zaterdag 29 december 2012

Alledaagse dingen

We hoopten om woensdagavond het Noorderlicht te kunnen zien maar jammer genoeg werd het in de loop van de avond bewolkt en dan is er geen kans om het te zien.
Afgelopen donderdag zijn we naar Joensuu geweest om weer wat proviand in te slaan voor een aantal dagen. Daar kunnen we namelijk naar de Lidl gaan, maar ook de Prisma vinden we een leuke winkel, die heeft van alles en nog wat van bouwmaterialen tot wasmachines. Tevens heeft Kyla een nieuwe winterjas gekregen die wat warmer is. Ook moesten we even kijken naar vuurwerk omdat Ron, Jonna en kinderen ( kennissen die hier morgen voor een week komen ) vuurwerk wilden hebben. Want ja, een oud en nieuw vieren zonder vuurwerk past natuurlijk niet. Marja moest ook naar Joensuu voor haar auto, dus die hebben we op de terug weg weer meegenomen naar huis.

Op de namiddag waren we weer terug en hebben we de saunakachel aangestoken, dat blijft genieten een eigen houtgestookte sauna, daarna lekker afkoelen in de sneeuw. ‘s Avonds hebben we de laatste afleveringen van The Killing gezien een absolute aanrader. We liggen niet laat op bed, meestal tegen elfen ( Nederlandse tijd 22.00 )dan hebben we onze dag wel weer gehad.
De temperaturen kunnen van dag tot dag sterk verschillen, zowas het rond de Kerstdagen -24 C of lager en 2 dagen erna is het -2 C.
Gister heeft Harmen zijn hardloop rondje weer gedaan ( 12 km ) want ja, het is zomaar weer 13 januari, de dag van de halve marathon van Egmond aan Zee. Tevens hebben we een Fries suikerbrood en muffins gebakken. Daarna een heerlijke wandeling in de sneeuw gemaakt en bij thuiskomst een snee suikerbrood geproefd.
Vandaag ( zaterdag ) zijn we eerst even naar Koli gereden en op bezoek geweest bij Minna die daar een souvenirshop heeft. Helen kan daar haar zelf gemaakte spulletjes verkopen, er zijn namelijk op dit moment veel Russen in Koli op wintersport, en die vinden dit soort zelfgemaakte creaties geweldig. Daarna zijn we lekker aan het langlaufen geweest. Er zijn op dit moment heel veel loipes gespoord en alle liften voor het skiën zijn open. Toen we weer terug in ons huisje waren hebben we ons heerlijk opgewarmd bij onze grillplaats met een glas glühwein.

De maan kwam vanmiddag om 16.00 uur al tevoorschijn. Een prachtige volle maan, met misschien vanavond kans op......het Noorderlicht

woensdag 26 december 2012

De Kerstdagen

Kerst is een van de belangrijke feesten voor de Finnen en begint al op 24 december om 12.00 uur ’s middags. Marja had ons gevraagd om mee te gaan naar Akka-Koli waar om 12.00 uur de Kerst zou beginnen met een openlucht viering. Dit wilden we graag meemaken dus genoeg laagjes aangetrokken. Het was namelijk wel -20 C, Dus met elkaar richting het Nationaal Park gegaan. Daar mochten we eerst een stukje klimmen en via een pad wat verlicht was met kaarsjes kwamen we bij de “Heilige rots”. Hier stonden al meer mensen te wachten en om 12 uur begon de viering met een Fins kerstlied. Daarna vertelde een voorganger het Kerstverhaal c.q. gedachte (dit denken wij, want verstaan deden we het niet, behalve de woorden”lapsi Jezus, kindje Jezus”) het geheel werd met nog een lied afgesloten.

     
Al met al heel bijzonder om op een berg te staan, in de natuur, met al die witte serene bomen om je heen en dan mee te hummen met een melodie die je niet precies kent maar wel in het gehoor ligt.
Na de viering was er gelegenheid om in het nabij gelegen Sokos hotel een Glögi of i.d. te drinken. We hebben samen met Marja en haar familie ons opgewarmd met deze warme drank. Daarna begint dan het Kerstfeest met als hoogte punt een bezoek van Joulupukki (Kerstman) in de vooravond.



Omdat wij nog geen kerstboom hadden zijn we even door ons bos gegaan en hebben hier een prachtige boom gevonden, afgezaagd en meegenomen. Binnen hebben we er jammer genoeg geen ruimte voor maar waar hij nu staat kunnen we hem goed door het raam zien.

Om geheel in Finse traditie te blijven hadden wij een uitnodiging voor het Finse maal bij Marja gekregen, daarentegen zou Helen ’s middags een workshop vilten geven. Op de beide Kerstdagen is er traditioneel Fins eten, dit eten wordt van oudsher alleen met Kerst gegeten, het bestaat o.a. uit zoete aardappelpuree, wortelpuree, zalm, rendiervlees, rode bietensalade, gebakken ham, kerstbrood (niet te vergelijken met de onze) en als afsluiting is er koffie met pipparkakku, kerstcake en bladerdeeg hapjes. Volgens de Finse gewoontes blijft het buffet de gehele dag staan en eet je wanneer je trek hebt of dat nu ’s morgens, ’s middags of ’s avonds is.

