zondag 31 juli 2011

Stapelen

 De afgelopen dagen is er ook weer heel wat gebeurd.
Omdat Jogchum zaterdag weer naar huis ging zijn we vrijdag al vroeg naar de kavel gegaan om te zien wat wij konden doen, we wisten dat er die dag verder gebouwd zou worden. Teuvo was al bezig en wij konden gelijk aan de slag. Jogchum hielp mee met opstapelen (in elkaar zetten) van de balken en wij plakten van te voren isolatietape op het hout. De balken waren genummerd zodat we op volgorde konden stapelen.
Een kleine hindernis was wel dat wij geen Fins spraken en Teuvo geen Engels. Dus werd er af en toe met handen en gebaren gecommuniceerd en veel naar de bouwtekeningen gekeken en gewezen. Soms gingen we wat te snel voor Teuvo en moest hij even op adem komen. Ook was het af en toe even zoeken naar de balken want ze lagen niet allemaal bij elkaar. Halverwege in de middag kwam ook het elektriciteit bedrijf langs om de kabels en de meterkast te plaatsen. Dit was super snel want donderdagmiddag aangevraagd en de volgende dag werd het al geleverd. Een flinke kluif kregen we aan het eind van de middag, toen moesten twee enorm lange zware balken de lucht in. Arbo technisch was dit onverantwoord want ze waren loei zwaar. Beide mannen stonden op een trapje en Harm ondersteunde daar waar het kon. Maar na flink zwoegen konden de balken aan elkaar vast gezet worden. Het huisje is qua hoogte nu halverwege.

Zaterdag was m.b.t. het bouwen een rustdag en voor Jogchum zat het er jammer genoeg ook weer op. Hij is vroeg richting Helsinki vertrokken omdat hij de boot van 17.30 terug naar Travemunde moest halen. Wij zijn ´s avonds nog even naar de kavel gefietst. Een lekkere fietstocht met veel bergjes van de 3e categorie, toch nog zo'n 22 km in totaal.

Vandaag zijn we begonnen met al het hout wat we afgelopen donderdag hebben omgezaagd te verwerken tot mooie stammetjes . Met de motorzaag van Klaas (bedankt Klaas hij zaagt super )ging het geweldig, we hebben bijna de helft al verwerkt.
Het uitzicht is daardoor al geweldig mooi geworden. Ook hebben we een aantal berkenbomen omgezaagd, de takken willen we gaan gebruiken om een afscheiding te maken.

Morgen (maandag) melden wij ons weer op de bouw.

vrijdag 29 juli 2011

De bouw is begonnen


Afgelopen zaterdag zijn we begonnen met het inpakken van Jogchum zijn bus.
In de stromende Nederlandse regen hebben wij alles in de bus gestopt en later bij zijn loods alwaar ook nog het één en ander van ons stond opgeslagen heringepakt.
Tjonge wat kon er veel in de bus, gelukkig maar, wat ja hoor… hoe groter het vervoer ….des te meer neem je mee. (maar goed dat niet iedereen gezien heeft wat er in al die plastictassen en dozen verstopt was. Houden we dus ook lekker voor ons zelf. Zo zijn we zondagavond bepakt en bezakt naar Travemunde vertrokken.
Na een bootreis waarop we zelfs een aantal uurtjes lekker op het zonnedek hebben kunnen liggen kwamen we na een reis van in totaal bijna 48 uur bij ons appartement in Koli aan.
’s Avonds zijn we natuurlijk gelijk bij onze kavel geweest . We waren enorm verrast wat er allemaal al was gebeurd. Er ligt al een oprijlaan in van bijna 60 meter en daar waar ons huisje komt te staan ligt al de fundering, met alle leidingen voor het warm en koud water, en ook de septictank ligt al in de grond. Er is dus de afgelopen week heel wat gebeurd.


