zaterdag 31 juli 2010

Salla en omgeving


We zijn afgelopen maandag weer naar het voor ons vertrouwde Salla vertrokken.
Onderweg kwamen we de eerste rendieren al weer tegen en toen we nog maar net onze tent hadden opgezet kwamen ze ons welkom heten op de camping. Dit vinden wij geweldig, dat de rendieren dus rond je tent lopen en nieuwsgierig kijken wie er nu weer nieuw zijn. Het blijft bijzonder om hier nu weer in de zomer te zijn, het is een enorm verschil met de winter.
We werden 's ochtends wakker van een onweersbui maar gelukkig bleef het droog in onze tent. Het was/is erg rustig op de camping, er komen vaak 's avonds een aantal campers die dan de volgende dag weer verder trekken.
We treffen het erg met het weer, we hebben tot nu toe hier geen kachel en lange broek aan gehad. Juist 's avonds wanneer we voor onze tent zitten zien we vaak prachtige zonsondergangen.
Let wel dit is pas 's avonds rond 23.00 uur.
Er zijn hier ook een aantal mensen die ons nog van de afgelopen jaren herkennen en het erg leuk vinden dat we weer hier zijn. De chef van het restaurantje "Sallainen Maja" heeft zelfs Harmen gevraagd of hij in de winter één keer gastchef wil zijn voor een Hollandse avond, super leuk dus. Ook hebben we van Raisa (werkzaam op de camping) een rendiergeweitje gekregen. Haar man heeft een rendierfarm (het rendiervacht van thuis komt ook bij hem vandaan).
Ook Bart hebben we weer ontmoet en gezellig mee gesproken, gelukkig heeft hij een goede wagen want op een gegeven moment was Harm aan het hardlopen en vroeg of ik hem kon ophalen met de auto, nou dat was niet een normale weg zonder de wagen van Bart had Harm het stuk echt terug moeten lopen.
Vandaag (zaterdag) zijn we een stuk wezen toeren. We zijn eerst naar Kemijärvi gegaan, een plaaats die aan de rivier de Kemijoki ligt. De rivier is de langste van Finland nl. 552 km lang. We hebben deze rivier gevolgd richting Pelikosenniemi alwaar we onderweg een klein restaurantje met minicamping tegenkwamen. Hier eigengemaakte bessenkoek en koffie gedronken. De minicamping is waarschijnlijk een optie om volgend jaar een paar dagen hier te staan.
Van Pelikosenniemi zijn we richting Savukoski gegaan, in dit plaatsje heeft de vrouw van de kerstman haar atelier. De uitzichten onderweg waren erg mooi, veel bos,water en af en toe wat rendieren.
Het laatste stukje van de tocht reden we vlak langs de Russische grens.
We blijven tot en met maandag in Salla, we moeten nl. de berg nog beklimmen en een bezoekje brengen aan het rendierenpark.
Dinsdag gaan we naar Koli.

P.S. we hebben gelezen dat Kyla ook wat heeft geschreven. Nou ze heeft al een nieuw waterspeeltje hoor!
Ze is er erg blij mee, nu maar hopen dat deze wat langer mee gaat.

woensdag 28 juli 2010

Zo, eindelijk mag ik weer wat blaffen.