Het werd een gezellige middag, eerst de lunch en daarna met de gehele familie, incluis de mannen, een hart gevild. Joulupukki had bij ons een paar kleine cadeautjes voor hun afgeleverd en bij Marja waren er een paar cadeautjes verkeerd bezorgd voor ons. We hebben nieuwe gebreide sokken, Fins 1000 woorden cd en een Fins/Engels kookboek gekregen. Ja nu het Fins maar weer eens ophalen.


's Avonds zijn we gestart met het kijken naar de Deense serie "the killing" die we op dvd hebben. Ja, we blijven in de Scandinavische sferen.

Tweede Kerstdag is Harm begonnen om een gat te boren voor het ijsvissen.
De dikte van het ijs werd gemeten en was maar liefst 60 cm dik. Jammer genoeg niets gevangen maar het is gewoon prachtig om één te zijn met de natuur, zo nu en dan wel even naar binnen om op te warmen bij de houtkachel.

Helen heeft 's middags een vilt expositie bekeken in het expositie/museum annex informatiecentrum boven op de berg. Hierna kregen we visite van Marja en haar familie die erg benieuwd waren hoe ons huisje er nu van binnen uit zou zien. Ze hadden meer dan een jaar geleden al eens van buiten gezien i.v.m. een storm die was geweest en of die geen schade bij ons had aangericht. Het was even behelpen want met 7 personen in het huisje wordt het wel wat krap en liep de temperatuur aardig op. Maar ze waren erg onder de indruk, vooral ook door het efficiënt gebruik maken van alle ruimtes.
Vanavond nog lekker even in de sauna en tussen 22.00-24.00 uur vaak buiten kijken want er is een kans dat we het Noorderlicht kunnen zien, omdat het vandaag weer erg koud was -24 C en mooi weer en een heldere avond is de kans hierop groot.



zondag 23 december 2012

Koud! en..witte Kerst

Hier hebben we weer een aantal maanden naar uit gekeken, allereerst natuurlijk naar de verdiende kerst vakantie maar ook zeker naar een schitterend mooi winters Finland met temperaturen die we in Nederland zelden of nooit meemaken. Toen we in het vliegtuig zaten gaf de buiten temperatuur -69 C aan ja, dat is het gelukkig niet, maar toen we gister aankwamen was het wel -28,9 C.


We vonden de reis wel spannend niet omdat wij gingen vliegen maar omdat Kyla nu voor het eerst mee vloog. Op schiphol na het inchecken moesten we haar afgeven en hebben we haar pas in Joensuu weer terug gekregen. Wel hebben we haar diverse malen met hulp zien overstappen en op het laatste traject van Helsinki naar Joensuu ook gehoord. Ze zat namelijk dicht bij ons en op een gegeven moment hoorden we haar even janken, "gelukkig maar" zeiden wij, ze leeft nog en heeft de goede vlucht genomen. Bij aankomst werd ze door een medewerker gelijk uit het ruim gehaald en was ze nog eerder dan ons binnen in de aankomsthal.

Onze gehuurde auto (een leuke nieuwe witte VW up ) stond klaar en hiermee hebben we de laatste 70 km afgelegd. Gelukkig zagen we ook nog een ABC station onderweg, dit is een tank-restaurant-winkel die 24 uur per dag open is, hier konden we nog de noodzakelijke boodschappen voor de avond en de volgende morgen halen.
We waren erg benieuwd hoe we het huisje aan zouden treffen. Nou, dat was prima, Martti had de kachel wat omhoog gezet en alles functioneerde goed. Harmen heeft gelijk de houtkachel aan gestoken, en na een warme kop soep hadden we het bijna wel gehad en zijn we dus heerlijk vroeg op bed gegaan.Vanochtend hebben we eerst maar eens de koffers uitgepakt en buiten de boel bekeken. Voor ons hebben we een magnifiek uitzicht, sneeuwduinen en alleen maar een witte, prachtige wereld.
Daarna moesten we natuurlijk de Friese wimpel in de top hijsen zodat iedereen weet dat we er weer zijn. Nou ja, iedereen, we zijn op dit moment alleen in de straat. Geen buren te bekennen, maar... wel heel wat sporen van dieren die even langs zijn geweest, maar ja, toen waren we er nog niet.

Vanmiddag in Juuka de laatste kerst inkopen waaronder ook een vers potje rode Finse maden voor het vissen, staan nu heerlijk in de koelkast, wel met het dekseltje erop ( moest van Helen) gedaan en het huisje in kerstsfeer gebracht.

De temperatuur bleef vandaag zo rond de -24 graden dus wanneer je buiten loopt voel je het in je neus bevriezen. Voor Kyla is het ook even wennen maar gelukkig heeft ze wel even een winterdekje aangetrokken.

Wij wensen jullie allemaal vanuit een sprookjesachtig Koli fantastische kerstdagen.