-camping H2

Na een goede nacht kwamen we maandag toch wel wat stijfjes, en met hier en daar wat pijntjes van bed, maar dat deed ons niet stilzitten. We hadden n.l. nog wat "kleine" Finse traditionele klusideetjes zoals een bankje maken van resthout en een rugsteun voor bij het het bed, ja en . . maandag natuurlijk wasdag.
Dus met z'n allen zijn we weer aan de slag gegaan. Nadat het houthok klaar was (hebben ze zondagavond ook nog aangewerkt!) hebben Rob en Harmen samen een erg leuke bank in elkaar getimmerd. Oké er moet hier en daar nog wel wat geschuurd worden anders krijg je gratis splinters in je billen, maar dat komt nog wel. Ja en dan mag Helen samen met Kyla er even op poseren
 ( is het geen plaatje )


Hierna is Rob bezig gegaan met de hoofdsteun voor het bed en Harm is weer in het bos gaan zagen.
Dinsdag had Helen een offday, nadat ze 's ochtends een frisse duik had genomen werd ze duizelig, misselijk en deden haar spieren erg zeer. Waarschijnlijk een nawee van de wandeltocht, inspanning, zon, te weinig gedronken en vooral ook het verlies van zouten kunnen je deze symptomen geven. Helen is weer gaan liggen en viel al snel in een diepe slaap.
Van de bouw hadden we nog 2 ijzermatten over die in de fundering liggen hiervan zijn ondertussen twee traditionele ronde korven gemaakt waar het gekloofde hout in bewaard wordt. Deze manier van hout bewaren zie je hier in Finland veel.
We hadden voor 's middags een uitnodiging gekregen om bij de fam. Hokkanen koffie e.d. te komen drinken.
Het was weer als vanouds gezellig, heerlijk blauwe bosbessentaart gegeten en ....... we hebben berenpoep gezien en geroken. De vader van Marja was n.l. de dag ervoor naar één van de tegenoverliggende eilandjes gevaren en vond daar berenpoep. Je kon aan het uitwerpsel zien wat hij had gegeten, Blauwe bessen. Na terugkomst zijn er nog wat stammetjes gekloofd.
Toen we 's avonds nog even heerlijk zaten te genieten van het uitzicht kwam Jussi (buurman) langs met verse vis, die is dezelfde avond nog op het vuur klaargemaakt. Woensdagmorgen heeft Harm Rob naar Joensuu gebracht, zijn week was omgevlogen.
's Middags zijn we weer naar Joensuu gereden maar nu om Jogchum op te halen. Hij blijft ook een week bij ons, maar hij slaapt in een tentje, dus hebben wij nu een ienie mini camping.



Vandaag is het houtenbankje 1 keer in de grijze verf gezet, moet nog wel een keertje. Harm heeft de stammen die nog lagen en wat uit het bos, nu eindelijk gezaagd en gekloofd. Maar wees niet bang al het hout is nog niet weg hoor, in het bos liggen nog 3 bomen die nog gezaagd en gekloofd moeten worden. Maar naast het huis is alles nu weg en ziet het er opgeruimd uit. Jogchum is vanmorgen op de fiets naar Koli gegaan. Hij heeft geen netwerk op zijn telefoon, dus dan maar even een Fins prepaid simkaartje, en een oude telefoon van ons.  Harm heeft zijn hardloop rondje weer gedaan.                                
Het was vandaag behoorlijk warm weer en dan is het heerlijk afkoelen in het meer.
Vanmiddag wat blauwe bosbessen geplukt en daarvan zijn lekker muffins gebakken.weer (Die we op dit moment van schrijven, keuren, zalig!)
Er moest wel nog even in de fuik worden gekeken, maar daar zat dit keer geen hapje in, waarschijnlijk vinden de vissen ons lok voer niet lekker, mais.
Aan het einde van de dag zijn we heerlijk in de sauna gaan zitten te zweten.