Ik weet dat er heel veel hondenvriendjes en honden vriendinnetjes zitten te wachten, en zelfs volwassen mensen dat ik weer wat mag schrijven op het blog van mijn lieve baasjes.
Geweldig wat ik tot nu toe allemaal weer mag mee maken in mijn hondenleven. Waar we allemaal wel niet allemaal geweest zijn.!!!
Eerst natuurlijk al op een hele grote boot richting Malmö. Daar liep ik heerlijk te paraderen en te kijken naar andere honden ( jes ) op het dek. Lekker uitwaaien en lekkere geurtjes opsnuiven.
De nacht heb ik heerlijk op het voeten eind van het bed bij vrouwtje doorgebracht.
De volgende dag zijn we naar het plaatsje Nissafors gereden, ik kon mijn draai in de auto niet echt vinden. Dan zat ik weer voorin bij vrouwtje op schoot, dan weer achter in, alwaar mijn baasjes wel een plaatsje voor me hadden gemaakt, maar ja om constant tegen een grote zak met tentstokken aan te kijken vond ik ook niet zo leuk. Dus ik liep wat met mijn hondenziel onder mijn poot door de auto.
Onderweg zijn we gelukkig wel een paar keer gestopt om wat te eten en drinken, dat doen mijn baasje super goed.!!!
Op een gegeven ogenblik waren we schijnbaar op de plaats van bestemming want ik mocht eruit, want er werden allemaal spulletjes uit de auto gehaald.
We waren bij een groot huis aangekomen, en ik zag in mijn rechteroog hoek WATERRRRR. Helemaal geweldig. Later ging ik baasje helpen met vissen. Hij haalde er allemaal van die kleine visjes uit, maar ik haalde er enorme grote stenen uit. Heerlijk wat een fantastische plekje was het daar. Lekker in het water gespeeld. Na twee dagen gingen we weer met een grote boot. Maar eerst gingen we in een heel klein hutje slapen. Vond ik niet zo leuk en het was er ook erg warm, maar ja….
Op de boot was het prachtig mooi, we zaten lekker met zijn drieën buiten op het dek. Toen we aankwamen in Mariehamn moest ik weer in de auto tussen de rommel zitten. Gelukkig duurde dat niet zo lang en na een klein honden half uurtje hebben mijn baasje de tent opgezet. Daar waren veel kinderen die wel met mij wilden spelen, ik had van alles en nog wat ingepakt. En mijn baasjes hadden zelfs nog twee echte leren ballen meegenomen voor mij.
Trouwens wat ik wat minder leuk vond aan deze camping was dat ik geen water zag, ja, na een stukje lopen pas. Ik hoopte dus ook dat we snel weer naar een andere camping gingen, maar dat duurde toch nog wel een aantal dagen. Toen gingen we weer op een hele grote boot, daar zaten we lekker met zijn drieën op het zonnedek. Mijn baasje hadden zelfs een stoel voor mij gepakt.
Zo nu en dan stak ik mijn kop even door de spijlen van de boot en zag ik alleen maar water om me heen, wat een paradijs !!! Daarna hebben we heel lang in de auto gezeten en tenslotte in een hotel geslapen en de volgende dag weer verder gereden. Naar een camping tussen Zweden en Finland in, Tornio/Haparanda. Hier zijn we niet heel lang gebleven, het was hier ook wel veel kouder maar gelukkig kon ik ’s avonds voor de kachel liggen en warm worden.Ook vond ik onder een boom een piep klein vogeltje wat uit het nest was gevallen, ik heb nog geprobeerd het mijn eten te geven en het warm te likken maar het mocht niet baten, de volgende dag was het dood. O ja toen mijn baasjes het grondzeil opruimde kwam daar nog een nestje met 5 jonge muisjes te voorschijn, helemaal bloot lagen ze bijelkaar en moeder muis ging er snel van door. Ja ik leef hier echt dicht bij mijn natuur.
Nu zitten we weer op de Camping in Salla. Hier ben ik vorig jaar ook geweest. En eindelijk hebben ze naar me geluisterd, doen ze niet zo vaak maar nu gelukkig wel.
We staan namelijk heel erg dicht bij het water en dat vindt ik echt heel cool. Alleen ben ik zo stom geweest om mijn mooiste speeltje stuk te bijten. Die gooide mijn baasjes altijd in het water en dan haalde ik hem weer op. Maar omdat ik hem per ongeluk stuk heb gemaakt ligt hij nu op de bodem van het meer. Ja, nu mag ik graag duiken maar dit is me net wat te diep. Misschien krijg ik deze vakantie wel weer een nieuwe. Ook ben ik vanmiddag ( woensdag ) met baasje op een grote berg geweest. Jeetje wat een klim. In de wintermaanden is dit nl de zwarte piste,maar we hebben onderweg wel een aantal rendieren gezien. En dat maakte alles weer goed.
Die beesten met hun gekken dingen op hun hoofd zie ik elke dag bij onze tent snuffelen, ik jaag ze dan met veel lawaai weg. Maar ze komen elke keer weer terug. Stomme beesten !!!
Zo,nu ga ik weer lekker even in het zonnetje bij komen. Lekker met een stok en of met mijn frisbee spelen.
Och, wat een hondenleven. Super !!

