zaterdag 4 mei 2013

Halve Marathon Joensuu

De laatste dagen zijn voorbij gevlogen, morgen is het alweer tijd om terug te vliegen. Maar we weten ook dat het nog maar 9 weken duurt voordat wij hier weer zijn, een heerlijke gedachte. We vullen onze tijd hier nog steeds met bezig zijn in en rondom het huis. Gisterochtend konden we heerlijk buiten op het terras ontbijten terwijl de ijsschotsen voorbij dreven, je ziet het ijs nu snel smelten. ’s Ochtends komt de zon rond 04.25 uur op en ’s avonds blijft het heerlijk lang licht. Wanneer we nu met de zomer komen zal het bijna niet donker worden.
Gistermiddag zijn we even bij Seppo langs geweest i.v.m. onze waterbron, in de zomer krijgen we een leiding van de Springbron af. Dat water is super schoon.

Ja, en nu vragen jullie je natuurlijk af waarom schrijven ze niets over het berkenwater, nou daar zijn we te vroeg mee begonnen. Het was nog niet de juiste tijd, de bomen waren nog niet begonnen met het opgang komen van de sapstroom. Jammer een volgende keer misschien meer berkengeluk.

Vandaag heeft Harmen samen met Mika en Kateriina de halve marathon van Joensuu gelopen. Een evenement waarbij je ook de hele marathon kan doen en de 10 km. In totaal deden er zo’n 840 mensen mee. Tijdens het evenement was er muzikale begeleiding van de plaatselijk band. De loop was goed georganiseerd, voldoende drinkposten en de temperatuur was voor ons heel aangenaam.(gelukkig niet zo warm als in Rotterdam).

Wat ons opviel was dat veel hardlopers erg dik ingepakt waren, muts, sjaal en handschoenen ontbraken bij sommigen niet. Ze zijn niet onze vochtige kou gewend en hebben wij het hier dus ook sneller warm. Na 1.25 uur kwam Harmen binnen, Mika 30 minuten later en Kateriina 32 minuten later. Iedereen die finishte kreeg een medaille, een tasje met diverse producten als zakjes koffie, snoep en fruit. Een bijzonder evenement om mee te mogen maken. Net als onze week hier in Koli.

woensdag 1 mei 2013

Vappu

Gister (dinsdag ) was het wat een regenachtige dag, dus zijn we eerst even naar Joensuu geweest, met onze overdekte Skelter een Smart je. Het is ongeveer een klein uurtje rijden vanaf Koli. We wilden even naar een paar bouwmarkten voor wat informatie betreffende een garage. Deze willen we misschien in de zomervakantie bouwen. Natuurlijk hebben we ook gelijk wat boodschappen meegenomen.
Op de namiddag waren we uitgenodigd om Vappu te vieren bij Mika en Kateriina in hun nieuwe Kota/tipi. Binnen hebben we een groot vuur gemaakt, om daar later de verse zalm voor te gaan roken. Dat duurde ongeveer twee uur voordat dat gaar was, ondertussen kwamen er nog een paar andere bekenden van Mika en Kateriina. Het was wel even schrikken toen zij binnen kwamen omdat ze rare maskers op hadden. Dit hoort bij de traditie van Vappu. Ze hadden ook voor ons nog een paar maskers mee genomen. Jullie zien wel hoe knap wij zijn.
Iedereen nam ook zijn eigen (gestookte) drankjes mee, we weten zeker dat er een aantal de volgende dag een flinke Vappu kater hieraan over hebben gehouden. Bij de heerlijke gerookte zal m hadden we nog, sla, champignonsalade en gekookte aardappelen uit het vuur . Dit alles werd dus weggespoeld door de diverse mee gebrachte drankjes. We hebben een geweldige leuke middag/avond gehad, rijk aan traditie, en ook weer een paar leuke mensen ontmoet.

Vandaag zijn we weer rondom het huis bezig geweest, Harm heeft een flink aantal bomen gezaagd en gekloofd. We willen onze houtvoorraad wel flink op peil houden. Ook stonden er een aantal bomen rondom het huis die halverwege afgeknapt waren door een storm , die hebben we dus ook omgezaagd. Helen is binnen met onze horren bezig geweest, en heeft ze weer nieuwe kruiden in de kweekkast gezaaid, zodat we deze zomer weer kunnen genieten van verse kruiden. Op de namiddag zijn we heerlijk in de sauna geweest om lekker bij te komen van onze werkdag. Het afkoelen doen we dan nog steeds op en in het ijs. Het begint nu een beetje op ijsschotsje lopen te lijken. Enorme stukken ijs zijn in beweging gekomen. Mooi stuk natuurgeweld!!!