zondag 20 juli 2014

De Herajärvi Kierros - Nationaal Park

Wanneer we dit verhaaltje schrijven zitten we moe maar voldaan bij te komen van onze tweedaagse  trektocht, maar daarover later meer.
Vrijdag zijn we n.l. eerst even naar Juuka gereden om daar wat spijkers en andere materialen te kopen, Rob zou samen met Harm het houthok verfraaien. Afgelopen jaar hebben de mannen een heel stuk er bij gemaakt en het voorste stuk had dakplaten terwijl het achterstuk op een wel heel Finse traditionele manier gemaakt was.           Aangezien wij wel van tradities houden moest het dak wat van dakplaten voorzien was ook traditioneel eruit zien.

Op de terugweg kwamen we een braakliggend terrein tegen en ja, daar liggen dan oude planken die weggaan, dus die bovenop en in de auto geladen, want dat hout kunnen we zeker goed gebruiken, en het was tenslotte gratis. Het geheel wordt maandag afgemaakt.

Er was ondertussen weer een windje opgaan steken dus het bootje werd met alle zeilen (ja, er is nu ook een fok bijgekomen en het heeft een nummer gekregen) te water gelaten en onder een prachtige regenboog zeilden ze weg. Op de terug weg moest het fuikje nog even opgehaald worden om weer naar de visoogst te kijken, er zaten weer 4 in, dus een lekkere versnapering voor de avond. De rookoven kwam te voorschijn en de 8 visje zijn heerlijk gerookt..

Gister zijn we gestart met de tweedaagse trektocht door het Nationaalpark van Koli, de Herajärvi kierros.  Een trail die verschillende routes kent, wij hebben de 40 km gedaan. Voor de mensen die het leuk vinden volgt hier de link naar de website www.outdoors.fi/herajarvitrail
We zijn zaterdagmorgen tegen kwart voor negen op pad gegaan, de mannen elk met de rugzak vol geladen. Onze route ging eerst door het bekende gedeelte van het Nationaal Park, n.l. Ukko (oude man) Akka (oude vrouw) en Paha (slechte) Koli.
 Nadat we even een verkeerde afslag hadden genomen kwamen we na een tijdje op een stuk waar de prachtigste veldbloemen bloeiden. Ons pad ging verder, op gegeven moment moesten we gaan klimmen, klauteren over rotsblokken en boomstrokken, een geitenpad was er niets bij. Je moest goed uitkijken waar je je voeten kon neerzetten. Sommige stenen waren nat en glad.
Maar als je dan weer zo'n moeilijk stuk had gehad kreeg je wel de prachtigste uitzichten en doorkijkjes te zien.
Onderweg konden we ons te goed doen aan de bekende Lakka bes (Cloudberry), blauwe bos bes, wilde bosaardbeitjes en natuurlijke het meegebrachte proviand.
De lakka groeit daar waar het moerassig is en zoals je op de foto kan zien waren op die stukken planken gelegd waarover je moest lopen.
Nadat wij toch zeker 6 uren onderweg waren begonnen we onze voeten wel te voelen en hoopten we dat we snel bij ons besproken trekkershut zouden aankomen.
Nou dit duurde nog wel zeker een dik twee uren, maar wat waren we blij toen we er waren.
Op hetzelfde moment was er een vrijgezellenfeest aan de gang en kregen we gelijk van hun wat blikjes bier aangeboden die er zeker in gingen.
Bij de receptie ons gemeld en we kregen de sleutel van onze trekkershut. Ook konden ze voor ons warm eten maken, Eland met rijst en groente, en ooo wat smaakte dat lekker. Samen met de vrijgezellen jongens hebben we een erg leuke avond gehad. Heerlijk van de sauna genoten en leuk gekletst met verschillende mensen.

Vanochtend om 8 uur ontbeten, waarbij de echte Finse pad niet ontbrak, toen het tweede stuk gelopen. Dit stuk was minder zwaar. Wel zaten er nog genoeg klimmetjes en dalen in. Leuk was dat je op een gegeven punt jezelf met een trekvlot van de ene kant naar de overkant moest trekken om het water over te kunnen steken. Af en toe kwamen we wat mensen tegen die ook deze trail liepen.Maar goed we hebben het traject helemaal gedaan en zijn super trots op ons allen.

