dinsdag 31 december 2013

Op de valreep nog . . .

Op de valreep van het jaar nog een verhaaltje voor ons blog, maar ook op de valreep toch nog verrassend  een witte wereld en natuurlijk op de valreep:
Iedereen een heel gelukkig en gezond 2014 toe gewenst - Kailkille hyvää ja onnellista uutta vuota!

De afgelopen dagen hebben we niet veel bijzonders mee gemaakt, wel heeft Helen weer een kleine uitstalling mogen organiseren in het het restaurant van haar eigen gemaakte Kerst/winter spulletjes, en ondertussen heeft ze ook al het één en ander verkocht. Omdat het ijs nog steeds flink dik is en je er nog makkelijk op kunt staan heeft Harm maar zijn winterhengel (dit is een heel kort hengeltje) op gezocht om te gaan ijsvissen. Het wak is groot genoeg om daar met je hengeltje en made te gaan vissen. Jammer, genoeg dachten de vissen hier anders over en hapten ze niet toe.
Afgelopen weekend  zijn hier bijna alle vakantiehuisje bezet door Russen die op wintersport gaan. We hebben de pistes even bekeken maar dat zag er niet zo geweldig uit. Bij beide bergen zijn er twee afdalingen begaanbaar gemaakt door met sneeuwkanonnen er sneeuw op te spuiten. Ook met Huskies of rendieren voor een slee rijden is niet mogelijk.

Gelukkig vervelen wij ons niet want er lag nog steeds hout dat gezaagd en gekloofd kon worden en s' avonds zitten wij verslaafd aan de buis gekluisterd om de serie The Eagle te volgen.
Vandaag 31 december eerst even met moeders gebeld want die heeft haar verjaardag, daarna heeft Harm wat dode struiken uit het bos gehaald en is Helen begonnen met de grillplaats aan te steken omdat wij hierop onze stoofpot klaar wilden gaan maken. Ook hebben we de oliebollentradtie hoog gehouden en terwijl we heerlijk bezig waren begon het zachtjes aan te sneeuwen. Nadat het beslag gerezen had (in de sauna), Harm de ingrediënten voor de stoofpot zover klaar had gemaakt zijn we alle twee aan de gang gegaan.

De één met stoven en de ander met bakken en ondertussen bleef het behoorlijk door sneeuwen. Heerlijk! Toen alles klaar was hebben we naar Martti en zijn familie oliebollen en kwarkbolletjes gebracht. Even een lekkere wandeling door de sneeuw van bijna 3 km in het donker. Voor vanavond wensen we iedereen een gezellig avond toe en een goed uit einde. 

donderdag 26 december 2013

It giet net oan

Zo als in de titel al staat geschreven, "it giet net oan". Nou zullen jullie waarschijnlijk denken "wat gaat dan niet door"? de Elfstedentocht hier. Toen Harmen afgelopen dinsdag terug kwam van het hardlopen had Helen de Friese doorlopers ondergebonden en een aantal "rondjes" geschaatst. De schaatsen hingen eigenlijk als winterdecoratie maar ja wanneer de eigen schaatsen thuis liggen probeer je het op de oudjes en die gingen nog prima. Ook Harmen heeft het even geprobeerd, hij is de klapschaats gewend en vond het toch wel moeilijk om op de ouderwetse houtjes te schaatsen.
Goed het was maar van hele korte duur want op het moment dat wij dit verhaaltje schrijven ligt er toch wel een 5 cm water op het ijs en de vooruitzichten zijn nu ook weer niet dat het hard gaat vriezen. Jammer, want dan had hier toch een prachtige ijsvloer gelegen! Trouwens ook de koek en zopie stonden er niet, daarom zijn we zelf binnen maar aan de slag gegaan. Onze traditie is altijd om met Kerst koekjes te bakken, we hebben wel jaren gehad dat we 's ochtends begonnen met het maken van de verschillende deegjes en wanneer we dan tegen de avond klaar waren hadden we tussen de 600-700 koekjes gebakken, allerlei verschillende. Nu moeten jullie niet denken dat wij die allemaal zelf hebben op gegeten, maar vrienden, buren, ons werk en familie kregen dan een bordje met de eigen gemaakte koekjes. Nou zoveel hebben we nu niet gebakken, het bleef bij ongeveer 60 stuks.