Poot van Kyla

maandag 26 juli 2010

Tornio


We hebben woensdagmorgen ons boeltje weer ingepakt en zijn met de veerboot van Mariehamn naar Turku gevaren. Een schitterende bootreis die ons via diverse Älandse eilanden naar Finland bracht. Heerlijk 5 ½ uur op het zonnedek gezeten/gelezen, een frisje en een koud biertje erbij wat wil je nog meer. En nog flink verkleurt ook.
Nog een leuke wetenswaardigheid van Äland is dat ze namelijk een soort soevereine status hebben. Er wordt Zweeds gesproken maar ze behoren tot Finland, ze hebben een eigen postzegel en een eigen vlag. De eilanden hebben een historische oorsprong: herhaaldelijk waren ze nu eens in Zweedse en dan weer in Russische handen, totdat de Finnen na hun onafhankelijkheid er aanspraak op maakte, wel onder speciale voorwaarden. Tegenwoordig zijn de eilanden groep met hun baaien en gladgeslepen klippen, met mos begroeide open plekken, dichte bossen en vruchtbare akkers, uitgegroeid tot een begeerde zomerse vakantiebestemmingen. De Ålandse eilanden bestaan uit 16 gemeenten, waarvan een de hoofdstad Mariehamn is. In de wintermaanden laten de slimme inlanders de veerboot voor wat hij is en nemen een kortere weg namelijk over afgebakende pistes dus over het ijs.
s’ Avonds om acht uur kwamen we in Turku aan en zijn we na goed overleg toch nog maar een stuk ( je ) gaan rijden. We waren tenslotte uitgerust van de boot gestapt. Op een gegeven ogenblik liep het tegen elfen en hebben we zonder succes geprobeerd een slaaplaats te regelen. We vervolgden onze reis naar Jyväskylä ( het was ondertussen half twee, en 300 km verder ) maar vonden eindelijk midden in het centrum van Jyväskylä een hotel. Daar zijn we vermoeid ons bed in gerold. s’ Morgens genoten van een heerlijk uitgebreid ontbijt en zijn we om half tien weer in onze auto gestapt en hebben onze reis richting Tornio vervolgd, daar kwamen we om half vier aan.
Het weer is hier duidelijk anders dan op Äland, we hadden onder het opzetten de eerste plensbui al op onze tent. Ook op deze camping (die overigens heel dicht bij de grens van Zweden ligt nl. 1 km) is het aan het eind van de dag een af en aan rijden van enorme caravans en campers die hier voor een nachtje blijven staan. ( hoezo een rustige camping !! )
Op zaterdag 24 juli zijn we weer een beetje aan het toeren gegaan het leek ons leuk om te gaan raften, dus op naar een locatie waar dit kon. Niet ver van de camping ligt de Torniojoki, één van de snelst stromende rivier in Europa waar veel zalm en witvis in voor komt. Jammer genoeg konden we niet gaan raften omdat je dit van te voren had moeten bespreken. Het was wel een mooi gezicht hoe de rivier wild stroomde (er is een verval van bijna 13 meter in een stuk van 3,5 km) en je zag diverse mannen proberen vis te vangen. Daarna hebben we de rivier gevolgd (met de auto) totdat je na goed 60 km een brug over kon naar Zweden en dan aan de nadere kant weer terug naar Haparanda. Deze plaats ligt tegen Tornio aan maar dan in Zweden. Het is erg apart zodra je de brug(grens) over bent is het een uur vroeger in Zweden en ga je bij Haparanda de brug over naar Tornio is het weer een uur later.
’s Avonds is het lekker vertoeven in de sauna die op de camping elke avond van 19.00 – 21.00 uur open is. Heerlijk na het sporten nog even bij komen in de sauna.
Vanaf maandag 26 juli vertrekken we weer naar ons vertrouwde plek Salla.