Gistermorgen (woensdag) zijn we opnieuw naar de kavel gegaan om bomen om te zagen, onderweg er naar toe kwam ons een betonwagen tegemoet. We zeiden nog tegen elkaar ”zou die van onze kavel komen” Ja hoor, bij de kavel aangekomen lag er een verse laag beton op de fundering. Super !! weer wat gebeurd. Daarna zijn we gelijk begonnen met het omzagen van bomen, zodat we straks kunnen genieten van het mooie uitzicht, ook hebben we een aantal stammen die er al lagen gekloofd. Kunnen we in de winter maanden er warmpjes bijzitten We kregen hulp van Kyla die ook een stammetje bij droeg.

’s Middags zijn we nog even bij de concurrent van Jogchum langs geweest nl. Tulikivi. Hier hebben wij de laatste modellen bekeken. In de avond hebben wij een prachtige wandeling door het Nationaal Park Koli gemaakt waarbij het uitzicht weer adembenemend en zeer indrukwekkend was.

Vanochtend ( donderdag ) hadden we een afspraak met Seppo om even de laatste stand van zaken door te nemen. Seppo vertelde ons dat ze vanmorgen zijn begonnen met het opbouwen van het huisje. Het gaat nu echt allemaal heel erg snel. Er komt ook nu weer van alles op ons pad, maar we weten waarvoor we het allemaal doen. Vandaag mochten wij de elektriciteit regelen in Joensuu, zodat ze daar met de aanleg binnenkort mee kunnen beginnen. In de plaatselijke gamma hebben we de goede kleur verf gehaald omdat we al een aantal onderdelen van ons huisje kunnen verven.

Ook hebben we vandaag de inhoud van Jogchum zijn bus en van onze auto in de opslag van Teuvo mogen brengen ( 6 km van onze kavel ). Vanavond zijn we natuurlijk weer naar onze kavel gereden/gefietst ( de mannen gingen nl. op de mountenbike ) en waren we zeer enthousiast wat er vandaag allemaal al was gebeurd.

Het begint nu echt op ons huisje te lijken, heel bijzonder om het zo te zien “groeien”

Wat het weer betreft zit het ons enorm mee, het is steeds zo’n 25-27 graden. Prima weer om te werken. We starten elke morgen met een duik in het Pielinen meer .We houden jullie op de hoogte zodra er weer nieuwe ontwikkelingen zijn.



 


zaterdag 16 juli 2011

Een up date

Afgelopen donderdag hebben we de laatste stand van zaken gekregen.
Omdat zoals we al eerder vermelden de weg nog niet was vrij gegeven, is alles wat betrekking heeft tot de bouw vertraagd.
De familie van Marja (onze Finse vriendin) heeft een kijkje genomen bij onze kavel en maakten zich zorgen omdat er nog niet zoveel was gebeurd. Hierop heeft de moeder van Marja contact op genomen met Seppo (bouwopzichter) en hun zorgen uitgesproken.
Hij heeft haar de reden van vertraging uitgelegd en beloofd dat hij met man en macht aan het werk gaat om toch zo snel mogelijk de realisatie van het sauna/gastenhuisje te voltooien. En ons een tijdsplanning zal sturen met foto’s. Dit heeft zich allemaal buiten onze inbreng om gespeeld, het is geweldig dat de ouders van Marja en die wij nog nooit ontmoet hebben dit voor ons doen.

Wij hebben donderdagavond van Seppo foto’s gekregen en daarop zien we toch dat er best wel wat gebeurd is. De weg op de kavel is al klaar en ook daar waar het huisje komt is alles al in gereedheid gebracht voor de fundering. Die zal de komende week gestort worden. Ook heeft de gemeente Lieksa aangegeven dat het huisje dichter bij de waterlijn mag komen te staan dan wat wij door hadden gekregen. Dit is natuurlijk geweldig, nu krijg je nog beter uitzicht.

Wel moeten wij bij de waterlijn nog wat bomen weghalen maar ja die zorgen er weer voor dat we er in de winter warmpjes bijzitten.
Jullie lezen wel wij zijn over een goede week bouwvakkers of houthakkers.