Voor het Kerstdiner hadden we een mooi stukje eland met stoofpeertjes en truffelrijst. Het doet bijna niet onder voor "de Jouster Tour". Het weer is hier op dit moment erg warm voor de tijd van het jaar en het dooit flink, wat je nu te voorschijn ziet komen is een ijzige ondergrond dus dat is oppassen geblazen. De dagen, of te wel het daglicht, is erg kort. 's Ochtends om half tien is het licht maar 's middags om drie uur valt de schemering in en kunnen we niet veel meer buiten doen. We vullen onze dagen heel relaxt, wat lezen, houtzagen, hakken en kloven, handwerken,'s avonds film kijken (jammer genoeg is the Killing afgelopen, maar we hebben een nieuwe Scandinavische serie nl. The Eagle), lopen en natuurlijk niet te vergeten bijna elke dag wel even in de sauna. Het afkoelen gebeurd op het ijs, daar sta je dan, tot je enkels in het koude ijswater bij het wak, koud water over je heen te gooien, brrrr.

maandag 23 december 2013

Fijne Kerstdagen


We kijken er altijd erg naar uit om weer naar Koli te gaan, de laatste keer dat we hier waren is naar ons idee al weer veel te lang geleden. Afgelopen vrijdagmiddag zijn we richting Schiphol gereden, daar hebben we de auto geparkeerd bij Happy parking, dus dat moet goed komen. Op de luchthaven aan gekomen hebben we eerst onze hond Kyla ingecheckt, we hebben altijd veel plezier met haar dus mocht ze ook dit jaar weer mee. Gelukkig was er nog een hond aan boord en was ze niet alleen. Na een vertragende en erg turbulente vlucht kwamen om 22.50 uur aan in Helsinki. Kyla was helemaal door het dolle heen toen we haar weer zagen, het blijft toch altijd weer spannend hoe het met haar is gegaan. Vervolgens hebben we onze huurauto op gehaald en gelukkig stond onze Finse vriendin Marja hier ons op te wachten, want bij haar zouden we een nachtje slapen. Marja woont in Helsinki, voor ons dus ideaal en erg gezellig om daar een nachtje te kunnen slapen. Na een redelijke nacht en een stevig Fins ontbijt zijn we tegen 11.30 uur vertrokken voor een lange auto rit van nog een goede 500 km naar Koli. Na een paar keer te hebben gepauzeerd waren we tegen 17.00 in Joensuu, daar hebben we snel wat inkopen gedaan voor de eerste dagen. Daarna was het nog een uurtje rijden. We hadden thuis natuurlijk wel op de weersvoorspellingen gezien dat de winter in Finland/Koli ver te zoeken was en het eerste stuk zagen we onderweg niet veel sneeuw liggen, dus dat klopte wel. Hoe verder noordelijker wij kwamen zagen we dat op sommige stukken er wel behoorlijk wat sneeuw lag, maar hoe dichter we bij ons huisje kwamen, hoe minder sneeuw er weer lag. Natuurlijk zijn we eerst nog even bij onze brievenbus gestopt, daar werden we heel blij verrast met heel veel post. Geweldig leuk dat veel mensen aan onze vraag gehoor hebben gegeven om de kerstkaart naar ons Fins adres te sturen. Iedereen super bedankt daarvoor, echt prachtig. Er hangen nu veel kerstkaarten van familie,vrienden en kennissen. We hadden wel weer problemen in verband met de gladheid om bij ons huisje te komen ondanks de spijkerbanden van onze huurauto. Het wordt toch echt tijd voor een Jeep hier,of een tank !! Maar met hulp van Marti is het ons toch gelukt om bij ons huisje te komen. Heerlijk om hier weer te zijn. Na een lange en vermoeiende reis zijn we op tijd op bed gegaan voor een lange nacht.
De volgende dag (zondag) heeft Harmen eerst even een rondje hardgelopen en hebben we vervolgens een kerstboom uit het bos gehaald, ach eentje minder valt toch niet op want er staan nog zoveel. Oké, ze zien er wel wat anders uit dan thuis maar er staan nu eenmaal geen Nordmann kerstbomen hier in het bos. Daarna hebben we ons huis in kerstsfeer gebracht, ook buiten hebben we de nodige lichtjes aangebracht en ziet het er erg gezellig uit. We zijn hier alleen op dit moment, al onze buren zijn er niet, het is dus lekker stil en rustig. De temperatuur is op dit moment boven nul, het meer ligt wel dicht en kunnen we ook makkelijk op staan.

We hebben gister nog een wak gemaakt om eventueel te ijsvissen of om af te koelen van de sauna. De Finnen gaan na de sauna afkoelen in het meer, wij moeten daar nog een beetje aan wennen, wij denken zelfs dat dat wennen heel lang gaat duren. Gistermiddag weer heerlijk gebruikt gemaakt van onze sauna, wat is dat toch genieten en afgekoeld bij ons “wak” later zijn we begonnen met het kijken van The Killing seizoen 3. Spannend en verslavend!! Vanmorgen zijn we nog even naar Koli gereden voor wat boodschappen en om even een bezoekje te brengen aan onze Finse vrienden. Iedereen was weer blij om ons te zien, toch leuk. Op de terug weg zaten er opnieuw weer een flink aantal kerstkaarten in onze brievenbus. Wij wensen jullie vanuit een te warm Finland alvast hele fijne Kerstdagen of in het Fins Hyvää Joulua