Ja, en nu even een woordje namens Kyla: wauw wat moesten mijn kleine pootjes veel lopen, en als ik even wou uitrusten zat ik gelijk met mijn kontje in de mieren. Gelukkig zag ik af en toe een watertje waarin ik wat kon drinken en afkoelen. Toen we bij de slaapplaats kwamen was het helemaal feest voor mij n.l. een nestje met 5 jonge katjes waar ik natuurlijk niet bang voor ben, ook al bliezen ze wel naar mij ik ging gewoon toch snuffelen.
Na een toch wat korte nacht kon ik vandaag weer zo'n stuk gaan lopen, maar nu lig ik echt voor pampus. Mijn voetzooltjes branden, maar wat ik begrijp is dat ze super trots op mij zijn, Ik heb het maar mooi geflikt, Zeggen ze nu dat het 40 km was, nee hoor voor mij was het zeker wel 50 km. Dat heen en weer lopen tussen iedereen in om ze wat bij elkaar te houden was een belangrijke taak voor mij. 

Om jullie een impressie van onze tocht te geven volgen hieronder nog een aantal foto's.

 





   







donderdag 17 juli 2014

Het Finse leven gevoel

Maandag hebben we heerlijk rustig aan gedaan. Er moesten nog wat takken opgeruimd en opgestookt worden en terwijl Helen een aantal boodschappen haalde stookte Harm bij de beide vuurplaatsen het oude hout op.
Dinsdag hebben we de fietsenstalling opnieuw gemaakt. Er was n.l. een dikkere boom om met een doorsnede van wel 48 cm en die was natuurlijk uitermate geschikt voor de fietsenstalling.
Dus weer met kettingzaag en beitel aan de slag, maar eerst een lange dunne plank afgezaagd zodat hij mooi stabiel zou liggen. Het was wel weer een klus maar het resultaat mag er zijn.
We hadden de smaak nu goed te pakken en zijn we doorgegaan met het maken van een bankje.
Wat rotsharingen als verbindingspennen en na wat zaagwerk staat er nu een ook al een bankje.




Woensdag zijn we naar Joensuu gegaan waar 's middags Rob een collega van Harm met de trein zou aankomen. In Joensuu hebben we een waterbedrijf op gezocht die ons bronwater zal analyseren zodat wij stappen kunnen ondernemen om onze waterbron beter te krijgen, Na het lab verslag kunnen we gaan kijken of er eventueel een filtersysteem in de bron geplaatst kan worden zodat we ons water kunnen drinken. Tevens hebben we diverse bouwmarkten bezocht voor materiaal wat we de komende tijd nodig zullen hebben voor wat kleinere klussen. Rob blijft weer een weekje bij ons, net als afgelopen zomer, maar dit keer niet alleen om te klussen maar we gaan ook een tweedaags wandel-trektocht maken. Gisteravond werd eerst even het fuikje gecontroleerd op vis, maar nee hoor en zat nog geen diner in.

Vandaag zijn de mannen wel begonnen met een klus, n.l. een rol systeem maken om de boot uit het water te halen. We hadden nog steeds hout van de bouw en met wat rollers uit de bouwmarkt is er door de mannen een magnifieke constructie bedacht en gemaakt, zodat je de boot ook alleen uit het water kan trekken.
Na dat harde werken was er natuurlijk ook tijd voor ontspanning en kwam het zeil weer tevoorschijn. Er was ondertussen een windje komen op zetten en dan krijgt Rob de zeilkriebels.


Na het zeilen hebben we bij het vuur gezeten om te genieten van een heerlijke simpele maaltijd.
Brood, worst, kaas en een goed glas wijn, wat wil een mens nog meer.

Op de valreep nog een nagekomen berichtje, er worden nu op dit moment 4 visjes schoongemaakt, die zaten vanavond in de fuik.