dinsdag 20 juli 2010

Eiland hoppen


Nadat we zaterdag lekker hadden gelezen en dus heerlijk uitgerust waren, zijn we zondag, maandag en vandaag wezen “eiland hoppen”. Trouwens dat uitrusten betekend niet dat we niet sportief bezig zijn, we lopen beiden om de dag hard, Harm wat langer dan mij maar ja hij moet ook op zaterdag 14 augustus aan de start klaar staan om de Helsinki marathon te lopen.
Maar goed, zoals we eerder beschreven hebben bestaat Äland dus uit veel eilandjes, een aantal hiervan zijn d.m.v. bruggen of veerpontjes met elkaar verbonden. Het is echt een fietseiland want we zien erg veel mensen die de eilandjes per fiets verkennen. Je kunt nl. op de fiets een rondrit maken (niet per auto, want 2 veren zijn alleen toegankelijk voor fietsers, jammer).
We hebben een hele leuke brochure gevonden waarin leuke uitstapjes staan (op verschillende plaatsen) en zijn we dus gaan toeren.
We zijn begonnen bij een appelwijngaard, hier worden van zoete en zure appels wijn gemaakt ook “alvados” (een Finse calvados) hij was hier niet te koop dit i.v.m. de Finse wet op gedistilleerd. Hij is wel op de veerboot taxfree te koop .
De wijnen kon je kopen in prachtige handgeblazen flessen (in Hongarije gemaakt) waarin een appel, kers of rendier was geblazen. Wij hebben natuurlijk een fles met rendier gekocht.
Hierna vervolgde we onze tocht langs kleine handwerkwinkeltjes bij de mensen aan huis. Soms niet groter dan een tuinhuisje, geweldig!
Daarna kwamen we bij een ecologisch bakkerijtje alwaar we heerlijke verse broodjes hebben gekocht, hier koffie gedronken met eigen gemaakte notenkoek.
Onderweg zijn we een aantal oude kerken tegen gekomen die dateren van voor of uit de middeleeuwen, er zijn er 12 in totaal. We hebben een aantal bekeken, er zitten nog resten van oude krijtschilderingen op de muren en veel houten sculpturen. Erg mooi, alles ademt een sfeer van de middeleeuwen uit.

Soms konden we met de auto niet verder omdat het eilandje dan ophield en er geen veerpont voor de auto was, maar je had hier wel hele mooie uitkijkjes en konden we onze(zee)hond Kyla even lekker laten zwemmen. En wij even genieten van de geweldige uitzichten en de rust.
Äland heeft een tegenstrijdige natuur, aan de ene kant bestaan de eilandjes veelal uit rood granieten rotsen terwijl er ook heel veel landbouw en veeteelt is. We zien akkers met graan, uien en aardappels. En heel veel boomgaarden met appels en peren. Ook zien we veel kleine rode molens onderweg. We weten niet nog niet wat hun functie precies is.
Woensdag vertrekken we ’s middags met de veerboot naar Turku alwaar we ’s avonds aankomen, hier zoeken we voor de nacht een trekkershut en trekken we de volgende dag (donderdag) richting Tornio.
P.S. We hebben begrepen dat reactie plaatsen niet altijd lukt, we komen erachter dat je 2 keer op een reactie plaatsen moet klikken dan lukt het wel.

