vrijdag 30 december 2011

Heerlijk genieten!!!

Zo,ons laatste stukje voor het jaar 2011. Een jaar waarin we onze droom hebben zien uitkomen !!! (maar we schrijven natuurlijk ook in 2012 weer over onze avonturen in Finland).

Een jaar geleden hadden we absoluut niet gedacht (wel gehoopt) dat ons huisje klaar zou zijn.
Het heeft ons natuurlijk ook veel kopzorgen en stress opgeleverd, maar niets weegt op met wat er nu staat. We genieten er zo ontzettend van. Het is het ons allemaal zo bijzonder waard geweest.

Afgelopen donderdagmorgen hebben we Jogchum en Mariëlle van het station in Joensuu gehaald, die blijven tot volgende week woensdag bij ons, erg gezellig.
Gisteren hebben we de houtkachel in de kamer aangesloten, en opgestookt, mochten we nu opnieuw zonder stroom komen te zitten hebben wij in ieder geval genoeg warmte…..heerlijk.


Vanmorgen hebben we een slee tocht met husky’s gemaakt, het was jammer genoeg maar een klein rondje wegens te weinig sneeuw, maar was toch erg leuk. Het wil hier namelijk nog niet echt winteren, het begint een beetje op een Nederlandse kwakkelwinter te lijken. De Finnen hier in Noord Kariëlie zijn verre van blij met de sneeuwcondities en de hoge temperaturen op dit moment.Vorig jaar toen wij hier waren om de koopakte te onderteken was het -30 C overdag, nu komt het kwik zelfs boven nul. Vooral omdat er op dit moment een invasie van Russische toeristen in de deze omgeving zijn.
 
Vanmiddag hebben we de saunakachel geïnstalleerd en natuurlijk met z’n vieren uitgeprobeerd.
Zo, dat was even lekker zweten, heerlijk !!!
En daarna even afkoelen in het meer ( nou, ja alleen met de tenen dan)






Wij willen iedereen die ons volgt een fantastisch Nieuwjaar wensen en veel gezondheid voor 2012.
Hyvää uutta vuotta kaikille

woensdag 28 december 2011

Binnen kijken bij.....H2

Zo de storm is gaan liggen en hebben we na 15 uren zonder stroom weer licht in de duisternis. We waren 1 van de 30.000 huishoudens in Noord Karelië die 15 uren zonder stroom hebben gezeten.
Gelukkig hadden we voldoende geurkaarsjes van Ikea en proviand ingeslagen. Maar we waren wel erg blij dat vanochtend 10.00 uur er weer stroom was zodat de verwarming het weer deed.
Vandaag nog wat kleine klusjes afgemaakt en voegen we nu eindelijk eens wat sfeer foto's toe zodat jullie mee kunnen genieten hoe mooi wij erbij zitten.
Trouwens voor de mensen die aanbieden onze sneeuwkettingen te brengen jullie zijn van harte welkom en de kettingen liggen thuis in het hok (daar waar we ze zouden wegpakken om mee te nemen).
Ook hangen de eigen gebreide kerstballen er heel mooi bij.








dinsdag 27 december 2011

De donkere dagen rond Kerst

Zo, wat hadden wij hier enorm naar uitgekeken om weer naar ons huisje te gaan.
In de zomer en in de herfst ( met hulptroepen ) hard aan gewerkt en nu eindelijk Kerst, oud en nieuw door brengen in Koli. En genieten van onze “droom”.
Seppo ( onze opzichter ) had ons beloofd dat echt alles klaar zou zijn als we zouden aankomen.
Na dat we donderdag avond zijn weggereden uit Joure richting Travemunde en vervolgens op de boot zijn gegaan, kwamen we afgelopen zaterdag om 8.00 in Helsinki aan. Na een lange reis ( veel sneeuwval en veel sneeuw op de weg )kwamen we aan het eind van de middag ( bijna ) bij ons huisje aan.
Ja….. bijna, want na een lange reis ging het op de laatste 500 meter van ons huisje een beetje mis. De weg , richting ons huisje was niet goed schoongemaakt, en omdat de weg wat omhoog loopt kwamen we ondanks de winterbanden niet boven. Maar ja, jullie snappen natuurlijk wel dat ons wagentje ook behoorlijk vol geladen was.

Dus maar in de achteruit en langzaam weer naar beneden laten rijden en opnieuw proberen natuurlijk.
Maar dit mislukte opnieuw en gleed de auto uit zichzelf naar beneden, we konden sturen en remmen wat we wilde maar de auto gleed maar door. Gelukkig konden we hem op de weg houden en bleven we in de bocht zonder verdere schade staan.
Na dat we beide een beetje waren bijgekomen van de schrik hebben we Seppo gebeld voor hulp. Die kwam na een half uurtje, ondertussen hadden we Kyla en wat zware spullen al lopend door sneeuw naar ons huisje gebracht, natuurlijk al even snel gekeken naar het prachtige eindresultaat.
Uiteindelijk is het gelukt na veel steentjes te hebben gestrooid ( er stond namelijk een grote bak met steentjes en schep ) om de weg wat stroever te maken, zodat we naar boven konden rijden.
En konden we eindelijk met de schrik nog in de benen ons nieuwe huis bewonderen.
Het is echt fantastisch mooi geworden, we zijn er echt ontzettend blij mee. De sauna/douche ruimte zijn we helemaal lyrisch over, zo mooi, ook de keuken en het toilet zijn prachtig geworden.
Nadat we zaterdag alles hadden uitgepakt zijn we 1e en 2e Kerstdag heerlijk aan het decoreren geslagen. Natuurlijk de kerstboom ( die Minna voor ons had gehaald ) opgetuigd, en binnen de nodige decoratie opgehangen. Het weer is nog niet zo geweldig, er ligt wel sneeuw maar we kunnen niet langlaufen of skiën. De temperatuur schommelt wat rond het vriespunt. De verwachtingen zijn wel weer een stuk frisser. Nu ik dit verhaaltje schrijf hebben we al een paar uur geen stroom door een harde storm is er waarschijnlijk ergens een boom op de stroomkabel gevallen, en tik ik dit verhaaltje met een zaklamp (je) in de mond. (goed dat de laptopbatterijen ook nog vol waren).
Maar is het in huis wel heel gezellig met al die kaarsjes aan, het hoeft van ons niet te lang te duren want de kachels doen het nu ook niet. En onze houtkachel en saunakachel zijn nog niet aangesloten. Gelukkig komt daar zeer binnenkort verandering in, nl. in de vorm van bezoek van JoMa.

Verder vermaken we ons uitstekend en genieten we volop van ons prachtige huis.