zaterdag 17 juli 2010

Äland

Na een nacht in een trekkershut te hebben geslapen zijn we 's ochtends met de boot van Kappelskar naar Mariehamn gevaren.Op de boot werd flink wat drank ingeslagen en in genomen omdat het op de boot taxfree te verkrijgen is. (Voor onze begrippen is de alcohol nog erg duur). Veel mensen maken hier een dagtripje van.
Mariehamn is de 'hoofdstad' van Äland.
Äland bestaat uit 6500 eilandjes waarvan 60 bewoond zijn. Het was een prachtige trip, je ziet allemaal kleine eilandjes met heel af en toe een huisje erop.
Na 2,5 uur varen kwamen we aan, hierna de camping op gezocht en de tent opgezet. Net op tijd want er kwam een klein buitje.
De volgende dag hebben we het rustig aan gedaan, wat bijkomen en lekker lezen. 's Avonds was er live muziek op de camping en kwam de lokale bevolking dansen.
Vandaag 17 juli zijn we naar Mariehamn en kunnen dus in de bibliotheek ons blog weer bijwerken.

woensdag 14 juli 2010

Nissafors en vissen


Zo na een bootreis van 9 uur zijn we maandagochtend aangekomen in Malmö. Hierna vervolgden wij onze reis door het heuvelachtige landschap van Zweden naar het dorpje Nissafors alwaar we in het huis van Marleen en Ulf een paar nachten mochten verblijven. We hebben ons bed in de toekomstige woonkamer neergelegd. Ja toekomstig omdat Marleen en Ulf het huis nog grondig aan het verbouwen zijn.
Het huis staat op een prachtige plek aan een meertje, en ja wat doe je dan als je een hengel van wel 2,50 euro bij de Action hebt gekocht....vissen dus.
Met een beetje nat brood wat hengelen en dan maar wachten. Nou,dat wachten duurde niet zo lang, prompt had Harm binnen 10 minuten zijn eerste vis al gevangen. Na 2 minuten de volgende, ja als dat zo door zou gaan hadden wij ons maaltje haast wel binnen.
Gelukkig liet de derde vis wat op zich wachten, kan ook wel door Kyla komen want die liep steeds door het water naar stenen te zoeken en wilde zelfs zo nu en dan de dobber vangen.Gelukkig waren het hele kleine visjes en zwemmen die weer vrolijk rond.
De volgende dag zijn we naar Jonköpingen geweest, een vrij grote plaats die aan het water ligt. Hier staan veel mooie houten huizen maar ook veel moderne woningen.
Het weer begon te betrekken en toen we terug reden kwam de regen met bakken uit de hemel hierdoor koelde het gelukkig wel wat af want het was ook hier erg warm.
Toen we weer terug waren in Nissafors was het weer droog en zonnig. Harm wou graag nog even vissen en warempel binnen 5 minuten had hij echte flinke vis gevangen. Het is dat we beiden niet van vis houden want deze was echt zo groot dat een schepnet wel nodig was want het hele Action hengeltje stond krom van de spanning. Dus de vis maar in het water laten liggen en voorzichtig het haakje eruit gehaald zodat hij weer snel vrij kon zwemmen.
’s Avonds heeft Harm een lekker stukje vlees op de skottel gebakken en daarna hebben we heerlijk gelezen.

zondag 11 juli 2010

Dag van vertrek


Ja hoor, eindelijk is het zover, wij gaan weer richting ons vakantieland Finland.
Deze keer trekken we eerst door Zweden. Dit betekent dat we met de boot van Travemunde naar Malmö varen. De boot vertrekt vanacht om 0.300 uur en zal op maandag 12 juli om 11.30 uur aanmeren in Malmö.
Vervolgens rijden we naar het dorpje Nissafors alwaar we een paar nachten mogen verblijven in het huis van Marleen en Ulf.
We waren erg benieuwd of alles in de auto zou passen, want ja... we hebben tenslotte een iets kleinere auto.

Hebben we echt alles mee... we hebben nog ruimte over....nou ja in Zweden en Finland kan je ook van alles krijgen.

Harm heeft wat pech, we rijden nl. onder de finale weg.
We proberen de wedstrijd te volgen via de laptop en natuurlijk de radio.